Misli na sutra

Misli na sutra

U okviru informativno-edukativnih aktivnosti, a u sklopu provođenja nacionalnog projekta Poticanja energetske efikasnosti u Hrvatskoj i projekta Sustavnog gospodarenja energijom, proizveden je i prvi u nizu edukativnih sadržaja za djecu, animirani film naziva ''Misli na sutra''.

Desetominutni animirani film ''Misli na sutra'', namijenjen je informiranju i educiranju djece ranog školskog uzrasta i poticanju pozitivnog i odgovornog ponašanja prilikom svakodnevnog korištenja energije.

Sadržaj filma upućuje na razmišljanje o našim uobičajenim postupcima i sugerira promjene ponašanja u svakodnevnim situacijama, od isključivanja rasvjete i nepotrebno uključenih uređaja, pa sve do načina korištenja transporta. Primjerice, u jutarnjim gužvama u prometu svakodnevno sudjeluje veliki broj automobila u kojima je najčešće samo po jedna osoba, odnosno vozač automobila. Kada bi se osobe koje svakodnevno putuju istim ili sličnim smjerom vozile zajedno, znatno bi se smanjile gužve u prometu, emisije štetnih plinova kroz ispušni sustav automobila i, naravno, znatno bi se smanjila potrošnja energije, odnosno goriva za automobilske motore.

S obzirom na to kako se navike teško mijenjaju, osobito ukoliko spadaju u opći društveni obrazac prihvatljivog ponašanja, već u najranijoj dobi potrebno je stvoriti podlogu za drugačije, odgovornije promišljanje i ponašanje, ukazujući na drugačiji pristup situacijama i predlažući postupke koje možemo promijeniti, a kojima možemo ostvariti zajedničku korist stvarajući kvalitetnije životno okruženje. Upravo to je glavni cilj i poruka animiranog filma ''Misli na sutra''.

U 21. stoljeću, kada su imperativi svakodnevnog života postali energetska efikasnost i održivi razvoj, odgovorna Gradska Uprava Grada Poreča-Parenzo, kroz održavanje informativno-edukativnih školskih satova za djecu nižih razreda osnovne škole, prepoznala je činjenicu koliko je važno i potrebno ulagati u svoju budućnost, mlade stanovnike svoga grada, kod kojih se navike korištenja energije tek stvaraju.

 Misli  Misli