Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Uredi podatke
O domu za starije i nemoćne - dom za starije 1 O domu za starije i nemoćne - dom za starije 2 O domu za starije i nemoćne - dom za starije 3

O domu za starije i nemoćne

U ponedjeljak 01. listopada 2007.g. povodom Međunarodnog dana starijih osoba upriličeno je svečano otvaranje Doma za starije i nemoćne osobe Poreč, u Ul. M. Gioseffi br. 2 u Poreču. Ova moderna i u skladu sa svjetskim standardima opremljena ustanova, čija je izgradnja u potpunosti financirana iz proračunskih sredstava Grada Poreča, omogućila je da se na kvalitetan način riješi već dulji niz godina prisutan problem zbrinjavanja starijih i nemoćnih osoba na području poreštine.

Osnivač Ustanove socijalne skrbi Dom za starije i nemoćne osobe je poduzeće Dom Poreč d.o.o., čiji je osnivač Grad Poreč s 81% poslovnog udjela, te Istarski domovi zdravlja s 19% poslovnog udjela. Korisna površina Doma je cca 4.600 m2, dok je ukupna površina parcele koja je hortikulturno uređena cca 5.800 m2.

Dom je pogodan za smještaj 83 korisnika, a sve su sobe opremljene najsuvremenijim krevetima na električni pogon s daljinskim upravljanjem. Cijeli je objekt pokriven klimatiziranim sustavom. Kako bi se olakšao život starijim osobama, pozornost je posvećena svakom detalju. Sve sobe i sve kupaonice pokrivene su alarmnim sustavom koji je korisniku na dohvat ruke, a koji alarmira osoblje. Instalirano je suvremeno dizalo koje pri kretanju i zaustavljanju ne izaziva trzaje. Također su sve sobe opremljene telefonskim aparatima kao i priključcima za TV aparat.

U stambenom dijelu Doma, koji se nalazi na drugom katu, pokretni korisnici biti će smješteni u 15 jednokrevetnih i 10 dvokrevetnih soba te 2 dvokrevetna apartmana. Svaka soba u stambenom dijelu ima vlastitu kupaonicu i TV uređaj. S velike terase na ovom katu, čija je površina oko 160 m2 pruža se izvanredan pogled na stari grad.

U odjelu za pojačanu njegu (stacionarni dio) teško pokretni i nepokretni korisnici koji trebaju neprekidnu zdravstvenu njegu imati će punu njegu i udobnost, a biti će smješteni u 8 jednokrevetnih, 12 dvokrevetnih, dvije trokrevetne i jednoj četvero-krevetnoj sobi. U sklopu stacionarnog odjela nalazi se i posebno prilagođena kupaonica za nepokretne osobe, suvremeno opremljena kadom za nepokretne korisnike i kupaonskom dizalicom s daljinskim upravljanjem.

Svaki kat ima čajnu kuhinju za korisnike te dnevni boravak u kojem se korisnici, zajedno sa svojim posjetiteljima mogu družiti, gledati TV program ili baviti nekom drugom aktivnošću. U prizemlju Doma nalazi se prostorije za zajednički boravak. Tu je funkcionalno uređena blagovaonica koja pruža doživljaj doma i toplog ljudskog ambijenta, kabinet za fizikalnu terapiju opremljen svim potrebnim pomagalima, kao i kabinet za radno-okupacijske aktivnost u kojima će korisnici kreativno i aktivno provoditi slobodno vrijeme te liječnička ambulanta. Dvije jednokrevetne sobe, pogodne za smještaj osoba u invalidskim kolicima, također su smještene u prizemlju.

U okviru ustanove nalazi se i kapela kako bi korisnici i njihovi posjetitelji mogli adekvatno zadovoljavati svoje duhovne potrebe.

Tehnološki suvremeno opremljena domska kuhinja ima kapacitet od oko 300 obroka dnevno. Kuhinja je, uz ostalo, opremljena i HACCP sustavom koji identificira, razmatra i kontrolira rizike značajne za sigurnost hrane. Dom raspolaže i vlastitom praonicom rublja, namijenjenoj pranju osobnog rublja korisnika.

Grad Poreč je skrb o svojim starijim stanovnicima organizirao putem Doma za starije i nemoćne osobe za one starije koji žele živjeti u stalnom smještaju, te putem Gerontološkog centra kao oblika vaninstitucionalne skrbi za one starije osobe koje žele živjeti u svom vlastitom domu čim je dulje moguće. U prizemlju Doma nalazi se prostor za poludnevni boravak, kapaciteta 15 korisnika, koji će u vremenu od 7 do 16 sati pružati skrb starijima, dakle u vremenu kada su njihovi ukućani na svojim radnim mjestima. Prostor za poludnevni boravak opremljen je krevetima na izvlačenje i foteljama s naslonima kao i ormarićima za osobne stvari korisnika. Gerontološki centar činit će osnovu oko koje će se širiti daljnje aktivnosti i organizirati usluge i servisi za brigu o starijim osobama koje žive u svojim kućama.

Ukupna vrijednost objekta, zajedno s zemljištem, postojećom zgradom i infrastrukturom iznosi oko 40 milijuna kuna. Ulaganja u objekt, financirana od strane Grada Poreča iznose oko 26 milijuna kuna. Investicija je u najvećem dijelu financirana iz kredita Zagrebačke banke u vrijednosti od 25 milijuna kuna. Glavni projektant je dia. Tisa Dodić iz Poreča, radove je izvelo poduzeće MIPCRO iz Ivanca, a unutrašnje uređenje poduzeće Internova iz Pazina. Pri punoj zaposlenosti u institucionalnoj i vaninstitucionalnoj skrbi, ustanova ima 45 zaposlenih osoba.

Ekonomska cijena smještaja u Domu iznosit će od 3.800 za četvero-krevetnu, do 7.200 kn za apartman. Građani Grada Poreča plaćat će 85% ekonomske cijene (ekonomska cijena umanjena za udio ulaganja u objekt i amortizaciju objekta), te će cijena iznositi od 3.252 za četvero-krevetnu do 6.120 kn za apartman. Građani Grada Poreča koji budu ostvarili pravo na subvenciju smještaja kroz socijalni program plaćat će 50% ekonomske cijene, odnosno smještaj u visini od 1.900 za četvero-krevetnu do 2.600 kn za dvokrevetnu sobu. U prizemlju objekta se nalaze prostori Fonda Zdravi grad, korisne površine oko 400 m2, a namijenjeni su psihosocijalnoj zaštiti građana.

Uz administrativni dio, tu je prostorija namijenjena za kreativne radionice djece, Zajednicu liječenih alkoholičara te prostorija namijenjena tečajevima za trudnice. U prostorima „Zdravog grada nalazi se i velika polivalentna kongresna dvorana koja može primiti pedesetak sudionika.

Dom za starije i nemoćne osobe Poreč postao je centar sustavne brige lokalne zajednice za građane starije životne dobi s ciljem podizanja njihove kvalitete života, pružanjem zdravstvene, socijalne i psihološke pomoći i podrške našim starijim sugrađanima. Ovaj objekt uz to znači i bolju kvalitetu života za obitelji starijih, koje zbog zahtjeva modernog života nisu u stanju kvalitetno odgovoriti na potrebe svojih starijih članova. Otvaranje ovog modernog i funkcionalnog objekta najbolji je pokazatelj da se planirani projekti i programi u našem gradu i ostvaruju.

DOM POREČ d.o.o.

Službene stranice doma za starije i nemoćne osobe

Dodatni materijali