aMORE - prvi festival posvećen moru od 8. do 25. lipnja

aMORE - prvi festival posvećen moru od 8. do 25. lipnja

Događanja
2017-06-12

“Stavi prst u more i povezat ćeš se sa cijelim svijetom” moto je prvog festivala u regiji u potpunosti posvećenog moru  - aMORE – na kojem se isprepliću umjetnost, kultura, znanost, sport i zabava. Festival će se održati u Poreču od 08.- 25. lipnja 2017. godine.

Festival zajednički organiziraju Turistička zajednica Grada Poreča i Udruga Zona za poboljšanje kvalitete življenja u suradnji s partnerima, a predstavili su ga na konferenciji za novinare 30. svibnja 2017. u foajeu kazališta Nenad Velenik, direktor TZ Grada Poreča, Sabina Damiani i Petra Počanić predstavnice udruge Zona, te njihovi partneri u projektu - Aleksandra Vinkerlić, ravnateljica Istarske kulturne agencije, David Belas, voditelj glazbeno scenske djelatnosti Pučkog otvorenog učilišta Poreč, Barbara Sladonja iz Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč, te Eva De Zan iz Plave Lagune d.d.

„Cilj festivala je skrenuti pozornost na okolišni, društveni i kulturni značaj morskih ekosustava kao i na uzroke njihove degradacije, a u svrhu njihova očuvanja. Iako gospodarstvo Istre, pa i Hrvatske, ovise o turizmu i moru, razina osviještenosti stanovništva o važnosti mora i oceana vrlo je niska. Iz tog razloga festival želi pridonijeti aktiviranju svjesnijih i odgovornijih lokalnih zajednica te turista/putnika koji kolektivnim djelovanjem mogu pridonijeti ispunjavanju globalnih ciljeva za održivi razvoj, a kako bi se očuvao ovaj naš neprocjenjiv i važan resurs. Zbog utjecaja koji turizam ima na morske ekosustave i sve većeg broja turista koji posjećuju Hrvatsku, iznimno nam je drago da su važnost projekta prepoznali Upravni odjel za turizam Istarske županije, TZ Grada Poreča, TZ Općine Tar-Vabriga te naša lokalna turistička tvrtka Plava Laguna d.d. rekla je Počanić iz uduge Zona.

Festival počinje 8. lipnja, na Svjetski dan mora i oceana, nagrađivanim francuskim filmom „Planet Ocean“ u režiji Yann Arthus-Bertranda i Michaela Pitiota. Osim filmskih projekcija u porečkom kinu, na kojima će se prikazati recentni i nagrađeni domaći i međunarodni filmovi vezani uz temu mora („Modri kavez“ Brune Bajić, „Zaboravljeni prostor“ Allana Sekule i Noela Burcha, „FUNE: djevojke koje sanjaju more“ Katie Bernardi, te „Požar na moru“ Gianfranca Rossija), u suradnji s Etno Film Festivalom prikazat će se nekoliko filmova u POP-UP Kinu Corner.

Uz to, stručnjaci i partneri iz Instituta Ruđer Bošković - Centar za istraživanje mora (Rovinj), Instituta za poljoprivredu i turizam (Poreč), WWF Adria (Zagreb), te tvrtke S.I.C. (Višnjan) održat će stručna predavanja o trenutnom stanju i važnosti morskih ekosustava, te mogućnostima za njihovo održivo upravljanje.

Posjetitelji će moći pogledati i dvije izložbe u prostorima Zavičajnog muzeja Poreštine - fotografsku “More mogućnosti”, na kojoj će se prikazati radovi pristigli na međunarodni natječaj, te multimedijalnu “Gdje počinje more?”, na kojoj izlažu Maša Bajc (HR), DUAE Collective (ITA), Seba Kurtis (ARG), Davor Sanvincenti (HR) i Ida Skoko (HR). Na natječaj je pristiglo više od 350 fotografija iz svih krajeva svijeta – od južne Amerike do Islanda, Grčke, Ukrajine, Novog Zelanda, Velike Britanije, Njemačke, Austrije i domaćih autora naglasila je Sabina Damiani iz Zone.

Festival je mislilo i na najmlađe, te su pripremili radionicu ‘Priče o moru’ za djecu od 1. do 4. razreda osnovne škole, a svi zainteresirani moći će zaveslati i zajedriti uz vodstvo Jedriličarskog kluba Horizont i Veslačkog kluba Adriaco. Studio za izvedbene umjetnosti MOT 08 sudjeluje s plesnom produkcijom “More emocija” pod vodstvom njujorške plesne umjetnice i teoretičarke Nicole Speletic, koja će biti predstavljena javnosti na porečkom Trgu slobode. Na Lanterni će se, uz vodstvo ronilačkog kluba Zeus Faber održati eko akcija čišćenja podmorja na kojoj gostuje i Društvo za podvodna istraživanja MINA iz Pule. Prvo izdanje festivala zatvara se poezijom moru i o moru na kojoj gostuju Gaetano Benčić, Drago Orlić, Rade Vojinović i Budimir Žižović. Aleksandra Vinkerlić iz Istarske kulturne agencije, naglasila je važnu ulogu koju kultura ima u stvaranju održivij

ih zajednica i o važnosti koje je more imalo u stvaranju kulturnog krajolika ovog područja kroz povijest. More odvaja, ali i spaja. David Belas iz Pučkog otvorenog učilišta Poreč pozdravio je inicijativu koja je uspjela povezati različite dionike iz javnog, privatnog i civilnog sektora, te naglasio kako projekt predstavlja primjer dobre prakse zajedničkog djelovanja za opće dobro i pozvao na zajedničku odgovornost ne samo za očuvanje mora kao važnog i krhkog prirodnog resursa, već uopće za poboljšanje grada u kojoj živimo. Barbara Sladonja iz Instituta za poljoprivredu i turizam predstavila je ukratko djelovanje Instituta i doprinos festivalu kroz dva projekta koji se bave morem, jedan od kojih će biti predstavljen javnosti upravo na festivalu, a koji uključuje građane u praćenje invazivnih vrsta – kako kopnenih, tako i onih morskih.

Nenad Velenik je, govoreći o Plavoj zastavi, kao zaštitnom znaku sigurne plaže i čistog mora prepoznatog u više od 40 zemalja svijeta, kazao kako će ih Poreč ovoga ljeta imati čak 22 i s tom brojkom biti prvi u Hrvatskoj. Sve tri gradske plaže imaju Plavu zastavu, što je gostima vrlo bitno. Najavio je i da će se svečano podizanje Plave zastave održati 9. lipnja na Gradskom kupalištu u 11.30 sati.

Eva De Zan u ime Plave Lagune pozdravila je jedinstveni projekt koji vrednuje upravo ono od čega turističke tvrtke žive, a to je more. Plava Laguna je objeručke podržala festival s obzirom da želi doprinijeti razvoju lokalne zajednice i očuvanju mora, rekla je. Naglasila je da za daljnji razvoj turizma moramo poštovati osnovni resurs unutar kojeg djelujemo, a to je prostor. Prema ispitivanjima u Njemačkoj, 28% turista želi putovati okolišno održivo i društveno odgovorno.  - Zato smo ponosni što smo partner ovog Festivala, za kojeg vjerujem da će postati tradicionalan, jer je to naše strateško opredjeljenje, dodala je De Zan.

Suorganizatori i suradnici festivala  su: Grad Poreč-Parenzo, Istarska kulturna agencija, Pučko otvoreno učilište Poreč, Zavičajni muzej Poreštine, Institut za poljoprovredu i turizam Poreč, IRB - Centar za istraživanje mora Rovinj, Zeus Faber Diving Center Lanterna, UO za turizam Istarske županije, TZ Poreč, TZ Općine Tar-Vabriga, WWF Adria, Etno Film Festival Rovinj, Studio za izvedbene umjetnosti MOT 08, Jedriličarski klub Horizont Poreč, Veslački klub Adriaco Poreč, Društvo za podvodna istraživanja MINA - Pula, Caffe Bar Lapidarium, Caffe Bar Corner. Sponzori:Plava Laguna d.d., S.I.C. d.o.o.

Sve festivalske aktivnosti su besplatne, a točan raspored svih događanja može se pratiti na Facebook profilu aMore festival Poreč.

aMORE - festival moru 08. - 25.6.2017. Poreč PROGRAM 

8.6. ČETVRTAK (Svjetski dan mora i oceana) 2

1.00 [KINO POUP]

FILM PLANET OCEAN

Režija: Yann Arthus-Bertrand, Michael Pitiot

[Francuska, 2012., 94 min]

9.6. PETAK

19.30 [GALERIJA SINČIĆ]

PREDAVANJE

MORSKI OTPAD

dr.sc. Mirta Smodlaka

[IRB - Centar za istraživanje mora, Rovinj]

POREČKI VIRTUALNI CENTAR ZA PRAĆENJE INVAZIVNIH VRSTA - GRAĐANI ZNANSTVENICI

dr.sc. Barbara Sladonja

[Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč]

10.6. SUBOTA

10.00 - 12.00 [SC Valeta, Lanterna]

EKO AKCIJA

[Zeus Faber Diving Center, gostuje Društvo za podvodna istraživanja MINA - Pula]

RADIONICA

PRIČE O MORU za djecu od 1. do 4. razreda OŠ.

(max 20 djece, prijave poslati do 5.6.2017. na: amorefestivalporec@gmail.com s naznakom ZA RADIONICU navesti ime i prezime djeteta, uzrast te ime i prezime roditelja/staratelja ili telefonski na 091 5329 515.)

12.6. PONEDJELJAK

21.00 [KINO POUP]

FILM MODRI KAVEZ Režija: Bruna Bajić

[Hrvatska, 2015., 95 min]

13.6. UTORAK

20.30 [GALERIJA SINČIĆ i LAPIDARIJ ZAVIČAJNOG MUZEJA POREŠTINE] ?

OTVORENJE FESTIVALA I OTVORENJE IZLOŽBI

1. SKUPNA FOTO IZLOŽBA “MORE MOGUĆNOSTI”

Selektirane fotografije pristigle na foto natječaj

2. MULTIMEDIJALNA IZLOŽBA “GDJE POČINJE MORE?”

Izlažu: Maša Bajc (HR), DUAE Collective (ITA), Seba Kurtis (ARG), Davor Sanvincenti (HR), Ida Skoko (HR)

Izložbe ostaju otvorene do 25.6.

14.6. SRIJEDA

19.30 [GALERIJA SINČIĆ]

PREDAVANJE

EKSPEDICIJA U SARGAŠKO MORE - KOLIJEVKU EUROPSKE JEGULJE

dr.sc. Maria Blažina

[IRB - Centar za istraživanje mora, Rovinj]

RIBLJA HRANA, NEPROCJENJIV IZVOR ENERGIJE

Ariana Stojnić, mag. oecol. et prot. nat.

[S.I.C. Višnjan]

16.6. PETAK

21.00 [KINO]

FILM

ZABORAVLJENI PROSTOR (THE FORGOTTEN SPACE)

Režija: Allan Sekula, Noël Burch

[Nizozemska - Austrija, 2010., 112 min]

19.6. PONEDJELJAK

21.00

[KINO]

FILM FUNE: DJEVOJKE KOJE SANJAJU MORE (FUNE: SEA DREAMING)

Režija: Katia Bernardi [Italija, 2016., 77 min]

20.6. UTORAK

19.30 [GALERIJA SINČIĆ]

PREDAVANJE

ODRŽIVO UPRAVLJANJE MORSKIM RESURSIMA

Danijel Kanski i Patrik Krstinić

[WWF Adria - Hrvatska]

MAKROALGE U ISTARSKOM PRIOBALJU

dr.sc. Ljiljana Iveša

[IRB - Centar za istraživanje mora, Rovinj]

21.6. SRIJEDA

21.00 [KINO POUP]

FILM POŽAR NA MORU (FUOCO AMMARE)

Režija: Gianfranco Rossi

[Italija, 2016., 114 min]

22.6. ČETVRTAK

21.30 [CAFFE BAR CORNER]

POP - UP KINO CORNER

Gostuju filmovi s Etno Film Festivala Rovinj

SLADAK ŽIVOT (SWEET LIFE)

Režija: Ana Trebše

[Srbija, Hrvatska, 2016., 23 min]

O FISHERMAN, MY OLD MAN (MEU PESCADOR, MEU VELHO)

Režija: Amaya Sumpsi

[Portugal, 2013., 60 min]

23.6. PETAK

19.00 - 20.00 [UVALA PEŠKERA – kod veslačkog kluba]

RADIONICA DOĐOH, VIDJEH, PROVESLAH

- probno veslanje za +12

24.6. SUBOTA

11.00 - 13.00 [UVALA PEŠKERA – kod jedriličarskog kluba]

RADIONICA

JEDRENJE ZA ODRASLE - DJECA INSTRUKTORI

21.00 [TRG SLOBODE]

PLESNA PRODUKCIJA: More emocija

[Koreografija: Nicole Speletic (NY); Plesači/ce: Studio za izvedbene umjetnosti MOT 08]

25.6. NED

21.00 [CAFFE BAR LAPIDARIUM]

FINISSAGE

POEZIJA MORU

Večer posvećena čitanju poezije o moru.

Sudjeluju autori Gaetano Benčić, Drago Orlić, Rade Vojinović i Budimir Žižović. Uz poeziju, kušat ćemo i neke od recepata iz Brodske kuharice autora Budimira Žižovića, koji će usput i objasniti važnost kulture prehrane na brodu.  

IN ITALIANO...