Advent Poreč - Avvento Parenzo 6.12.2018. - 6.1.2019.

Advent Poreč - Avvento Parenzo 6.12.2018. - 6.1.2019.

Događanja
2018-12-14

    Besplatno klizalište, obogaćeni božićni sajam, više od trideset koncerata, adventska trkačka utrka, uprizorenje živih jaslica, dječje predstave te čak četiri dočeka nove godine – sve nas to očekuje nas na ovogodišnjem izdanju Adventa Poreč, koji se ponovno vraća u samo srce porečke starogradske jezgre, najavili su na konferenciji za novinare u Maloj vijećnici Grada Poreča-Parenzo gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, te predstavnici partnera: voditeljica odjela destinacijskog managementa Vlatka Ilečić Arklinić iz Valamar Riviere, voditeljica ureda za odnose s javnošću Eva de Zan Prusina iz Plave lagune i direktor Turističke zajednice Grad Poreča Nenad Velenik.

    Advent Poreč održavat će se na Trgu Matije Gupca od 6. prosinca 2018. do 6. siječnja 2019. godine, dok će porečko besplatno klizalište ostati otvoreno do 13. siječnja.

    -  Kada smo se još ljetos po prvi put susreli za organizaciju Adventa, moja je želja da ove godine idemo još jedan „škalin“ više. Jer, nakon prve godine, kad smo prvi u Istri predstavili Advent u formatu kakvom ga svi zamišljaju – s klizalištem, kućicama, bogatom dekoracijom i programom, već iduće godine porečki su primjer počeli pratiti svi ostali gradovi i danas evo, kroz prosinac, u Istri imate bogat izbor događanja. Ipak, ono što mi imamo, s prekrasnom kulisom starogradske jezgre, vrlo promotivnim cijenama i svim besplatnim sadržajima, čini nas drugačijima i na to smo posebno ponosni, rekao je gradonačelnik i dodao: - Iskoristit ću priliku i zahvaliti se našim partnerima, TZ-u Poreč, Plavoj laguni i Valamar Rivieri, ali i svim vrtićima, školama, gradskim ustanovama i udrugama na uključivanju i podržavanju sadržaja za naše, domaće ljude usred zime. Pokazali smo svi skupa, mi Porečani, da naš grad itekako zna kvalitetno živjeti zimi.

    Od brojnih noviteta na ovogodišnjem izdanju Adventa, gradonačelnik je izdvojio doček Nove godine, koji će svakako biti jedan od najvećih u Hrvatskoj ove godine – Zdravko Čolić na Trgu slobode, koji će okupiti brojne posjetitelje iz Hrvatske, ali i okolnih zemalja.  

    I ove će godine na porečkom Adventu gostovati žive jaslice iz Sv. Lovreča. – Nakon ogromnog interesa prošle godine, ove smo godine odlučili proširiti uprizorenje jaslica i na Trg Marafor, kako bi doživljaj uprizorenja bio potpun. Po prvi put, ove godine u goste dolazi i Slatka Istra iz Vižinade, čiji će članovi svoju bogatu i kvalitetnu ponudu slastica ponuditi na Trgu Matije Gupca 22. prosinca. Istog će se dana, po prvi put, održati i Adventska utrka. – Poreč već sada broji značajan broj aktivnih trkača i rekreativaca, pa je jedino logično bilo da ove godine organiziramo i prigodnu trkačku utrku, koja će biti humanitarnog karaktera. Svi novci od prijava ići će Centru za inkluziju, najavio je gradonačelnik. Dodao je kako su se organizatori, uz besplatno klizalište, koncerte, dječje predstave, slatka jutra, posebno potrudili oplemeniti božićni sajam koji će krasiti bijele drvene kućice, bijeli drveni paviljon koji će svojom posebnošću zamijeniti standardnu pozornicu, a tu je i prigodna dekoracija božićnog sajma s umjetnim snijegom, posebno uređena kućica Djeda Mraza kao i bogato uređen grad, te besplatan adventski vlakić od tržnice do starogradske jezgre.      

Zdravo Čolić, Gustafi, Alen Vitasović i Šajeta, Night Express, Pavel, Psihomodo pop  

    Program ovogodišnjeg Adventa u Poreču bit će bogatiji i u koncertnom dijelu. Vlatka Ilečić Arklinić, voditeljica odjela destinacijskog managementa u Valamar Rivieri najavila je koji će nas izvođači zabavljati tijekom Adventa u Poreču.  

    - Na adventskom paviljonu na Trgu Matije Gupce imat ćemo priliku čuti Elemental, Alena Vitasovića i Šajetu, Psihomodo Pop, Gustafe, Pavel, Bijelo Dugme Tribute band, Night Express, i još mnoge druge lokalne bendove. Posebno izdvajamo čak četiri dočeka Nove godine u Poreču – uz Zdrvka Čolića na Trgu slobode, paralelno će se na Trgu Matije Gupca održavati i funky doček uz DJ-a. Na Staru godinu u podne organiziran je tradicionalni dječji doček Nove godine u podne, uz animaciju i dječji vatromet. Naravno, tu je sad već tradicionalna repriza dočeka 1. siječnja u Night Express., rekla je Ilečić Arklinić.  

    -Osim koncerata, pozivamo vas i na nezaobilazne programe za djecu - petkom i subotom u 18 sati na lokaciji porečkog Adventa izmjenjivat će se Adventski cirkus i predstave u režiji Istra Inspirita i udruge Birikina, koje će svojim bogatim kostimima i zanimljivim pričama sigurno oduševiti naše najmlađe, a tu su i brojne aktivnosti Gradske knjižnice i Pučkog otvorenog učilišta Poreč.                 

    Tradicionalni blagdanski program Grada Poreča-Parenzo Porečka bajka za mališane vrtićkog uzrasta ponovno će se, od 17. do 20. prosinca, održati u bajkovitoj Villi Polesini, koja će biti odlična scenografija za omiljeno događanje u godini. Tijekom održavanja Porečke bajke poklon paketiće i kazališne predstave na dar dobit će čak 1400 porečke djece. 

Besplatno klizalište                                                                                                   

    Eva De Zan Prusina, voditeljica ureda za odnose s javnošću u Plavoj laguni, najavila je jednu od glavnih atrakcija Adventa - besplatno klizalište. Tako će u periodu od 6. prosinca, odnosno od  dana Sv. Nikole pa sve do konca zimskih praznika, 13., siječnja, svi posjetitelji svakodnevno moći uživati u klizanju i to uz besplatan najam opreme.  

    Radno vrijeme klizališta bit će svakog dana od 10 do 22 h, dok će tijekom blagdana radno vrijeme biti sljedeće: 24.12. od 10 do 18 h, 25.12. od 12 do 21 h, 31.12. od 10 do 18 h, 01.01. od 12 do 21 h.  

    - Svim će posjetiteljima na raspolaganju biti i treneri koji će se pobrinuti o dodatnoj sigurnosti i zabavi. Posebno pozivamo i sve one koji dosad nisu imali priliku isprobati klizanje na ledu jer ih u Poreču očekuje, uz besplatno klizanje i najam opreme i besplatna škola klizanja, rekla je De Zan Prusina i najavila da će i utrka doprinijeti razvijanju Adventa Poreč i  u sportskom smislu. – 22. prosinca će se utrka za najmlađe održati u 10 sati, dok za sve ostale start kreće u 11 sati i to  upravo s Trga Matije Gupcam najavila je De Zan Prusina.                

    S obzirom na to da je prošle godine tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana u Poreču ostvaren rast od 20% posto u dolascima i 22% u noćenjima, direktor TZ Poreča Nenad Velenik rekao je kako su najave za ovu godinu već sada vrlo dobre.   -Ovakav sveobuhvatni program Adventa kao i vrlo atraktivan doček Nove godine daje nam za pravo očekivati rekordne brojke tijekom blagdana. Već sada zaprimamo puno puno upita za koncert Zdravka Čolića, a na nama je da dobro razmislimo kako postaviti binu na Trg slobode da što veći broj ljudi može uživati u novogodišnjoj noći, rekao je Velenik.  

    Partneri Adventa Poreč su Plava Laguna i Valamar Riviera, a suorganizatori TZ Grada Poreča, TZ Istarske županije, Pučko otvoreno učilište Poreč, Usluga Poreč, Gradska knjižnica Poreč, Centar za mlade Poreč, Udruženje obrtnika Poreč, Sportska zajednica Grada Poreča, Zajednica Talijana Poreč, porečke udruge kao i sve škole i vrtići te brojni drugi.  

    Bogati program provjerite na http://www.adventporec.com/

ili na Facebook stranici: www.facebook.com/adventporec