PoZiCa ispunila srca brojne publike u porečkoj Knjižnici!

PoZiCa ispunila srca brojne publike u porečkoj Knjižnici!

2023-11-16

Poreč, 16.11.2023. Svake godine predstavljanje PoZiCe ispuni srca svih posjetitelja i sudionika, a odjel za djecu i mlade pretvara se u izvor lijepih riječi i misli, u kojem svaki učenički rad čini jednu kap u njemu. Bilo je tako i zadnjega dana Mjeseca hrvatske knjige, kada je u Gradskoj knjižnici Poreč predstavljeno 27. izdanje ove vrijedne zbirke, koja svake godine sabire najbolje literarne i likovne radove učenika triju prijateljskih gradova; Poreča, Zaboka i Crikvenice.

 Svojom maestralnom izvedbom brojnu je publiku u svečanost uveo Matej Tomrecaj, višestruko nagrađivani učenik 6. razreda gitare Umjetničke škole Poreč.

 

Na predstavljanju se okupljenima obratio i gradonačelnik Loris Peršurić istaknuvši da uvijek s istim žarom dolazi na PoZiCu željno iščekujući nove radove koji ga uvijek oduševljavaju. Istaknuo je važnost neumornog poticanja na literarno i kreativno stvaranje, jer da su upravo ovakvi natječaji prilika da djeca i mladi kroz svoje stvaralaštvo ostave trag u društvu u kojem rastu i razvijaju se.

 

Tri se prijateljska grada izmjenjuju u izdavanju knjige, a ovogodišnja je nastala pod pokroviteljstvom Grada Crikvenice, a PoZiCa svake godine odijeva novo ruho koje svjedoči o njihovoj zajedničkoj tradiciji i čvrstoj međusobnoj poveznici.

 

Porečki učenici zastupljeni u zbirci nagrađeni su i pohvaljeni na godišnjem literarnom natječaju Nagrada Laurus nobilis, na koji su pristigla pedeset i tri (53) uratka te su izabrani najbolji. Pohvaljeni učenici na natječaju „Nagrada Laurus nobilis“ čiji su radovi, uz one nagrađene: Katje Mihoković, Naje Jugovac, Nine Klaić i Erika Toromanovića, uvršteni u zbirku, su: Chiara Mačinić, Petra Rubil, Mihael Terlević, Lea Jakus, Terezija Rakitovac, Lucija Geržinić, Neva Blažević, Patricija Hajmut, Andrea Matić i Isak Palmić. Program u knjižnici obogatile su četiri učenice; Chiara Mačinić, Petra Rubil, Lucija Geržinić i Neva Blažević, dirnuvši publiku, svaka sa svojim tekstom, prenoseći važnu poruku svijetu o životnim vrijednostima.

 

Učenici čiji likovni radovi krase ovogodišnje izdanje PoZiCe su: Chiara Mačinić, Erin Pavlić, Erik Babić, Mate Valentino Selar, Dora Licardo, Lana Janko, Mia Tubaković, Nina Matošević i Ella Mattiasssich.

Neki od pohvaljenih učenika upisali su fakultete diljem Hrvatske, pa i na drugim kontinentima, ali je svatko od njih dobio veliki i zasluženi pljesak. Jer čemu služi PoZiCa ako ne čuvanju uspomena, sjećanja, razmišljanja i stavova jedne generacije, postajući na taj način spomenar jednoga vremena.

 

A za kraj, glazbenu poslasticu u Knjižnicu, čime je na najbolji mogući način zatvoren program porečkog Mjeseca hrvatske knjige, darovao je sjajni duo Umjetničke škole Poreč: Chiara Petretti, učenica 6. razreda flaute i Diego Damijan, učenik 6. razreda harmonike izvevši svima nam dragu pjesmu „La mula de Parenzo“.

 

Svečanost su nadahnuto vodile Vita Gržetić i Mia Mijatović, učenice 4. razreda jezične gimnazije Srednje škole Mate Balote.