Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke

S vožnjom kreće električni mini-bus koji će povezivati grad s prigradskim naseljima

S vožnjom kreće električni mini-bus koji će povezivati grad s prigradskim naseljima S vožnjom kreće električni mini-bus koji će povezivati grad s prigradskim naseljima S vožnjom kreće električni mini-bus koji će povezivati grad s prigradskim naseljima S vožnjom kreće električni mini-bus koji će povezivati grad s prigradskim naseljima S vožnjom kreće električni mini-bus koji će povezivati grad s prigradskim naseljima S vožnjom kreće električni mini-bus koji će povezivati grad s prigradskim naseljima S vožnjom kreće električni mini-bus koji će povezivati grad s prigradskim naseljima S vožnjom kreće električni mini-bus koji će povezivati grad s prigradskim naseljima
Od sutra, 17. prosinca 2021.u Poreču počinje prometovati električni mini bus koji će povezivati porečka naselja s centrom i obrnuto. Ovu ekološki prihvatljivu uslugu javnog prijevoza Grad Poreč-Parenzo pokrenuo je kroz provedbu EU projekta SUTRA, te je time postao prvi grad u Hrvatskoj koji će odmah po uvođenju usluge javnog prijevoza istu obavljati električnim busom. Početak prometovanja danas je i službeno obilježen puštanjem u promet kojem su prisustvovali gradonačelnik Grada Poreča-Parenzo Loris Peršurić, njegov zamjenik, Elio Štifanić, Vedran Tomičić, član uprave tvrtke Arriva Hrvatska sa suradnicima i Gordana Lalić, direktorica gradske tvrtke Parentium d.o.o.

 

Koncesijom koja je sklopljena s tvrtkom Arriva obuhvaćene su dvije linije komunalnog linijskog prijevoza putnika i to:

 

Linija 1: Autobusni kolodvor Poreč – Lacop – Mate Vlašića – Stancija Portun – Antonci – Kosinožići – Vežnaveri – Nova Vas – Mihatovići – Kukci – Vranići – Vrh Špadići, – Donji Špadići – cesta NC-PO180 (zapadna strana naselja Mate Balota) – Novo naselje jug – Autobusni kolodvor Poreč i

 

Linija 2: Autobusni kolodvor Poreč – Lacop – Mate Vlašića – Stancija Vodopija istok – Červar Porat – Stancija Vodopija zapad – Veli Maj – Mali Maj – NC-PO -180 (zapadna strana naselja Mate Balota) – Autobusni kolodvor Poreč. Bus će prometovati naizmjence na jednoj, pa na drugoj liniji.

 

Važno je naglasiti da će do Božića elektrobus prometovati besplatno u cilju promocije ove usluge, a nakon toga cijena dnevne karte koja vrijedi za obje linije iznosit će 10 kuna, dok će mjesečna karta biti 100 kuna. Bus će prometovati u ovom u zimskom periodu od 06.00 do 20.15 sati, te u ljetnom periodu od 06.00 do 23.15 sata.

 

Gradonačelnik je podsjetio kako je riječ o mini autobusu na električni pogon, kapaciteta 20 putnika plus vozač, te dosegom punjenja pogonske baterije od 120 do 140 kilometara, ovisno o uvjetima vožnje. Vozilo je Poreč stiglo u sklopu EU projekta SUTRA putem kojeg su odobrena bespovratna sredstva za nabavu mini autobus na električni pogon.$0 $0EU projekt akronima SUTRA (SUSTAINABLE TRANSPORT IN ADRIATIC COASTAL AREAS AND HINTERLAND – Održivi promet na jadranskom priobalnom području i zaleđu) jedan je u nizu projekata čijom se implementacijom direktno utječe na ostvarivanje ciljeva europske energetske politike i kroz čiju je provedbu Grad postao vlasnikom mini autobusa na električni pogon, s ciljem smanjenja prometnog opterećenja, te rasterećenja prometne infrastrukture, pogotovo tijekom ljetnog perioda godine, te povezivanja obale s unutrašnjosti.

 

– Drago je što smo ovime realizirali još jedan EU projekt. Njime ćemo, kroz pilot projekt, napokon dobiti ono što su naši sugrađani željeli – a to je sustav javnog prijevoza koji će povezati grad s prigradskim naseljima. U pet godina pokazat će se potrebe za mijenjanje rute ili postavljenje novih linija čime će se širiti mreža i uspostavljati nove linije. Odabrali smo najpovoljniju rutu da pokrije dobar dio okolice Poreča i ići ćemo dalje na prijavu novih projekata koji će nam omogućiti proširenje te javne usluge, rekao je gradonačelnik Loris Peršurić, dodavši da se nadaju, kada projekt zaživi, nabaviti još takvih električnih autobusa. Naime, kako je dodao, Poreč je grad veličine gdje nije moguće da zaživi klasični gradski prijevoz zbog isplativosti, ali se zato išlo na ovu varijantu sa visokom stopom sufinanciranja. Zaključio je kako svi koji rade sa EU fondovima znaju da je to dugotrajan posao, ali Poreč je to uspio ostvariti i dobiti ovaj pilot projekt javnog prijevoza.

 

-Izuzetno mi je drago što danas Poreč pridodajemo na popis gradova u kojima Arriva Hrvatska već obavlja gradski prijevoz, a to su Opatija, Crikvenica i Sveta Nedjelja. Također, zadovoljstvo mi je što sudjelujemo u projektu kojim je Poreč postao prvi grad u Hrvatskoj u kojem će se javni gradski prijevoz obavljati električnim autobusom. Arriva grupa koja posluje u 14 europskih zemalja, a čija je članica i Arriva Hrvatska, ima jasno definirane ciljeve u pogledu tranzicije na zelenu tehnologiju, ali i potrebno znanje i iskustvo za provedbu iste s obzirom na to da unutar Grupe, diljem Europe, već pruža uslugu prijevoza s više od 300 električnih autobusa. Koristim ovu priliku da pozovem sve građane Poreča da koriste novu uslugu gradskog prijevoza i prenesu nam svoje dojmove te da svi zajedno sudjelujemo u zelenoj transformaciji Grada Poreča, rekao je Tomičić iz Arrive. Koncesiju za obavljanje prijevoza putnika dobilo je trgovačko društvo Autotrans d.d. iz Cresa, član Arriva grupe, kao jedini ponuditelj koji se javio na javni natječaj, a trajanje koncesije je pet godina.

 

Autobus je niskopodne izvedbe s ugrađenom mehaničkom rampom što ga čini pristupačnim vozilom za osobe s invaliditetom, a ima i mogućnost prijevoz bicikala budući da ima ugrađene nosače za bicikle. Ovim se potiče i koncept multimodalnosti jer će korisnici ove usluge osim vožnje električnim mini busom moći nastaviti i vožnju biciklom kao ekološki prihvatljivim prijevozom.

 

-Danas na cestama diljem svijeta ima gotovo 800 milijuna vozila, a ta brojka mogla bi se udvostručiti do 2030. godine. Istovremeno, sukladno podacima iz Akcijskog plana energetski i klimatski održivog razvoja Grada Poreča – Parenzo za period do 2030. godine, u ukupnoj potrošnji energije sektor prometa sudjeluje s 47% i odgovoran je za više od pola sveukupnih emisija CO2 na području Grada Poreča (59%) . Uvođenjem ovog pilot projekta, te poticanjem multimodalnih modela prijevoza putnika direktno utječemo na smanjenje kako emisija CO2, tako i negativnih utjecaja na okoliš, istovremeno mijenjajući ustaljene obrasce planiranja putovanja. U trenutku u kojem svjedočimo sve većem utjecaju i posljedicama klimatskih promjena po svakodnevni život, održiva mobilnost postaje jednom od ključnih tema održivih politika, zaključila je Gordana Lalić, direktorica gradskog poduzeća Parentium d.o.o.. a koje ima ulogu koordinatora u provedbi ovog projekta.