Porečki projekt sufinanciran sa 10 milijuna kuna bespovratnih sredstava EU - radovi na sanaciji odlagališta otpada Košambra završeni u roku

Porečki projekt sufinanciran sa 10 milijuna kuna bespovratnih sredstava EU - radovi na sanaciji odlagališta otpada Košambra završeni u roku

Novosti
2020-07-16

Završeni su radovi na sanaciji i zatvaranju odlagališta otpada Košambra, u planski predviđenom periodu, te je ovih dana izvršen tehnički pregled i dobivena uporabna dozvola. Radi se o jednom od većih projekata ove godine u Poreču – vrijednom 12,1 milijuna kuna s PDV-om, za koji je iz EU dobiveno 10 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Podsjetimo, projekt sanacije i zatvaranja odlagališta komunalnog otpada Košambra, Faza 2 – Zatvaranje nove odlagališne plohe, provodi se kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020, te je sufinanciran bespovratnim sredstvima iz Europske unije sa 85% vrijednosti projekta. Projekt sanacije provodi se sukladno Ugovoru o bespovratnim sredstvima koji su potpisali Grad Poreč-Parenzo, Ministarstvo zaštite okoliša i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Izvođač radova bila je zajednica ponuditelja KOSTAK iz Slovenije i OPERA GROUP i stručnog nadzora firme PANGEO Projekt, a projektantski nadzor proveo je HIDROPLAN d.o.o, oboje iz Zagreba.

 

Završetkom ovog projekta postignut je krajnji cilj - da je odlagalište otpada Košambra u potpunosti saniramo, te da izgleda onako kao što već izgleda prva sanirana ploha. Podsjetimo, otpad se na odlagalištu „Košambra“ odlaže od 1977. godine, a kompaktiranje prilikom odlaganja se počelo vršiti 1988. godine, dok se otpad prije odlaganja važe još od 2000. godine. Temeljem izrađene projektne dokumentacije i ishođenih dozvola, 2008. godine sanirano je postojeće odlagalište te je izvedena nova ploha za odlaganje otpada. Nova odlagališna ploha izvedena je sa svim sustavima potrebnim za odlaganje otpada na sanitarni način, a koristila se od ishođenja uporabne dozvole pa do uspostave novog sustava gospodarenja otpadom. Nakon izgradnje pretovarne stanice i početka rada ŽCGO Kaštijun, sav se miješani i biorazgradivi komunalni otpad odvozi na zbrinjavanje u ŽCGO Kaštijun te su stečeni uvjeti za zatvaranje i sanaciju nove plohe na Košambri. Zatvaranje i sanacija odlagališne plohe obuhvatilo je radove na površini od 1,8 ha. Na tijelu odlagališta izvršena je promjena nagiba pokosa i nadvišenje krovnog dijela, izvedene su plinske sonde i završni pokrovni sloj te oborinski kanal.

 

Zadovoljstvo okončanjem ovog projekta izrazio je i gradonačelnik Loris Peršurić, koji je istaknuo kako su ovakvi projekti važni jer mi danas moramo razmišljati o tome kakav grad ostavljamo u nasljeđe generacijama koje dolaze iza nas. - Veliki projekt odvodnje ili sanacija odlagališta otpada sigurno nisu atraktivni poput naših drugih projekata kao što su preuređenje rive ili izgradnje škola, ali su jako važni. Bez takvih projekata nema napretka za naš grad. Želimo osigurati da svi naši sugrađani imaju priključke na kanalizacijsku mrežu, jednako kao što želimo sigurno i ekološki sanirati ovo odlagalište koje je bilo u funkciji još od kraja sedamdesetih godina. Time će se to područje osigurati, nestat će neugodni mirisi koji su se znali osjetiti, a otpad više ionako ne odlažemo ovdje. Ovo je jedna od pet faza sanacije odlagališta otpada Košambra, u koju smo mogli krenuti nakon donošenja zakona o gospodarenju otpadom i nakon što se izgradilo centralno odlagalište otpada u Kaštijunu. Jedna faza bila je sanacija prve plohe, sada je riječ o drugoj plohi, zatim je tu i izgradnja pretovarne stanice koja je bila prva u Hrvatskoj, nakon toga izgradili smo reciklažno dvorište koje je isto tako bilo među prvima u Hrvatskoj. Fali nam još sortirnica, za što imamo gotove sve potrebne projekte i dozvole, ali čekamo, s jedne strane natječaj za subvencioniranje i s druge strane organizaciju sortirnica unutar naše županije, rekao je gradonačelnik, zahvalivši se Fondu i nadležnom Ministarstvu na podršci.

 

Inače, ukupno u svrhu sanacije odlagališta iskopano je, premješteno i ugrađeno 30.000 m3 otpada, izvedeno je prekrivanje 105.000 m2 geosintetskih brtvenih slojeva, te je ugrađeno oko 30.000 m3 zemljanih materijala. Temeljem izrađene projektne dokumentacije i ishođenih dozvola, 2008. godine sanirano je postojeće odlagalište te je izvedena nova ploha za odlaganje otpada. Nova odlagališna ploha izvedena je sa svim sustavima potrebnim za odlaganje otpada na sanitarni način, a koristila se od ishođenja uporabne dozvole pa do uspostave novog sustava gospodarenja otpadom. Nakon izgradnje pretovarne stanice i početka rada ŽCGO Kaštijun, sav se miješani i biorazgradivi komunalni otpad odvozi na zbrinjavanje u ŽCGO Kaštijun te su sada stečeni uvjeti za zatvaranje i sanaciju nove plohe na Košambri.

IN ITALIANO...