Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke
Grad Poreč - Parenzo na putu izrade Strategije prilagodbe klimatskim promjenama

Grad Poreč - Parenzo na putu izrade Strategije prilagodbe klimatskim promjenama

Grad Poreč - Parenzo na putu izrade Strategije prilagodbe klimatskim promjenama
U sklopu provedbe EU projekta Life Sec Adapt, u petak, 17.03.2017. u Maloj gradskoj vijećnici održan je radni sastanak kojem su nazočili predstavnici Istarske županije, Istarske razvojne agencije (IDA), predstavnici Gradova partnera na projektu - Pule, Rovinja, Buzeta, Labina i Pazina, te predstavnici Grada Poreča - Parenzo kao domaćina. Sve sudionike na početku sastanka pozdravila je zamjenica gradonačelnika Grada Poreča-Parenzo Nadia Štifanić Dobrilović.

    Glavni cilj Life Sec Adapt projekta je doprinijeti povećanju kapaciteta, jačanju otpornosti prema klimatskim promjenama, te olakšati prijelaz ka nisko ugljičnoj i učinkovitoj politici uporabe resursa na gospodarskoj razini u urbanim područjima Europske unije. Također, projekt ima za cilj usvojit i nadograditi model energetski održivih zajednica – SEC, podržavajući koncept poboljšanog upravljanja klimatskim pokazateljima, kao najbolju praksu za razvoj čitavog niza procesa prilagodbe klimatskim promjenama na lokalnoj razini, a pod koordinacijom vlasti i razvojnih agencija na regionalnoj razini.

    S provedbom projekta pod nazivom LIFE SEC ADAPT („Upgrading Sustainable Energy Communities in Mayor Adapt Initiative by Planninig Climate Change Adaptation Strategies“), Grad Poreč - Parenzo započeo je 1. rujna 2015. godine, te 5. srpnja 2016. godine pristupio Novom integriranom Sporazumu Gradonačelnika o klimi i energiji i na taj način postao jedan od prvih 6 gradova potpisnika novog Sporazuma u Republici Hrvatskoj.  

    Kroz dosadašnju provedbu projekta, dovršena je izrada Izvješća o procjeni trenutnog stanja klimatskih pokazatelja za područje grada Poreča, koje predstavlja temeljni dokument, slijedom kojeg će u narednom razdoblju biti postavljeni temelji i definirane buduće klimatske projekcije za područje našega grada, te izrađena Procjena rizika i ranjivosti lokalnog područja svih Gradova partnera na projektu, a o što je i bila glavna tema ovog radnog sastanka.

    Izvješće u suradnji s Državnim hidrometeorološkim zavodom (DHMZ) izradilo je porečko gradsko poduzeće Parentium d.o.o., a u njemu su analizirane prosječne vrijednosti klimatskih parametara, temperature zraka i količine oborina, kao i pripadnih temperaturnih i oborinskih indeksa ekstrema, prema podacima klimatološke postaje Poreč i referentnog razdoblja od 1981. do 2010. godine . 

    Neizbježne klimatske promjene imat će značajan utjecaj po ljudsko zdravlje, sveukupno društvo i gospodarstvo i utjecati će na sve sektore, od poljoprivrede do vodnih resursa, dok će rastući broj prirodnih katastrofa sve više utjecati na gospodarski rast. Do sada, velik broj zemalja koncentrirao se na provedbu postupaka koji vode ka ublažavanju klimatskih promjena, dok se relativno malo pozornosti pridavalo provedbi postupaka prilagodbe. No, s obzirom na činjenice da dosadašnja provedba postupaka ublažavanja nije polučila zadovoljavajuće rezultate, te porast svijesti o sveprisutnim posljedicama klimatskih promjena, područje prilagodbe mora postati ključno područje djelovanja za kreatore politike.

    Provedbom navedenih aktivnosti Grad Poreč - Parenzo i ostali Gradovi Istarske županije, partneri na projektu prvi su Gradovi u Republici Hrvatskoj koji su krenuli u postupak provedbe, za naše šire područje, pionirskog projekta, a koji će u konačnici rezultirati nastankom jednog vrlo važnog i kompleksnog dokumenta kao što je Strategija prilagodbe klimatskim promjenama, rekla je Gordana Lalić, direktorica porečkog gradskog poduzeća Parentium, koji ima ulogu koordinatora u projektu.  

    Prisjetimo se, projekt je prijavljen na natječaj Life Climate Action Programa Life 2014-2020 i predstavlja nastavak  uspješno provedenog CITY SEC projekta. U projektu sudjeluju četiri članice Europske unije: Italija, Hrvatska, Grčka i Španjolska. Nositelj projekta je Sviluppo Marche SpA, dok su preostali talijanski partneri Regione Marche, te 12 gradova navedene pokrajine, uz po jedan grad iz Španjolske i Grčke.

Partneri iz Hrvatske su Istarska razvojna agencija (IDA) d.o.o., kao koordinator projekta, Istarska županija, Grad Poreč – Parenzo, te istarski gradovi: Pula, Rovinj, Buzet, Labin i Pazin. Predviđeno trajanje projekta je 40 mjeseci.

    Ukupna vrijednost projekta je 24 i pol milijuna kuna, a budžet Istre u projektu iznosi 7 milijuna kuna. Gradu Poreču-Parenzo namijenjen je iznos od 760 tisuća kuna, od čega su 440 tisuća kuna bespovratna sredstva Europske unije, a 320 tisuća kuna sredstva osigurana kroz proračun Grada Poreča – Parenzo.    

Izvor: Parentium d.o.o.

IN ITALIANO...