Poreč će dobiti savjetovalište za prevenciju malignih bolesti zahvaljujući EU projektu „Prijatelj Suncu“

Poreč će dobiti savjetovalište za prevenciju malignih bolesti zahvaljujući EU projektu „Prijatelj Suncu“

Novosti
2021-07-27

Poreč, 27.07.2021.  Grad Poreč dobio je nedavno zeleno svjetlo Ministarstva zdravstva za financiranje provedbe projekta „Prijatelj Suncu“, koji će provoditi zajedno s partnerom Općinom Malinska-Dubašnica, s ciljem povećanja znanja i svijesti o važnosti promocije zdravlja i prevencije bolesti na području Poreča i Malinske. Projekt su danas u Maloj vijećnici predstavili porečki gradonačelnik Loris Peršurić, pročelnica Upravnog odjela za opću u pravu i gospodarstvo te viša stručna suradnica za gospodarstvo i razvojne projekte Dunja Babić, kao i partneri iz Općine Malinska-Dubašnica – putem Zoom-a načelnik Općine Robert Anton Kraljić.

Financiranje projekta odvija se u okviru Poziva za dodjelu bespovratnih sredstava „Promocija zdravlja i prevencija bolesti – Faza I“, u okviru Komponente 1, iz koje su dodijeljena sredstva iz Europskog socijalnog fonda za provedbu. Ukupna vrijednost projekta je 457.781 kuna, te su sva potrebna sredstva za provedbu dodijeljena kroz navedeno financiranje, u 100-postotnom iznosu, a provodit će se kroz slijedećih 18 mjeseci.

Kako je napomenuo gradonačelnik Loris Peršurić, Grad je stalno aktivan po pitanju europskih fondova.

- Još smo se u prošlom mandatu ekipirali i od onda stalno prijavljujemo projekte koji se tiču svih sfera života u zajednici – infrastruktura poput odvodnje ili navodnjavanja, gradnja i opremanje vrtića, javnog prijevoza, cesta, ali i projekti u kulturi, sportu, zdravstvu, socijali i slično. Iako zbog svog visokog indeksa razvijenosti, često na mnoge otvorene natječaje ne možemo aplicirati, to nas ne obeshrabruje i mi smo stalno aktivni po tom pitanju. Mislim da smo po broju natječaja sigurno jedan od najaktivnijih istarskih gradova., rekao je gradonačelnik, dodavši kako su benefiti i financijski: ušteda od ovog projekta na polugodišnjoj razini za gradski proračun je 180.000 kuna, jer dodatno na plaće djelatnika dobiva se i paušal od 15% za pokrivanje općih uredskih troškova poput režija ili materijama.

- Prema posljednjim dostupnim podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u 2015. godini je bilo ukupno 649 novooboljelih od melanoma što je porast za više od 10% u odnosu na 2014. godinu. Broj novooboljelih žena je gotovo ujednačen, 287 u odnosu na 282 u 2014. godini, ali se uočava znatan porast u broju oboljelih muškaraca kojih je 2015. godini bilo čak 362 za razliku od prethodne godine kada je oboljelo 305. Zbog navedenog, Grad Poreč-Parenzo i Općina Malinska-Dubašnica, kao priobalni gradovi s većim brojem sunčanih dana, žele se usmjeriti na prevenciju malignih bolesti kože. Dodatni poticaj je da su oba atraktivna priobalna središta, s više od 3850 sunčanih sati u godini, što je u prosjeku više od 10 sati sunca tijekom ljetnog dana., rekla je pročelnica Mičetić Fabić.

Kako je napomenula Babić, Grad Poreč-Parenzo je kao nositelj projekta proveo postupak javne nabave i ugovorio je izvršitelja zdravstvenih usluga - Specijalnu bolnicu Medico, s kojom će u dječjim vrtićima provesti edukativne radionice za djecu s ciljem prevencije malignih bolesti kože, zatim predavanje za roditelje predškolske djece, jedan seminar za opću javnost, javnim događanjem obilježiti Svjetski dan sunca te uspostaviti savjetovalište za prevenciju malignih bolesti kože Grada Poreča. - Sve su to aktivnosti koje će biti dostupne našim građanima potpuno besplatno, a vodili smo računa o tome da se savjetovališta održavaju u nekoliko navrata, u svih 10 porečkih mjesnih odbora., zaključila je Babić.

Načelnik Kraljić pohvalio je suradnju s Porečom na ovom projektu, posebno jer se i oni nalazi u kategoriji razvijenijih sredina pa teže ostvaruju financiranja iz EU projekata. Najavio je kako će program projekta i u Malinskoj biti jednak – uz edukacije u školama i vrtićima, te savjetovalištima za sugrađane. – Nadamo se d ćemo ovim projektom među građanima početi osvještavati činjenicu da su opasnosti sve veće, ali da smo prijatelj Suncu jer od njega doslovno živimo i bez njega ne možemo., zaključio je.

Aktivnosti počinju na jesen, o čemu će građani biti pravovremeno obaviješteni.

IN ITALIANO...