Prvi korak ka gradnji novog nogometnog kampa u Poreču

Prvi korak ka gradnji novog nogometnog kampa u Poreču

Novosti
2020-12-21

Grad Poreč-Parenzo danas, 21.12.2020. raspisuje natječaj za izgradnju prve faze nogometnog kampa u Poreču, jedne od najvećih investicija u sport u gradu u proteklih nekoliko godina. Projekt su predstavili na današnjoj konferenciji za novinare gradonačelnik Loris Peršurić, pročelnik Upravnog odjela za prostorno planiranje i zaštitu okoliša dr.sc. Damir Hrvatin i pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav Marino Poropat, te predstavnici porečkog Nogometnog kluba „Jadran“, trener seniora Dalibor Šuran i Marko Kepčija, trener juniora i voditelj nogometne škole.

 

Nogometni kamp gradi se s ciljem da zamijeni dosadašnje aktivnosti na starom nogometnom igralištu u gradu. Nogometni će kamp služiti za trenažne/školske i pripremne aktivnosti svih uzrasta NK „Jadran“, te aktivnosti drugih nogometnih klubova prema potrebi i interesu. Površina nogometnog terena iznosi 104x68 metara i pet metara zaštitnog pojasa sa svake strane, što ukupno čini 8.892 metara kvadratnih. Lokacija na kojoj je planirana izgradnja zove se Škagacer, blizu skretanja za naselje Garbina i nedaleko od sportske dvorane Žatika.

 

-Kao što i sami znate, naš NK „Jadran“ ove godine ostvaruje odlične rezultate, a svakako je jedno od najvećih bogatstava svakog kluba kvalitetan i predan rad s omladinskim pogonima. U „Jadranu“ već sada rade odlično, ali zaslužuju bolju infrastrukturu. „Stari Jadran“, mislim da se možemo složiti, ne nudi uvjete koje najveći omladinski pogon u gradu treba. Kako djeci, tako i njihovim roditeljima koji sada nemaju ni parkirnih mjesta, ni mjesta za sigurno preuzimanje djece. Ovaj kamp, a danas govorimo o njegovoj prvoj fazi, koju sad krećemo graditi, osim novog terena, sadržavat će i potrebne popratne sadržaje kampusa poput šest modularnih objekata, parkirališta i ostale opreme. Osim što će naš klub dobiti potreban teren, s ovime će Poreč razviti i dodatni potencijal kao grad koji ima terene za ugostiti profesionalne sportske klubove, a možda i reprezentacije. Posebno kad se ovaj kampus dodatno proširi. Naime, nogometni kamp planira se i gradi sukladno standardima i normativima koje propisuje važeći Pravilnik o licenciranju klubova Hrvatskog nogometnog saveza, u skladu sa odgovarajućim propisima FIFA/UEFA, kaže gradonačelnik Peršurić.

 

Kako je dodao, krenuli su u izradu ovog terena, sukladno važećem prostornom planu, -no izradom novog plana razvit će se dodatno potencijal ovog kampusa i maksimalno ga uklopiti u prostor.

 

-Mnogi se gradovi vole nazivati gradom sporta na papiru, ali mi to i jesmo. S ukupno šest javnih sportskih dvorana i dvije privatne, 130 polivalentnih i dječjih igrališta, atletskom stazom, nogometnim stadionom, rukometnim, košarkaškim i brojnim teniskim terenima, budućom izgradnjom nogometnih terena, razvijenom infrastrukturom za brojne sportaše i rekreativce uz samu obalu, teretane na otvorenom te projektima koji su posebno prilagođeni osobama s invaliditetom, ali i općem zdravlju stanovništva, Poreč je odavno prepoznao važnost ulaganja u sport. Sretni smo da Poreč, s obzirom na broj stanovnika, ima registriran vrlo veliki broj sportaša, a tu je i mnogo rekreativaca koji su kulturu sporta i zdravog življenja razvijali kako se i sam grad razvijao. Upravo zato, kako bismo održavali sve sportske objekte, te u granicama svojih mogućnosti podržavali i razvijali sportske klubove, krećemo u ovu investiciju, kao što smo i obećali. To naravno ne znači da su sva ulaganja gotova, već gledamo ići konstantno, jednim redom, kako bismo ostvarili željenu infrastrukturu, zaključio je gradonačelnik Peršurić.

 

Procijenjena vrijednost izgradnje prve faze je 10.500.000 kuna plus PDV, a Grad Poreč-Parenzo ovaj projekt prijavio na sufinanciranje Hrvatskom nogometnom savezu i Ministarstvu turizma i sporta, te se nadaju da će i oni sudjelovati j razvijanju ove priče. Nakon raspisivanja natječaja, ukoliko sve bude teklo prema planu, očekuje se otvaranje radova sredinom veljače 2021. Lokacija na kojoj se planira izgraditi kamp nalazi se na katastarskim česticama u državnom vlasništvu.

 

Pročelnik Hrvatin ukazao je da je ovaj projekt dio jedne veće priče o sportu u Poreču koja se razvija i kroz prostorno-plansku dokumentaciju od sedamdesetih godina prošlog stoljeća, izgradnjom SRC-a „Veli Jože“. Potom je zona, početkom 2000.-ih „prešla“ glavnu cestu izgradnjom sportske dvorane Žatika. - Danas, kad razmišljamo o Poreču 2030-2040.-ih, težnja nam je stvaranju jedinstvene i centralne zone sporta, rekreacije i zelenila koja se proteže od centra grada do zaobilaznice. U tom kontekstu, Nogometni je kamp jedan od sadržaja, u kojem se nakon provedbe ove prve faze, planira graditi nekoliko dodatnih nogometnih terena, igrališta za druge sportove, te dodatnih sadržaja poput teretana na otvorenom i cross staze, za koje već postoje izrađeni projekti, rekao je Hrvatin.

 

Marko Kepčija, trener juniora i nogometne škole „Jadrana“: sportska infrastruktura izuzetno bitna za razvoj mladih sportaša

 

Kako je istaknuo trener Kepčija, ovaj je projekt vrlo značajan za nogometni klub i cijeli grad. - Mi smo klub koji ima gotovo 300 djece od 5 do 19 godina, uz njih još imamo momčad veterana i seniora i tu govorimo o velikom broju sportaša, za koje će to biti mjesto okupljanja i treniranja i mjesto od izuzetne važnosti u njihovom sportskom razvoju. Sportska infrastruktura izuzetno pomaže sportašima, mislim da je to jedna od najbitnijih stvari za razvoj mladih sportaša. Mi smo trenutno koristili terene u Zelenoj laguni, koji je isto tako rađena prema FIFA-inim standardima, koristili smo teren na starom nogometnom igralištu koji je zbog svoje lokacije bio primjeren, a ti sadržaji nisu za adekvatan razvoj i toliku količinu djece koju imamo. Nama je prioritet da su djeca aktivna i da se razvijaju i stječu sportsko iskustvo, koje im kasnije može pomoći kroz život općenito, kazao je Kepčija. NK „Jadran“ je nedavno proslavio 70 godina postojanja i veliki je niz generacija Poreča prošao kroz njega. -U proteklih 20 godina, nakon dijela iz kraja devedesetih, kada se igralo kvalifikacije za prvu ligu i bilo se u drugoj lizi, seniori nogometnog kluba su u trećoj lizi, a škola nogometa se natječe na regionalnom nivou, ciljevi su nam prije svega bili da omasovimo nogomet, da se ta djeca kroz adekvatan rad, razvijaju u sportskom smislu, i mislim da smo u proteklih desetak godina, kroz rad u školi nogometa, strukture koje su posložene i pratnju uprave kluba i Grada na putu da radimo korake prema naprijed, i rezultatski i u smjeru da infrastruktura prati sve to što se radi na terenu, zaključio je Kepčija.

IN ITALIANO...