Peršurić: Poreč u samo jednoj godini dobiva dvije škole, a tu su dovršena zaobilaznica, vrtići, plaže

Peršurić: Poreč u samo jednoj godini dobiva dvije škole, a tu su dovršena zaobilaznica, vrtići, plaže

Novosti
2018-01-22

Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić susreo se s novinarima u ponedjeljak, 22. siječnja 2018., kako bi rezimirao godinu za nama, ali i predstavio planove za 2018.

- Prošlu, ali i ovu godinu obilježava izgradnja osnovnih škola na Finidi i u Žbandaju vrijednih gotovo 73 milijuna kuna. Malo koji grad u Hrvatskoj može se pohvaliti da će u roku godine dana otvoriti čak dvije nove osnovne škole, a mi smo već prošlog rujna otvorili posve novu, modernu područnu osnovnu školu u Žbandaju. S druge strane, na Finidi gradnja škole za 600 učenika itekako napreduje, gotova je betonska konstrukcija i sve bi do ljeta trebalo biti gotovo, kako bi naši osnovnoškolci 3. rujna krenuli na nastavu u novu školu, rekao je gradonačelnik i napomenuo kako će time više od tisuću porečkih osnovnoškolaca krenuti na nastavu u jutarnjoj smjeni što će značajno poboljšati kvalitetu življenja njima i obiteljima.

Uz početak izgradnje škole, prošlu je godinu obilježio i dovršetak porečke zaobilaznice. –Rasterećenje gradskih prometnica od 40%, tri puta manje prometnih nesreća, a nema više ni prometnih čepova u sezoni – vjerujem da je zaobilaznica itekako ispunila očekivanja i olakšala prometovanje i nama i gostima, zaključio je Peršurić i dodao da je u protekle tri godine uređeno šest gradskih plaža, od kojih posljednje uređena vrlo popularna plaža na Gradskom kupalištu, kojom je valorizirano 200 metara obale koja se do tad gotovo nije ni koristila. -  Do sezone ćemo urediti plažu na Materadi, a redovito se prijavljujemo i na sredstva Ministarstva turizma, odakle smo dobili već više od dva milijuna kuna za uređenje plaža.

- Samo u prosincu uspješno smo iz EU fondova povukli gotovo 5 milijuna kuna! I to za izgradnju ceste Garbina-Valkarin i izgradnju reciklažnog dvorišta. Oba projekta uskoro kreću u realizaciju, a još čekamo i odluku za sredstva iz EU fondova za vrtiće u Varvarima i Dračevcu za 96 mališana. Prioritet je imati spremne projekte i stalno se prijavljivati na otvorene natječaje, kako bi maksimalno rasteretili gradski proračun.

Gradonačelnik je govorio i o odličnim turističkim rezultatima u prošloj godini, ali i iznadprosječnom kraju prošle i početku ove godine. – U Poreču ova zima nikako nije mirna – osim Adventa koji je bio pun pogodak i ove godine i za koji mogu već sada reći da će iduće godine biti još jači i raznolikiji, ugostili smo i jednu od najvećih sportskih manifestacija u Hrvatskoj uopće – Europsko prvenstvo u rukometu. Osim što je grad živio punim plućima u tradicionalno mirnom siječnju, i službeno smo proglašeni za najbolje organizatore u prvom krugu natjecanja. Sve to možemo zahvaliti brojnim Porečankama i Porečanima uključenima u organizaciju, ali i  dvorani Žatika bez koje ne bismo bili u mogućnosti organizirati ovakve događaje, ali ni Vinistru, Crofsih, Promohotel u izdanjima u kojima ih danas poznajemo. Žatika je jedina takva dvorana u Istri i drago mi je da je koristimo u razne svrhe.

Peršurić se osvrnuo i  na manifestacije najavljene za ovu godinu, kao i izostanak određenih. – Vrlo smo atraktivni za organizaciju raznih manifestacija, što je i logično, jer smo poznati kao dobri partneri, odlični domaćini, s izuzetnom infrastrukturom i ljepotom na malom području. Međutim, nismo u mogućnosti za neku manifestaciju izdvojiti novce kojim bismo izgradili dvije škole u Žbandaju. Trudit ćemo se, u fer raspodjeli organizacijskih troškova i s interesom grada kao prioritetom, i dalje ostati  top destinacija po broju i kvaliteti manifestacija na cijelom Jadranu, zaključio je gradonačelnik.

Uz stalno ulaganje u infrastrukturu i obrazovanje, gradonačelnik je podsjetio kako Grad Poreč i ove godine stipendira gotovo stotinu učenika i studenata, porečkim umirovljenicima – njih više od 2800, uplaćeno je više od 1,1, milijun kuna kroz sufinanciranje dopunskog zdravstvenog osiguranja. Uz to, proračunom su povećana sredstva za sport, a ponovno je uveden i fond izvrsnosti, kojim će se nagrađivati najbolji od brojnih porečkih sportaša i rekreativaca.

IN ITALIANO...