2. izdanje Festivala istarskog češnjaka na Trgu slobode - prodaja domaćeg češnjaka, dodjela IQ oznaka i cooking show s Davidom Skokom
U subotu 7. i nedjelju, 8. kolovoza Trg slobode u Poreču ugostit će drugo izdanje Festivala istarskog češnjaka. Festival su na današnjoj konferenciji za medije u Poreču najavili u ime organizatora predsjednik Udruge proizvođača istarskog češnjaka Dario Antonac, te pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije Ezio Pinzan, gradonačelnik Grada Poreča Parenzo Loris Peršurić i koordinator klastera za promociju proizvoda iz Istre i IQ oznaku Krešimir Juričić.
Festival se otvara u subotu u 10 sati, kada će svoje proizvode na štandovima predstaviti šest OPG-ova (OPG Andrea Manzin iz Vodnjana, OPG Mirjan Stornoga iz Vižintina kod Oprtlja, OPG Zvijezdana Križmanić iz Ježenja kod Pazina, OPG Dario Antonac iz Oprtlja, OPG Vilim Jakša Iz Boruta i OPG Ivan Jakovčić iz Sv. Jurja kod Grožnjana), dok će se nešto kasnije, od 13 sati nadalje prezentirati pletenje rešti. Također, u subotu u 17.30 sati dodijelit će se prvi put oznaka IQ (Istrian Quality) za iznimnu kvalitetu češnjaka koju će dobiti 7 proizvođača za 9 proizvoda – 7 za istarski crveni češnjak , te 2 za istarski rozi češnjak. Istoga dana u 18 sati, cooking show održat će poznati kuhar David Skoko koji će pripremati jela na bazi češnjaka. $0 $0U nedjelju, nastavlja se prodaja na štandovima i prezentacija pletenja rešti. Oba dana udruga će imati svoj info punkt na kojem će proizvođači davati savjete vezano za uzgoj, proizvodnju i čuvanje češnjaka, s obzirom da udruga ima velik broj upita mladih poljoprivrednika koji žele uzgajati češnjak. Informacije će se davati na više jezika, budući i da upita iz inozemstva imaju puno, te očekuju dobar odaziv turista kojih je ovih dana Poreč pun.
Antonac je zaključio kako je Udruga proizvođača istarskog češnjaka počela s radom u veljači 2018., te danas broje 22 člana i jednog počasnog. Sve više imaju upita za članstvo, posebice mladih poljoprivrednika koji bi se time željeli baviti, što ih posebno veseli. Istarski proizvođači nude istarski crveni i rozi češnjak, a ovaj je potonji dosta tražen s obzirom da nije sklon bolestima i u dobrim uvjetima skladištenja može trajati i do godinu dana. Dodao je kako i njihova dva člana proizvode ekološki češnjak – Andrea Manzin i Darinka Družetić koja će na festivalu biti info pultu i davati savjete budući svoj češnjak za ovu godinu već rasprodala.