Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Uredi podatke

POUP

Godine 1960. osnovano je Pučko otvoreno učiliše Poreč, javna ustanova koja je nositelj najvećeg broja programa u kulturi. Kulturni programi su vrlo raznoliki, a pojedini i tradicionalni. U ovom ćemo se prikazu godišnjih događanja kronološki osvrnuti na istaknute programe.

Naš kanat je lip

Sezonu redovito već niz desetljeća otvara susret pjevačkih zborova Naš kanat je lip.  Susret se već 35. godinu održava uz potporu Ministarstva kulture, Istarske županije i Grada Poreča. Trodnevna manifestacija održava se u Istarskoj sabornici, dok se posljednja večer – glazba duhovnog karaktera održava u Eufrazijevoj bazilici.  Osnovno obilježje ovih susreta jest da se izvode skladbe skladane na istarskoj ljestvici i istarsko-čakavskom izričaju.            

Koncerti u Eufrazijani

U srpnju i kolovozu tradicionalno se održava glazbena manifestacija Koncerti u Eufrazijani koja je utemeljena 1962. godine. Porečka je bazilika tijekom ljetnih mjeseci pravo mjesto za ljubitelje klasične glazbe, a na njoj sudjeluju eminentni hrvatski i svjetski glazbenici izvodeći sakralnu i svjetovnu glazbu svih vremenskih razdoblja. U 2007. godini, 46. koncertnu sezonu u Eufrazijevoj bazilici osim 15 koncertnih izvedbi obilježio je i održavanje okruglog stola na temu Europski glazbeni festivali – povijesni okvir i opcije razvoja s posebnim osvrtom na zajedništvo interesa kulture i turizma.  

Jazz u Lapidariju  

Večeri jazza u lapidariju porečkog muzeja organiziraju se već 11 godina, a od 12 koncerata u 2007. godini kvalitetom su se izdvojili nastupi dviju američkih jazz diva, Sandre Hall i Tammy McCann.   

 

Street Art Festival

Street Art Festival festival je međunarodnog karaktera koji uključuje sve vidove umjetničkog izraza, od glazbeno-scenskih nastupa, likovno umjetničkih projekata do raznih tipova uličnih akrobacija i performansi, i već osam godina po sedam dana u mjesecu kolovozu oživljava starogradsku jezgru grada Poreča. Razne performanse održavale su se na Trgu Slobode, na Obali maršala Tita i u parku Olge Ban. Posebnost ove manifestacije je i zasigurno u mogućnosti da gledatelj može postati i stvarno biti dio manifestacije ili događaja pa na taj način, on sa sobom nosi doživljaj za pamćenje.  

 

Porečki annale

Najstarija likovna manifestacija Porečki annale godišnja je izložba suvremene umjetnosti koja se neprekidno održava od 1961. godine. Izložba je tematskog karaktera. Temu i autore svake godine odabire drugi povjesničar umjetnosti kako bi se održala svježina u izabranom koncepcijskom pristupu.

 

Kiparska kolonija Montraker

Međunarodna ljetna studentska kiparska kolonija Montraker u Vrsaru održava se od 1991. godinu uz stručnu potporu akademije iz Zagreba, Rijeke, Splita i Ljubljane. Tijekom škole nastaju kiparski radovi što ih studenti iz cijelog svijeta, pod vodstvom mentora kipara, stvaraju u napuštenom kamenolomu Montraker. Tako orginalna i svježa autorska ostvarenja ostaju u Vrsaru oplemenjujući gradski prostor, plaže, autokampove, rivu i gradske parkove  ukrasnim i uporabnim predmetima. Tijekom kiparske škole pruža se mještanima i turistima jedinstveni uvid u obradu kamena koji iz bezličnih blokova, u tri tjedna postaju neobične forme, kamen nadahnut dušom. Skulpture iz prijašnjih radionica u Montrakeru mogu se vidjeti na plažama, autokampovima, vrsarskoj rivi i u gradskim parkovima.  

 

Izložba Adrijatik

Porečko gostovanje izložbe Adrijatik – raskrižje kultura druga je po redu etapa internacionalne manifestacije Rassegna di pittura Marina di Ravenna koja ove godine bilježi svoje 51. izdanje, a rezultat je suradnje Pučkog otvorenog učilišta Poreč i matične  organizacije Capit Ravenna. Izložba koja se u kolovozu svake godine uz bogati kulturno – umjetnički program za sve autore sudionike odvija tradicionalno u mjestu Marina di Ravenna, posljednjih godina uobičajeno gostuje i drugim gradovima diljem Europe (u Parizu 2005., u Berlinu 2006.), dok porečko gostovanje predstavlja ujedno i prvu  suradnju na nacionalnoj razini.  

 

Photodistorzija

Fotografski biennale multimedijalnog i internacionalnog karaktera utemeljen je kao projekt 2003. godine. Projekt je pobudio veliku medijsku pozornost, uz pozitivne reakcije publike i kritike što se potvrdilo i 2007. godine. Osnovni cilj projekta je predstaviti suvremena kretanja na području fotografije kroz multimedijalnu prezentaciju njenih različitih aspekata i uporabe u suvremenom društvu -  od reportažne, studijske, modne  i reklamne do njenih različitih izvedenica bilo u vidu projekcija, instalacija i kombiniranja s ostalim likovnim i vizualnim medijima.

Važna je činjenica okupljanje velikog broja autora iz zemlje i inozemstva, slobodan odabir teme što uvjetuje širok panoramski uvid u recentnu foto-scenu. Rasprostranjenost projekta na lokacijama koje uključuju starogradsku jezgru, ali i prigradski prostor uvjetuje od strane recipijenata i posjećivanje  i upoznavanje  lokaliteta  koji se upravo u danom periodu otvaraju  za javnost pridonoseći oživljavanju grada u odmaklom dijelu godine i stvarajući kulturnu klimu koja uz znalce i namjerne posjetitelje predstavlja i s turističkog aspekta zanimljivu manifestaciju.

Treći bijenale fotografije 2007. godine, bilježi sudjelovanje ukupno 30 autora iz zemlje i inozemstva čiji su radovi  postavljeni u vidu skupnih i samostalnih izložbi, video projekcija, te instalacija na otvorenom. [1] Tekst preoblikovan na temelju podataka iz Izvješća Pučkog otvorenog učilišta Poreč za 2007. godinu.

 

Više informacija na: www.poup.hr