Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke

Poziv za podnošenje prijave za razrez poreza

Poreč, 02.03.2023. Upravni odjel za financije Grada Poreča-Parenzo, na temelju Zakona o lokalnim porezima (NN RH br. 115/16 i 101/17)  i Odluke o lokalnim porezima Grada Poreča –Parenzo (Službeni glasnik Grada Poreča-Parenzo br. 18/2017, 5/2018 i 20/2019) objavljuje

POZIV

za podnošenje prijave za razrez poreza

Grada Poreča-Parenzo za 2023. godinu

 

Pozivaju se pravne i fizičke osobe, vlasnici kuća za odmor na području Grada Poreča-Parenzo, da do 31. ožujka 2023. godine dostave prijavu podataka o kući za odmor radi utvrđivanja

 

POREZA NA KUĆE ZA ODMOR

 

Člancima 25., 26., 41. i 42. Zakona o lokalnim porezima i čl. 5.-7. Odluke o lokalnim porezima Grada Poreča-Parenzo propisano je da su obveznici poreza na kuće za odmor pravne i fizičke osobe koje su vlasnici kuća za odmor na području Grada Poreča-Parenzo.

 

Kućom za odmor smatra se svaka zgrada ili dio zgrade ili stan koji se koristi povremeno ili sezonski, odnosno koji se ne koriste za trajno stanovanje. Kućom za odmor ne smatraju se gospodarstvene zgrade koje služe za smještaj poljoprivrednih strojeva, oruđa i drugog pribora, kao i zgrade, dijelovi zgrada i stanovi koji se koriste za obavljanje registrirane djelatnosti.

 

Porez na kuće za odmor ne plaća se na nekretnine koje se ne mogu koristiti zbog ratnih razaranja i  prirodnih nepogoda (potres, poplava, požar) te zbog starosti i trošnosti. Porez na kuće uza odmor ne plaća se na nekretnine za vrijeme dok su u njima smješteni prognanici i izbjeglice i na odmarališta u vlasništvu jedinica lokalne  i područne (regionalne) samouprave koja služe za smještaj djece u dobi do 15 godina.

 

Prijavu podnose novi vlasnici kuća za odmor i oni porezni obveznici kod kojih su u odnosu na prethodnu godinu nastale promjene bitne za utvrđivanje poreza.

 

Za nepodnošenje prijave s podacima nužnim za utvrđivanje poreza, predviđene su novčane kazne za prekršaj i to za fizičke osobe u iznosu od 10,00 eura do 660,00 eura te za pravne osobe u iznosu od 260,00 eura do 3.310,00 eura kako je propisano člankom 56. Zakona o  lokalnim porezima.

 

Obrasci za prijavu preuzimaju se  na web stranici Grada Poreča-Parenzo  http://www.porec.hr/adm/admin/shape=rect ili u Pisarnici Grada, a mogu se dostaviti poštom na adresu: Grad Poreč-Parenzo, Obala maršala Tita 5, 52440 Poreč ili  putem e-maila: majda.cehic@porec.hr

 

IN ITALIANO

 

Dodatni materijali