Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Uredi podatke

Kulturni server

Oblast kulture Grada Poreča je do 1994. godine činila sastavni dio kulturne djelatnosti bivše Općine Poreč, čiji se program kontinuirano provodio najvećim dijelom putem Narodnog sveučilišta, a potom i kulturno-umjetničkih društava, Fonda za sanaciju spomenika kulture, te još nekih subjekata. Kao i većina društvenih djelatnosti, tako je i oblast kulture u turističkom gigantu Poreču bila, na žalost, dugi niz godina marginalizirana.
Prednost se davala dominantnoj gospodarskoj grani - turizmu, koji je u svom zamahu i uzletu zaboravljao na ovaj vrlo važan segment kompletnog razvoja jednog kraja. Rezultat toga su, pored ostalog, dvije vrlo negativne činjenice: zapuštena povijesna jezgra - taj graditeljski biser i jedinstvena spomenička cjelina, te manjkava prepoznatljivost Poreča u smislu organiziranih kulturnih programa i manifestacija.
Organizacija kulturnih aktivnosti provodila se putem Narodnog sveučilišta, Amaterske kulturne djelatnosti, Fonda za zaštitu spomenika kulture Grada Poreča, Osnovne glazbene škole i KUD „Porečki delfini“.

Danas se o kulturi u Gradu operativno i strateški bave tri institucije:

 

Pučko otvoreno učilište Poreč

Zadaća kulturnih djelatnosti Pučkog otvorenog učilišta Poreč je predstaviti publici raznorodne i vrijedne novosti iz kulture i obrazovanja. Glazbeno-scenska djelatnost predstavlja tijekom cijele godine događaje, manifestacije i koncerte uz značajna imena hrvatskog i međunarodnog odabira: drama, teatar, balet, koncerti i filmske priredbe. U galerijskim prostorima POUP-a Istarske sabornice i galerije Zuccato likovna djelatnost predstavlja hrvatske i međunarodne likovne umjetnike. Od mnogobrojnih samostalnih i skupnih priredbi posebno se izdvaja Annale koje već 46. godinu za redom predstavlja suvremeni prikaz umjetničkih djela od 1961. g. pa nadalje. Obrazovna djelatnost u svom programu uključuje razne tečajeve, verificirane programe usavršavanja, škole stranih jezika, informatike te kreativne i hobi radionice. 

Osnovna glazbena škola „Slavko Zlatić“ osnovana je pri Pučkom otvorenom učilištu Poreč 1974. godine. Prve godine se upisalo 156 učenika. Škola je tada imala tri odjela: harmoniku, glasovir i puhački odjel (truba i klarinet), a predavalo je pet učitelja. škola ima 262 učenika. Matičnu školu u Poreču pohađa 162 učenika od I.-VI. razreda i 43 učenika u pripremnom razredu, a Područni odjel u Vrsaru pohađa 58 učenika.

Više o ovoj temi...

Zavičajni muzej Poreštine 

Zavičajni muzej Poreštine najstarija je muzejska institucija u Istri osnovana 1884. godine. Primarna zadaća Muzeja je sakupljanje, čuvanje, istraživanje civilizacijskih i kulturnih dobara Poreštine, njihova stručna i znanstvena obrada te prezentacija javnosti temeljem stručnih, znanstvenih i drugih obavijesnih sredstava. Zavičajni muzej Poreštine izdvojen je iz sastava Pučkog otvorenog učilišta Odlukom Gradskog vijeća Grada Poreča od 02. 08. 2007. godine.

Više o ovoj temi...


Gradska čitaonica i knjižnica

Gradska čitaonica i knjižnica osnovana je u Poreču odmah poslije drugog svjetskog rata, ali zvanično kao institucija u zasebnom prostoru, u ulici Alda Negrija, počinje djelovati 1956. godine s glavninom fonda socijalističke literature, ruske književnosti i ponešto školske lektire. Tri desetljeća kasnije (1986.g.) seli u adaptiran foaje, predvorje kazališta iz vremena Austro-Ugarske. Ambijent je estetski vrlo dojmljiv, no ubrzo se osjeća skučenost prostora. Osnivač, Grad Poreč, prepoznaje te potrebe i godine 2003. započinje s rekonstrukcijom prostora na Trgu Marafor broj 3. Osim toga dodjeljuje na korištenje prostor u kojem danas djeluje Dječja knjižnica. Gradska knjižnica Poreč narodna je knjižnica, a djeluje kao samostalna ustanova od 2007. Knjižnična građa broji 40 000 svezaka i dostupna je u slobodnom pristupu korisnicima. Cjelokupan fond je katalogiziran i pretraživ preko elektroničkog knjižničnog kataloga u čitaonici knjižnice. Pretraživati se može po: autorskom, naslovnom, stručnom i predmetnom katalogu. Godine 1999. uveden je internet za korisnike, čime knjižnica postaje prva narodna knjižnica u Istri s tom uslugom.

Više o ovoj temi...