POREČ: Od jeseni osiguran novi vrtić sa 100 mjesta

POREČ: Od jeseni osiguran novi vrtić sa 100 mjesta

Novosti
2023-06-07

Poreč, 07.06.2023. - U Maro klubu u hotelu Valamar Pinia u Špadićima održana je konferencija za novinare povodom ovogodišnjih upisa u vrtiće i osiguravanja dodatnih prostora za djecu koja od ove pedagoške godine kreću u jaslice i vrtić u Špadićima. Na konferenciji su sudjelovali gradonačelnik Poreča Loris Peršurić i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Vesna Kordić, te Željko Kukurin, predsjednik Uprave Valamara i Andrea Štifanić, direktor sektora upravljanja imovinom i općih poslova u Valamaru.  

Kako je napomenuo gradonačelnik, susret se održava u prostorijama Maro kluba jer je, na obostrano zadovoljstvo, dogovoreno daljnje korištenje prostora Maro kluba za potrebe novog vrtića i jaslica s ukupno oko 100 mjesta, nakon što se najesen djeca vrte u energetski obnovljen vrtić Radost II.

 

U srijedu,  31.05. završen je natječaj za upis djece u jaslice i vrtiće. Unatoč tome što povećavamo kapacitete u porečkim vrtićima svake godine, potrebe za većim brojem mjesta u i ove godine su veće nego što je bilo u proteklom razdoblju. Od jeseni u vrtiće kreće 706 djece, što je rekordna brojka za naš grad i to je nešto što nas veseli, jer Poreč kao malo koji grad bilježi pozitivna demografska kretanja.

Zato na povećane potrebe odgovaramo ulaganjima, pa smo u zadnje četiri godine otvorili tri nova vrtića i jaslica – u Velom Maju, Dračevcu i Žbandaju, obnovili vrtić Radost II u kojem su uređene i prostorije za nove vrtiće skupine, isto je napravljeno i u Varvarima i u Baderni.

 

U ovoj godini smo iz EU osigurali oko 1.5 milijun eura za izgradnju vrtića u Varvarima, te samostalno financiramo izgradnju vrtića u Novoj Vasi. Cilj je do 2025. otvoriti više od 300 novih vrtićkih i jasličkih mjesta, a radovi kreću ove godine. Dok traje izgradnja, s Valamarom je dogovoreno daljnje korištenje ovog prostora. To znači da će u ovom prostoru od jeseni biti organiziran novi vrtić, te će se njime otvoriti 100 novih mjesta. Kvalitetno uređeni prostori za boravak djece i ovaj lijepi ambijent omogućit će da boravak djece bude siguran i ugodan. Time ćemo u najvećem dijelu odgovoriti na potrebe naših roditelja.“, rekao je gradonačelnik.

 

Dodao je da s Valamarom i Društvom „Naša djeca“ Poreč Grad sudjeluje i u organizaciji Ljetnog kampa u koji ove godine kreće rekordnih više od 500 djece na Gradskom kupalištu i ovdje, te će Grad  i ove godine sufinancirati smještaj djece s našeg područja u kampu.

 

Ulaganja u našu djecu važnija su od ulaganja u poslovne zgrade ili javni prostor. Stoga, drago nam je što smo u suradnji s Gradom Porečom-Parenzo omogućili dodatan upis brojne djece u vrtić te osigurali organizaciju vremena i edukaciju porečke djece u okviru ljetnog kampa na Picalu. Valamar Riviera je s ovim ulaganjem u Maro klub stvorila još bolje uvjete za rad, što će sigurno unaprijediti kvalitetu života obitelji u našoj zajednici“ , izjavio je predsjednik Uprave Valamara, Željko Kukurin.

 

Među pristiglim zahtjevima za upis u vrtiće nalaze se i oni za upis djece koje imaju određene zdravstvene poteškoće, a za koje će u slučaju potrebe i na temelju mišljenja nadležnih liječnika, Grad Poreč-Parenzo osigurati asistente i sukladno Državnom pedagoškom standardu, smanjiti broj zdrave djece u skupini. Po takvom je pristupu Poreč jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji svojoj djeci omogućuje asistente već od vrtića.