Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke

Poreč četvrtu godinu u akciji 'Zasadi stablo, ne budi panj': posadit će se i građanima podijeliti više od 600 stabala

Poreč četvrtu godinu u akciji 'Zasadi stablo, ne budi panj': posadit će se i građanima podijeliti više od 600 stabala Poreč četvrtu godinu u akciji 'Zasadi stablo, ne budi panj': posadit će se i građanima podijeliti više od 600 stabala

24.11.2022.

Zahvaljujući velikom interesu i odličnim reakcijama, Grad Poreč–Parenzo i ove će godine sudjelovati u nacionalnoj kampanji sadnje stabala u Hrvatskoj pod nazivom „Zasadi stablo, ne budi panj“. Četvrta akcija sadnje provodi se tijekom mjeseca studenog diljem Hrvatske, a Grad Poreč-Parenzo obilježit će je nizom aktivnosti.

 

Sadnja će početi pošumljavanjem na području mjesnih odbora. Odabir lokacija za sadnju, kao i vrsta odabranih stablašica koje će se zasaditi unutar pojedinog mjesnog odbora, rezultat je dogovora stručnih službi Grada i predstavnika mjesnih odbora. Obišli su njihova područja i predložili vrstu stabala i mirolokacije za sadnju, poput mjesta na kojima su stabla nedavno stradala zbog nevremena, te dječjih ili polivalentnih igrališta. Prilikom izbora vrste urbanih stabala vodilo se računa o estetskim, ekološkim i ekonomskim koristima koje pružaju. Realizaciji programa pridružit će se i djelatnici komunalnog poduzeća Usluga Poreč koji će razvoziti sadni materijal i pomoći u sadnji i gnojidbi stablašica.

Sadnja kreće početkom idućeg tjedna, na području mjesnih odbora Anke Butorac i Mate Balota, a do kraja tjedna obuhvatit i druge mjesne odbore.

Akcija će se nastaviti podjelom stabala građanima na Velikom gradskom parkiralištu pod motom „Dođi po svoje drvo! Vieni a prendere il tuo albero!“ Akcija podjele sadnica održat će se u petak, 02. prosinca 2022. godine s početkom u 9.00 sati. Građani će između petstotinjak komada sadnica moći izabrati stablo ili ukrasni grm raznih vrsta, veličine i oblika.

Također isti dan, sadit će se i u senzornom parku Osnovne škole Poreč, gdje će se oblikovati mediteranski vrt.

Lani se sadilo posvuda: od dječjih vrtića i škola, do igrališta, šetnica i plaža, a između ostalog, posađene su vrste poput lovora, ladonje, borova, hrasta crnike, kestena, smokava, badema i drugih vrsta. Obogaćivale su se šume oštećene tijekom ljetnih nevremena. U akcijama su sudjelovali predstavnici mjesnih odbora, mještani, te veliki broj djece. Baš zato se i ove godine poziv odnosi na sve zainteresirane – bilo da se radi o tvrtkama, udrugama, klubovima ili pojedincima - da se pridruže i sadnjom stabla pomognu u stvaranju još ljepšeg i zelenijeg Poreča, u čijoj će hladovini uživati generacije koje tek dolaze.

Cilj akcije je ozelenjivanje javnih zelenih površina i podizanje svijesti o važnosti i brojnim dobrobitima drveća i zelenila. Prema podacima svjetskih agencija za zaštitu okoliša, sadnja jednog stabla u gradu zamjenjuje pet klima uređaja. Biljke pomažu u hlađenju atmosfere čime se smanjuje potreba za ugradnjom klima uređaja i smanjuje globalno zagrijavanje.

Također, stabla su dvostruko korisna jer pomažu u stvaranju sjene i ujedno ograničavaju odsjaj sunca na zidovima zgrada i na tlu. 

Sredstva za akciju kolektivne sadnje drveća na području Grada Poreča-Parenzo osigurana su u Proračunu Grada Poreča-Parenzo za 2022.godinu.

 

IN ITALIANO...