POREČ u petak i subotu 1. Regionalna konferencija o kvaliteti pčelinjih proizvoda, uz prezentaciju i degustaciju

POREČ u petak i subotu 1. Regionalna konferencija o kvaliteti pčelinjih proizvoda, uz prezentaciju i degustaciju

Novosti
2022-09-27

U petak, 30. rujna i subotu 01. listopada 2022. u Poreču će se održati 1. Regionalna konferencija o kvaliteti pčelinjih proizvoda, namijenjena svima koji se bave uzgojem pčela i proizvodnjom meda, kao i svima koji med vole konzumirati. Organizatori konferencije su udruga pčelara „Nektar“ Poreč uz podršku Grada Poreča – Parenzo, a konferencija će se održati u Domu obrtnika u Poreču. Tijekom dva dana trajanja konferencije, na istoj će se okupiti stotinjak sudionika s ciljem izmjene prakse i znanja iz područja pčelarstva.

 

Sadržajno bogata konferencija ugostit će niz domaćih i stranih predavača koji će se tematski usredotočiti na utvrđivanje zdravstvene ispravnosti pčelinjih proizvoda na hrvatskom tržištu s naglaskom na zaštitu utjecaj klimatskih promjena na proizvodnju pčelinjih proizvoda i povećanje količina patvorenog meda na tržištu. Razmjenom iskustava i stjecanjem novih saznanja o pravovremenom suzbijanju stradanja pčela, uočavanju bolesti i smanjenjem rizika od glavnih pčelinjih bolesti struka će lakše moći prepoznati daljnje korake za unapređenje kvalitete proizvodnje, ali i očuvanja i zaštitu pčela.

 

-Želimo da naš istarski med ne zaostaje za našim istarskim vinima i maslinovim uljima, imamo već med izvrsne kvalitete, ali želimo još raditi na kvaliteti i edukaciji. Cilj događanja je na jednom mjestu spojiti proizvođače, ocjenjivače, kupce, znanstvenike, te građane i turiste, a njihovo umrežavanje doprinijet će kvalitetnijoj proizvodnji i efikasnijem suočavanju s izazovima s kojima se susrećemo u svakodnevnom radu. Ovom međunarodnom konferencijom želimo potaknuti izravno međusobno učenje i interakciju među svim dionicima, unaprijediti proces razmjena znanja i stjecanja iskustava. Želimo da ovo događanje postane tradicionalno koje će povezivati sve sudionike u lancu, od proizvođača do akademske zajednice kako bi se unaprijedio protok informacija do krajnjeg potrošača. Pozvali smo vrhunske stručnjake iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije za predavače, a predstavit ćemo i porečki med od bršljana i jedan novi proizvod na bazi meda i maslinovog ulja, najavljuje Ivan Kovač, predsjednik udruge Nektar.

 

Manifestacija je sufinancirana sredstvima Europske unije iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj: Europa ulaže u ruralna područja kroz Mjeru Tehnička pomoć - Podmjera 20.2. ˝Podrška za osnivanje i upravljanje Nacionalnom ruralnom mrežom˝, a za ovaj je projekt odobreno bespovratnih 32. 571,00 kuna.

 

Sva događanja su besplatna i otvorena za sve zainteresirane.

 

PROGRAM – DOM OBRTNIKA POREČ

 

PETAK 30. rujna 2022.

 

12.30 - svečano otvaranje (prigodni program, uvodni govori)

 

PREDAVANJA

 

14.00 - „Što se prodaje na hrvatskom tržištu meda za stranog i domaćeg kupca (prof. dr. Dražen Lušić)

 

15.00 - „Klimatske promjene i prilagodba pčelarske tehnologije“ (prof. Goran Mirjanić)

 

16.00 - „Kontrola kakvoće pčelarskog voska“ ( prof. Lidija Svečnjak)

 

16.45 - rasprava po temama

 

SUBOTA 01. listopada 2022

 

10.00 - promocija i degustacija lokalnih pčelarskih proizvoda

 

-Izložba radova učenika OŠ Poreč

 

- Prezentacija i kušanje proizvoda

 

-degustacija pripravaka radionice Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića Poreč

 

-Prigodni zabavni program uz Pčelarski bend

 

12.00 - „Med u prehrani odraslih, djece i sportaša“ (prof.dr.sc. Dražen Lušić)

 

13.30 – „Dobra pčelarska praksa“ (prof. Goran Mirjanić)

 

14.15 - „Kako prepoznati dobar med“ ( prof. Mojca Korošec)

 

15.30 – „Primjena koncepta „jednog zdravlja u pčalerstvu“ (prof Ivana Tlak Gajger)

 

16.15 - Utjecaj sredstava za zaštitu bilja na pčele (dr. Nediljko Landeka)

 

17.00 - rasprava, zaključci s konferencije

IN ITALIANO