Najavljena 26. Vinistra

Najavljena 26. Vinistra

Novosti
2019-04-17

Čak 272 malvazije iz pet zemalja, prvi puta velike zlatne medalje za teran, kvalitativan iskorak i podizanje bodovnog praga obilježili su 11. ocjenjivanje vina i alkoholnih pića. Tko je najbolji doznat će se uoči 26. Vinistre, koja se tradicionalno održava u porečkoj dvorani Žatika od 10. do 12. svibnja

Svijet Malvazija, neslužbeno 11. svjetsko prvenstvo ove sorte ponovo je oborilo rekord! Ove su godine na ocjenjivanje u Poreč pristigle 272 malvazije iz pet zemalja – 206 uzoraka je iz Hrvatske, 44 iz Italije, 12 iz Slovenije i po pet iz Španjolske i Grčke. Svijet Malvazija središnji je događaj na trodnevnom ocjenjivanju vina i alkoholnih pića, koje se tradicionalno održava nekoliko tjedana prije Vinistre, najpoznatije izložbe vina u regiji.

Ove godine od 16. do 18. travnja u hotelu Parentium više od četrdeset enologa, sommeliera i vinskih stručnjaka osim malvazije ocjenjuju još 242 uzorka vina ostalih sorti i 30 jakih alkoholnih pića, ukupno 544 uzorka, a proglašenje najboljih održava se 8. svibnja, dva dana uoči Vinistre.

- Veliki kvalitativni iskorak po uzoru na eminentna svjetska ocjenjivanja obilježava ovogodišnji Svijet Malvazija i ocjenjivanje vina. Podigli smo bodovni prag i smanjili broj članova komisije, koji sjede u krugu i tako mogu komentirati uzorke, istaknuo je Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre koji je najavio novosti na najpoznatijoj istarskoj izložbi vina.

- Više od 80 vinara, ukupno 144 izlagača, tridesetak radionica i velika vinska zvijezda Paula Bosch, prva sommelierka u Njemačkoj, autorica knjiga, tekstova i blogova koja je radila u prestižnim restoranima s Michelinovim zvjezdicama obilježit će 26. Vinistru. Od ove godine svaki će posjetitelj uz kupnju ulaznice, koja stoji 130 kuna, dobiti bon od 30 kuna koji će moći iskoristiti u Vinoteci za kupnju vina izlagača, kazao je Benvenuti. 
Caroline Gilby, koja je već šest godina predsjednica ocjenjivačke komisije Svijeta Malvazija i ocjenjivanja vina istaknula je kako je iznimno zadovoljna pristiglim uzorcima, a posebno je raduje što su ove godine prvu puta dodijeljene velike zlatne medalje za nekoliko terana.

- Vinistra je odavno prerasla samu sebe, postala je puno više od sajma i susreta ljubitelja vina.

Ona je danas mjesto na kojem se postavljaju standardi, predstavljaju trendovi i ona bi nam trebala biti vodilja kako da sve ono što imamo i ča nam je istarska zemlja dala, još više poboljšamo i dignemo na neku novu razinu.

Konkurencija nikada ne spava, a drago mi je da vinari to prepoznaju i svojim velikim radom i trudom postaju neki od najboljih ambasadora koje Poreč, Istra ali i Hrvatska imaju, rekao je gradonačelnik Poreča Loris Peršurić.

Emil Perdec, direktor hrane i pića Plave Lagune, Zlatnog sponzora Vinistre, istaknuo je kako ova hotelska kuća godinama prati najpoznatiju istarsku manifestaciju, koja ima veliki značaj u promociji autohtonosti i izvornosti i turističkoj ponudi Istre.

IN ITALIANO...