Kulturna događanja

Kulturna događanja

Međunarodna studentska kiparska škola Montraker

 Međunarodna studentska kiparska škola Montraker osnovana je 1991. godine. Ideja škole je iskorištavanje napuštenog kamenoloma Montraker u Vrsaru te otvaranje škole kiparstva gdje bi studenti akademija i umjetničkih fakulteta, izrealizirali praktični dio nastave. U početku škole učestvovali su: Filozofski fakultet iz Rijeke i Akademija likovnih umjetnosti iz Zagreba. Učenicima su pomagali profesionalni kamenoklesari Mario Rakovac i Milan Radovan. Stručno su im pomagali mentori, koji predaju na akademiji ali su i diplomirani skulptori čiji su radovi priznati u cijeloj zemlji (Josip diminić, Stipe Sikirica, Miro Vuco, Nikola Džaja, Želimir Hladnik, Dušan Tršar, Peruško Bogdanić i Ratko Petrić).  S vremenom su se u rad Montrakera uključile akademije iz inozemstva čime je škola Montraker postala internacionalnom.

Književni susreti

Pod ovom sintagmom realiziraju se predstavljanja knjiga, večeri poezije, popularno-znanstvena predavanja, programi za djecu i mladež s osnovnom idejom popularizacije knjige i knjižnice. Cilj programa je široka edukacija korisnika putem koje građani uče doživljavati knjižnicu ne samo kao mjesto posudbe knjiga već i mjesto susretišta društvenog okupljanja. Posebna pažnja u popularizaciji knjige i čitanja posvećuje se u Mjesecu hrvatske knjige organizacijom raznovrsnih događanja za sve zainteresirane korisnike.

Nagrada Laurus nobilis

U organizaciji ove djelatnosti od 1997. godine ustanovljena je književna nagrada Laurus nobilis za pisano stvaralaštvo učenika viših razreda osnovne škole i srednjoškolaca s Poreštine. Svake se godine oglašava natječaj za izvorno prozno djelo na hrvatskom i talijanskom jeziku.Ono što je glavna značajka ove književne nagrade jest to da je tema slobodna kao i literarna forma čime je djeci omogućena veća kreativnost. Iz pristiglih radova prosudbeni odbor vrši izbor najboljih koji se tiska u zajedničkoj zbirci nazvanoj Pozica po početnim slovima imena gradova prijatelja  - Poreč, Zabok i Crikvenica. Svečana dodjela nagrade Laurus nobilis održava se tradicionalno u Istarskoj sabornici.

Verši na šterni Gradska knjižnica Poreč

Od 1994. godine već tradicionalno, organizira manifestaciju  – Susret čakavskih pjesnika. Program se prvenstveno temelji na novom pjesničkom stvaralaštvu - čakavskoj dijalektalnoj poeziji, koju na susretima govore sami pjesnici. Održava se subotom početkom lipnja, pokrovitelj je Grad Poreč uz financijsku potporu Županije Istarske te Ministarstva kulture, a domaćin je Općina Vižinada. Svake se godine raspisuje natječaj za nove pjesme na čakavštini. Uvaženi izbornik izabire najuspješnija ostvarenja koja njihovi autori kazuju na susretu, u živopisnom ambijentu na staroj šterni u Vižinadi.  

BOOKtiga

BOOKtiga novi je oblik popularizacije knjige i čitanja koju je knjižnica realizirala po prvi put u travnju 2008. godine  na Trgu Marafor u vrijeme van ljetne sezone i na prostoru u koji građani ovog grada, osim korisnika knjižnice, rijetko u to doba zalaze. BOOKtiga, 1. međunarodni festival pročitanih knjiga,  ime je nove manifestacije u kojem će građani moći prodati, razmijeniti ili pokloniti svoje knjige drugim građanima.

Naš kanat je lip 

Sezonu redovito već niz desetljeća otvara susret pjevačkih zborova Naš kanat je lip.  Susret se već 35. godinu održava uz potporu Ministarstva kulture, Istarske županije i Grada Poreča. Trodnevna manifestacija održava se u Istarskoj sabornici, dok se posljednja večer – glazba duhovnog karaktera održava u Eufrazijevoj bazilici.  Osnovno obilježje ovih susreta jest da se izvode skladbe skladane na istarskoj ljestvici i istarsko-čakavskom izričaju.            

Koncerti u Eufrazijani

U srpnju i kolovozu tradicionalno se održava glazbena manifestacija Koncerti u Eufrazijani koja je utemeljena 1962. godine. Porečka je bazilika tijekom ljetnih mjeseci pravo mjesto za ljubitelje klasične glazbe, a na njoj sudjeluju eminentni hrvatski i svjetski glazbenici izvodeći sakralnu i svjetovnu glazbu svih vremenskih razdoblja. U 2007. godini, 46. koncertnu sezonu u Eufrazijevoj bazilici osim 15 koncertnih izvedbi obilježio je i održavanje okruglog stola na temu Europski glazbeni festivali – povijesni okvir i opcije razvoja s posebnim osvrtom na zajedništvo interesa kulture i turizma.  

Jazz u Lapidariju  

Večeri jazza u lapidariju porečkog muzeja organiziraju se već 11 godina, a od 12 koncerata u 2007. godini kvalitetom su se izdvojili nastupi dviju američkih jazz diva, Sandre Hall i Tammy McCann.     

Street Art Festival

Street Art Festival festival je međunarodnog karaktera koji uključuje sve vidove umjetničkog izraza, od glazbeno-scenskih nastupa, likovno umjetničkih projekata do raznih tipova uličnih akrobacija i performansi, i već osam godina po sedam dana u mjesecu kolovozu oživljava starogradsku jezgru grada Poreča. Razne performanse održavale su se na Trgu Slobode, na Obali maršala Tita i u parku Olge Ban.

Porečki annale 

Najstarija likovna manifestacija Porečki annale godišnja je izložba suvremene umjetnosti koja se neprekidno održava od 1961. godine. Izložba je tematskog karaktera. Temu i autore svake godine odabire drugi povjesničar umjetnosti kako bi se održala svježina u izabranom koncepcijskom pristupu.    

Izložba Adrijatik 

Porečko gostovanje izložbe Adrijatik – raskrižje kultura druga je po redu etapa internacionalne manifestacije Rassegna di pittura Marina di Ravenna koja ove godine bilježi svoje 51. izdanje, a rezultat je suradnje Pučkog otvorenog učilišta Poreč i matične  organizacije Capit Ravenna. Izložba koja se u kolovozu svake godine uz bogati kulturno – umjetnički program za sve autore sudionike odvija tradicionalno u mjestu Marina di Ravenna, posljednjih godina uobičajeno gostuje i drugim gradovima diljem Europe (u Parizu 2005., u Berlinu 2006.), dok porečko gostovanje predstavlja ujedno i prvu  suradnju na nacionalnoj razini.

Photodistorzija

Fotografski biennale multimedijalnog i internacionalnog karaktera utemeljen je kao projekt 2003. godine. Projekt je pobudio veliku medijsku pozornost, uz pozitivne reakcije publike i kritike što se potvrdilo i 2007. godine. Osnovni cilj projekta je predstaviti suvremena kretanja na području fotografije kroz multimedijalnu prezentaciju njenih različitih aspekata i uporabe u suvremenom društvu -  od reportažne, studijske, modne  i reklamne do njenih različitih izvedenica bilo u vidu projekcija, instalacija i kombiniranja s ostalim likovnim i vizualnim medijima. Treći bijenale fotografije 2007. godine, bilježi sudjelovanje ukupno 30 autora iz zemlje i inozemstva čiji su radovi  postavljeni u vidu skupnih i samostalnih izložbi, video projekcija, te instalacija na otvorenom.