Peškera u turističku sezonu s uređenom stazom i novim sadržajima

Peškera u turističku sezonu s uređenom stazom i novim sadržajima

Novosti
2016-05-05

Uređenjem Peškere, jedne od najatraktivnijih lokacija u Poreču,  čini se korak više u komunalnom uređenju grada, rekao je gradonačelnik Grada Poreča-Parenzo Edi Štifanić na konferenciji za novinare održanoj 4. svibnja 2016. godine, najavivši izgradnju šetnice duge 500 metara, te velikog sanitarnog čvora i trafostanice.

Kako bi se ostvarila neometana pješačka i biciklistička komunikacija od centra grada do Borika, od 25. travnja krenulo se s uređenjem šetnice i biciklističke staze širine tri metra, s pripadajućom javnom rasvjetom, klupicama i koševima za smeće, čime se otvorio prostor za uređenje dijela uvale Peškera ali i podizanje kvalitete javnih prostora u Poreču. Osim uređenja staze uz obalu, ispod gostionice Hrast planirano je i uređenje dva sunčališta s nasipanim riječnim šljunkom.

Prvom polovicom lipnja, uređena će staza povezati Park Olge Ban i Borik, do ispod hotela Zagreb, a vrijednost investicije je 2.335.616,24 kuna s PDV-om, dok je izvođač radova Istrakop d.o.o. Prijavom na natječaj za sredstva iz Fonda za razvoj turizma Ministarstva turizma, te je odlukom o odabiru projekata i dodjeli bespovratnih sredstava temeljem Programa razvoja javne turističke infrastrukture u 2015. godini, Gradu Poreču-Parenzo je za uređenje dviju gradskih plaža – Peškere i prošle godine uređenoj plaži Materada Sjever, odobreno gotovo 800.000 kuna.

S obzirom na to da se prostor Peškere koristi za velike sportsko-zabavne I kulturne manifestacije poput turnira u odbojci na pijesku Poreč Major, koncerata u sklopu Poreč Open Air Festivala ili Giostre, u tijeku je i izgradnja trafostanice i modernog sanitarnog čvora za 43 korisnika koji će biti opremljen toplom vodom, sanitarijama za osobe s invaliditetom, a dijelom i za presvlačenje i njegu male djece. Vrijednost radova je 616.908,75 kuna s PDV-om, izvođač je GHIA PRO d.o.o, a dostava objekata i završni radovi na lokaciji bit će dovršeni tijekom druge polovice svibnja.

- Za tako velika događanja koja su predviđena za ovu godinu, ali i iduće, potrebno je izgraditi trafostanicu kako bi u potpunosti bila osigurana opskrba električnom energijom, kao i sanitarni čvor zbog velikog broja posjetitelja. Smatram da je to izuzetno bitno, jer Peškera predstavlja idealnu lokaciju za velike manifestacije, kojima starogradska jezgra predstavlja idealnu kulisu, zaključio je gradonačelnik.

In italiano...