Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke

POREČ: Počelo postavljanje zaštitne skele i fotoprinta na palaču Becich

POREČ: Počelo postavljanje zaštitne skele i fotoprinta na palaču Becich POREČ: Počelo postavljanje zaštitne skele i fotoprinta na palaču Becich

Poreč, 07.06.2023. U tijeku je postavljanje zaštitne skele i fotoprinta na palaču Becich u porečkoj starogradskoj jezgri. Podsjetimo, Grad je ovu palaču kupio na dražbi prije nekoliko godina, tako što je iskoristio pravo prvokupa, kako bi ovo vrijedno zdanje zaštitio i priveo namjeni. U međuvremenu su palača i njeno dvorište očišćeni, a mačke koje su tamo boravile su humano zbrinute u novouređenom skloništu za mačke pri Veterinarskoj bolnici Poreč i drugdje. Nakon toga, od Instituta za poljoprivredu i turizam naručena je izrada Studije isplativosti same palače Becich, koja je dovršena.

Kako se radi o zgradi koja je zaštićeno kulturno dobro i koja se nalazi u starogradskoj jezgri, želja je zaštititi ovaj vrijedan dio gradske povijesti i privesti ga svrsi, a sve u sklopu velikog investicijskog ciklusa i obnove koju posljednjih par godina prolazi starogradska jezgra Poreča. Grad s više ustanova razgovara o budućoj namjeni zgrade – od prijave na eventualno dostupne EU fondove, koji su često za takve projekte nedostupni zbog prevelikog indeksa razvijenosti Poreča, pa do javno-privatnog partnerstva, sve temeljem izrađene Studije isplativosti koju je izradio Institut. Grad palaču ne namjerava prodati, već se pokušava pronaći najbolji model, koji će biti dugoročno održiv, a ne ishitren. Sve to iziskuje i dosta vremena, jer se radi o zaštićenom kulturnom dobru, pa je zato odlučeno da se palača, iz prvenstveno sigurnosnih i estetskih razloga, zaštiti i obloži fotoprintom, s obzirom na to da se radi o frekventnoj lokaciji, u blizini škole i vrtića. Postavljanje bi trebalo biti dovršeno krajem idućeg tjedna.