Turizam

Turizam

U Poreču se nekad živjelo isključivo od zemljoradnje i ribarstva, a danas je turizam glavna djelatnost koja pokreće gospodarstvo. U današnjem obliku osmislili su ga Rimljani prije dva tisućljeća, nakon što su pokorili starosjedioce Histre. Grad je najprije bio vojni logor, potom utvrđen grad, da bi prerastao u značajni upravni i gospodarski centar, zvan Colonia Iulia Parentium. Od 1267. godine, pa narednih pola milenija, gradom gospodari Venecija, za kojom ostaju najljepše palače. Najznačajniji spomenik kulture ostavio nam je Bizant - Eufrazijevu baziliku s biskupijom iz 6. stoljeća, koja je 06. prosinca 1997. godine uvrštena u Popis svjetske baštine pod zaštitom UNESCO-a.

Prvi turisti bili su pripadnici austrijskog plemstva. Godine 1866. austrijska nadvojvotkijna Stephanie uplovljava u porečku luku na svojoj jahti Phantasy i tako upoznaje sa Porečom širu javnost, a zatim Poreč posjećuju i Maria Theresia, Karlo Stephan i Karl Ludwig. Nedugo nakon toga, osniva se konzorcij za gradnju prvog kupališta na otoku Sv. Nikola, koje je završeno i otvoreno 1895. godine i nazvano “Bagno Parentino”. Tu godinu i taj događaj mogli bi uzeti i kao službeni početak turizma u ovom kraju.

Godine 1910. otvara se i zaštitni znak povijesti porečkog turizma i prvi veliki hotel - Riviera. Tada su se stvari “zakotrljale” i Poreč je polako postao jedno od najprestižnijih turističkih odredišta na Jadranu.

Zbog svog izvanrednog geografskog položaja, danas je jedan od najjačih turističkih centara u Hrvatskoj. Možemo reći da je od 70-tih godina Poreč metropola hrvatskog turizma. Grad prelijepih kulturno-povijesnih spomenika, primjerne hortikulturne uređenosti i čistoće, svakovrsnog smještaja i bogate ugostiteljsko-turističke ponude, posebno sportsko-rekreacijske, najčešća je meta europskih turističkih putnika u Hrvatsku.

IN ITALIANO...