Veliki interes gradova i općina za porečki projekt Sunčanog ureda: održana Regionalna radionica ''Što Gradovi i Općine mogu učiniti kako bi potaknuli i ubrzali razvoj projekata obnovljive energije na svom području?''

Veliki interes gradova i općina za porečki projekt Sunčanog ureda: održana Regionalna radionica ''Što Gradovi i Općine mogu učiniti kako bi potaknuli i ubrzali razvoj projekata obnovljive energije na svom području?''

Novosti
2023-06-07

Poreč, 05.06.2023. Gotovo 20 djelatnika iz 12 istarskih gradova i općina sudjelovalo je na Regionalnoj radionici na temu ''Što Gradovi i Općine mogu učiniti kako bi potaknuli i ubrzali razvoj projekata obnovljive energije na svom području?'' koju je organizirao Grad Poreč-Parenzo i Sunčani ured Grada Poreča-Parenzo, povodom obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša.

Radionica je organizirana u suradnji s Istarskom županijom, Istarskom regionalnom energetskom agencijom (IRENA), Regionalnim koordinatorom Istarske županije za europske programe i fondove (AURORA), te Zelenom energetskom zadrugom (ZEZ), a kao jedna od aktivnosti projekta ''Balkan solar roofs'', financiranog u sklopu Europske klimatske inicijative (EUKI) njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomska pitanja i klimatske mjere (BMWK).

 

Grad Poreč-Parenzo u proteklih 10 godina vrlo odlučno korača putem energetski i klimatski održivog razvoja, vrlo često implementirajući i provodeći pionirske projekte, čiji primjer kasnije slijede mnogi ostali kako istarski, tako i hrvatski gradovi i općine.

Nakon što je u mjesecu veljači svoja vrata za građane otvorio Sunčani ured Grada Poreča, Grad Poreč-Parenzo, kao jedan od prvih gradova u Republici Hrvatskoj, u svibnju je izradio Plan klimatske neutralnosti do 2050. godine. Naš Sunčani ured mjesto je na kojem sve Porečanke i Porečani mogu dobiti besplatnu uslugu savjetovanje, tehničku podršku i odgovore na pitanja vezano uz korištenje sunčeve energije u svom domu. Ponosan sam što i nakon četiri mjeseca od otvorenja interes građana je još uvijek velik i što svojim iskustvom možemo drugim gradovima i općinama pomoći da i oni krenu istim ili sličnim putem kako bi zajedno što lakše i brže došli do zajedničkog cilja, a to su zeleni i održivi gradovi i općine, gradonačelnik poručio je Loris Peršurić.

 

Porastom cijena energenata i sve očitijim negativnim utjecajima koje klimatske promjene nose sa sobom, potreba za povećanjem količina energije, proizvedene iz obnovljivih izvora, u našim gradovima postaje sve izraženija. Istovremeno energetska tranzicija se velikim dijelom događa upravo na ''kućnom pragu''. Osnaživanje građana kao aktivnih sudionika na energetskom tržištu mora postati jedan od prioriteta jedinica lokalnih samouprava. Cilj radionice bio je prijenos znanja i iskustava Grada Poreča-Parenzo stečenih kroz rad Sunčanog ureda i u direktnoj komunikaciji s našim građanima, kao i edukacija na području poticanja i razvoja projekata obnovljivih izvora energije. Velik interes i veliki broj sudionika radionice pokazuje da su istarski gradovi i općine svjesni svoje uloge i odgovornosti po pitanju energetski i klimatski održivog razvoja, zaključila je Gordana Lalić, direktorica gradskog poduzeća Parentium d.o.o., a koje ima ulogu koordinatora u provedbi ovog projekta.

 

Projekt Balkan solar roofs, Grad Poreč-Parenzo, provodi u suradnji s međunarodnim udruženjem Energy Cities, Regionalnim centrom za obrazovanje i informisanje iz održivog razvoja za Jugoistočnu Evropu – REIC (BiH), Gradom Kragujevcom (SRB), te Gradom Mostarom (BiH). Isti je financiran u sklopu Europske klimatske inicijative (EUKI) njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomska pitanja i klimatske mjere (BMWK). Ukupna vrijednost projekta je 442.294,00 €, dok budžet Grada Poreča-Parenzo iznosi 90.574,60 €. Intenzitet sufinanciranja je 90%. Trajanje projekta je 27,5 mjeseci.