Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke
BOOKtiga,

BOOKtiga,

Organizator Festivala Gradska knjižnica Poreč pod pokroviteljstvom Istarske županije i Grada Poreča-Parenzo i uz podršku Općine Vrsar i Turističke zajednice Općine Vižinada, već desetu godinu za redom, predstavlja svim ljubiteljima pisane riječi ovaj oblik popularizacije knjige i čitanja koji je u Poreču, ali i u cijeloj županiji, odlično prihvaćen među našim sugrađanima, kao i brojnim domaćim i stranim gostima.

- Središnji program BOOKtige i ove će godine biti organiziran na Maraforu, najstarijem antičkom trgu u Poreču, gdje će se u prostorima Gradske knjižnice Poreč održati brojni književni susreti. Ove se godine BOOKtižin, prodajni sajam pročitanih knjiga, seli u susjedni Park Matije Gupca koji se je i za vrijeme prvog porečkog adventa pokazao kao idealna lokacija za ovakvu vrstu događanja, istaknula je na današnjoj konferenciji za novinare u Poreču ravnateljica Gradske knjižnice Poreč, Irides Zović. Dodala je da su poziv za sudjelovanje i ove godine potvrdili vodeći antikvarijati iz Rijeke, Zagreba, Kopra i Ljubljane koji će svojom ponudom obogatiti i ovogodišnji Festival.

Uz prodaju i darovanje pročitanih knjiga, BOOKtiga u suradnji s posjetiteljima, i ove godine organizira aukciju knjigu, a građanima će biti i omogućen “Sat za kolekcionare”, 20. travnja u 18 sati, kada će moći donijeti svoje stare primjerke knjiga iz kućnih biblioteka na besplatnu procjenu uz mogućnost otkupa.

- Osnovna misao vodilja BOOKtige je da na jedinstven i originalan način pruži svim posjetiteljima mogućnost uživanja u sadržajima koji su vezani uz djelovanje Gradske knjižnice, a isto tako da vrijeme provedeno na Festivalu iskoriste za odmor i izvrstan provod. Već cijelo desetljeće djelatnice Gradske knjižnice Poreč kontinuiranom radom i velikim zalaganjem uz podršku brojnih volontera stvaraju hvalevrijedan kulturni ambijent iz kojega proizlaze programi od nezamjenjive vrijednosti za ovaj grad, rekla je Zović.

BOOKtiga svoje prvo jutro posvećuje starijim stanovnicima našega grada, korisnicima porečkog Doma za starije i nemoćne. U njihovom Domu održat će se promocija kratkoga dokumentarnog filma Sretne priče godinu dana kasnije.

- Naime, prošlogodišnju inspiraciju za promociju sajma rabljenih knjiga Booktiga, Gradska knjižnica Poreč i Studio Sonda pronašli su u porečkom Domu za starije i nemoćne, pokrenuvši projekt Sretne priče koji je njegove stanovnike, premda slabije pokretne, otisnuo na još mnoga brojna putovanja i avanture. Junaci plakata za prošlogodišnju BOOKtigu postali su upravo stanovnici Doma. Zbog slabijeg vida mnogim stanovnicima domova čitanje predstavlja napor, stoga volonteri Gradske knjižnice Poreč redovito čitaju u porečkom Domu, družeći se s njima te zajednički promišljaju pročitane teme kako bi stanovnicima boravak učinili što kvalitetnijim, objasnila je Irides Zović. Film će predstaviti Studio Sonda, a gost u Domu je Mladen Kušec, prvi volonter u projektu Sretne priče. Promocija će se održati u četvrtak, 20. travnja u 10 sati.
Istoga dana u 12 sati započinje književno druženje djece s maštovitom i djeci omiljenom spisateljicom Željkom Horvat-Vukelja koja će im iz svoje čarobne torbe izvući mnoštvo proljetnih pričokaza, zanimljivih i neobičnih priča koje uvijek oduševljavaju djecu. Željka Horvat-Vukelja već više od dvadesetak godina održava književne susrete, predavanja i kreativne radionice u školama i knjižnicama diljem Hrvatske i u dijaspori. Specijalnost su joj upravo pričokazi; književno-scenska forma, kombinacija priče i kratkog igrokaza u kojem, uz autoricu, sudjeluju i gledatelji.

Na ovogodišnju BOOKtigu u porečku knjižnicu dolazi Bekim Sejranović, trenutno jedan od najčitanijih i najpopularnijih književnika, kojeg jednako vole i kritika i publika. Porečkoj publici predstavit će svoj najnoviji roman Dnevnik jednog nomada te nas povesti na putovanje od Bosne sve do Norveške dotičući će se i međuljuskih odnosa koji nas neprestano oblikuju, nastavila je Zović. Ova knjiga je ujedno putopis i dnevnik čitanja o piščevu životu. To je zbirka zapisa o svakodnevnoj borbi sa životom, koliko traumatičnoj toliko i lijepoj. Od Ljubljane, preko Osla do Zagreba i Brčkog čitamo dnevničke zapise o jednoj ljubavnoj priči i njenoj propasti. Susret s književnikom održat će u četvrtak, 20. travnja u 19 sati.

Petak započinje u društvu s Mladenom Kušecom, prijateljem djece koji je obilježio mnoga djetinjstva – kroz svevremenska djela kao što su Plavi kaputić, Mama, tata i ja, Volim te te brojne druge, kroz veliki broj slikovnica za najmanje, kao i kroz radijske emisije Tonkica Palonkica, frr, Patuljci pojma nemaju i Bijela vrana.
Na ovogodišnjoj BOOKtigi Kušec će s djecom i svojim lutkama otvoriti filmsko jutro te uz video projekciju uvesti male i velike u jedan drugačiji dječji svijet, svijet Hihotića, iz kojega će zasigurno izaći puno bogatiji.
TV kinoteka Hihotići započet će u petak, 21. travnja u 10 sati.

Književno druženje s jednim od naših najčitanijih pisaca koji je u svojoj karijeri objavio redom klasike suvremene hrvatske književnosti, Zoranom Ferićem bit će upriličeno u petak, 21. travnja u 13 sati kada će nam Ferić predstaviti svoj posljednji roman Na osami blizu mora. Moderator susreta bit će Zoran Simić iz nakladničke kuće V.B.Z.

Na ovogodišnjoj BOOKtigi bit će predstavljena nagrađivana slikovnica Škura, škura boška koju su napisali i oslikali Ljubomir Grgorinić Rađen, Natalija Grgorinić i Ognjen Rađen, sin, mama i tata. Ona je rezultat zajedničke obiteljske kreativnosti, a svojim postojanjem svjedoči o važnosti timskoga rada te vrijednosti obitelji kao prostoru ljubavi, slobode, istraživanja i sigurnosti. A ova obitelj to dokazuje i kao rezultat toga predstavit će nam slikovnicu Škura, škura boška, pisanu na tri jezika: na hrvatskoj južnoistarskoj čakavici, na njemačkom i engleskom jeziku, u petak, 21. travnja 2017. godine u 17 sati.

Večernje događanje rezervirano je za svečanu dodjelu Nagrade. Poznata hrvatska teatrologinja i spisateljica Mani Gotovac ovogodišnja je dobitnica Nagrade BOOKtiga 2017. koju Gradska knjižnica Poreč dodjeljuje osmi put najčitanijem domaćem autoru u svim istarskim narodnim knjižnicama. Nagradu je Gotovac osvojila za roman Snebivaš me. Nagrada se sastoji od sedmodnevnog boravka u Kući za pisce/Hiži od besid u Pazinu, novčanog iznosa te posebnog priznanja.
Mani Gotovac već je odavno osvojila srca čitalačke publike, a ova je Nagrada još samo jedan dokaz kako lako pronalazi put do svojih čitača i u knjižnicama Istarske županije. Nagrada će književnici biti uručena na BOOKtigi, u Noći knjige, u petak 21. travnja 2017. godine u 19 sati kada će i predstaviti ovaj snažni roman pun emocija, strasti, žudnje, radosti i bola. Moderatorica susreta bit će Adriana Piteša, urednica romana“, najavila je Zović.
U subotu, 22. travnja u 12 sati, na desetoj po redu BOOKtigi, održat će se aukcija starih knjiga i tiskovina pod nazivom „Udomi knjigu“.
“Nakon prošlogodišnje, iznimno dobro prihvaćene prve aukcije knjiga, organizator Gradska knjižnica Poreč u suradnji s antikvarijatom Glavan iz Ljubljane te antikvarijatom Mali neboder iz Rijeke, propremio je još jednu aukciju na kojoj će se predstaviti vrijedne i zanimljive antikvarne knjige. U prošlosti je tradicionalna aukcija knjiga bio najdinamičniji oblik prodaje, a kako je danas knjiga pristuna u različitim formatima te lako dobavljiva, bit će se iznimno zanimljivo prisjetiti se javnih nadmetanja na kojima kupac knjige postaje onaj koji ponudi najveći iznos. Katalog i pravila aukcije mogu se pronaći na http://www.knjiznicaporec.hr/ i www.artauction.info ”, objasnila je Zović.
Aukciju će voditi Rok Glavan, poznati slovenski antikvar i diplomirani kulturolog, voditelj Antikvarijata Glavan u Ljubljani i Tomo Vučinić, priznati riječki antikvar, voditelj antikvarijata Mali neboder u Rijeci.

Čitanje je uistinu jedan od najstarijih i jedan od najboljih načina za učenje i proširivanje vidika, a njegova moć u poticanju kreativnosti je ogromna. Knjige su odličan izvor novih ideja i odlična su inspiracija. Pokazat će to i naš posebni modni perfomans u knjižnici kojim ćemo i zatvoriti ovogodišnju BOOKtigu. Naime, porečka dizajnerica Martina Herak kulturu čitanja pretočila je u svoju najnoviju proljetno – ljetnu kolekciju inspiriranu upravo BOOKtigom i pročitanim knjigama. U središtu njezinih najnovijih modela je lik Shakespeareove Julije, a ovom modnom prezentacijom kolekcije Julija na neobičan način pridružit će se slavljenju knjige i čitanja. Naziv modne prezentacije „10 za 10“ simbolizira deset njezinih modela za deset godina porečke BOOKtige – festivala pročitanih knjiga. Na koji će način Martina Herak između polica porečke Gradske knjižnice predstaviti svoju mini kolekciju za proljeće-ljeto 2017. možete pogledati u subotu 22. travnja 2017. godine s početkom u 19 sati u Gradskoj knjižnici Poreč, gdje će po završetku ove neobične modne prezentacije, inspirirane upravo pročitanim knjigama, biti zatvorena deseta po redu porečka BOOKtiga, pozvala je ravnateljica knjižnice Zović.

- Kako se prihodi od prodaje knjiga na sajmu BOOKtižin svake godine usmjere na neke nove projekte Gradske knjižnice Poreč, ove će godine oni biti utrošeni na uređenje Odjela za djecu i mlade Gradske knjižnice Poreč koji je u gradu Poreču postao prepoznatljivo mjesto susretišta djece i njihovih roditelja i učitelja, kao i profesora, a prostori Gradske knjižnice svake godine sve više postaju maleni kutak ovoga grada u kojemu nastaju uvijek nove ideje za kvalitetno provođenje slobodnog vremena te druženje i učenje“, rekla je ravnateljica Zović te dodala - Gradska knjižnica Poreč ovom prilikom posebno zahvaljuje svim sugrađanima na doniranim knjigama, a fond za prodaju ove godine posebno je obogaćen vrijednom donacijom Istarske županije-Upravnog odjela za kulturu, kao i donacijama Gradske knjižnice Rovinj i Gradske knjižnice Umag te ove godine broji više od 5 000 knjiga. Posjetitelji među ovogodišnjom ponudom knjiga mogu odabrati ponešto za sebe i iz nikad bogatije knjižne zbirke knjiga na stranim jezicima, a posebno izdvajamo remek djela svjetske književnosti poput Danteovih i Manzonijevih djela, Homerovu Odiseju te brojne suvremene romane najpopularnijih autora ljubavnih i kriminalističkih romana i trilogija te traženih publicističkih izdanja.
Vizualni identitet i ovogodišnje BOOKtige potpisuje Studio Sonda, a obrazloženje ovogodišnje kampanje „Jedna riječ vrijedi tisuće slika“ donosi nam Jelena Fiškuš iz Sonde

.Vizuali ovogodišnje Booktige govore o snazi riječi, koja nam daje ekskluzivu njezine osobne nam projekcije i vizualizacije. Slike koje stvaraju riječi u glavama pojedinaca bivaju vizualizirane uvijek drugačije. U svijetu u kojemu je sve podređeno vizualnom doživljaju, u trenutku kada nas svojim vizualnim porukama bombardira u prosjeku 3000 brendova dnevno, pisana riječ dozvoljava nam intiman doživljaj napisanog, isključivo na nama svojestven način. Način na koji ćemo mi unutar sebe vizualizirati napisano prepušten je nama samima i kao takav apsolutno je jedinstven i neponovljiv, razvija našu kreativnost i predstavlja svojevrsno utočište. Stoga su za kampanju 2017. na plakatima napisane poetične riječi koje u našim glavama projeciraju nama svojstvene slike. Ali, kada se malo pomnije zadubimo u plakate, shvaćamo da se radi o slikama svjetskih klasika, koje već poznajemo, i možemo se zabavljati uspoređujući koliko se naša vizualizacija napisanog na prvu razlikovala od onoga što smo kasnije percipirali kao već poznato. Tako i praktično spoznajemo utjecaj snage riječi na naš osobni razvoj.