Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke
U Poreču delegacija policije iz Hannovera

U Poreču delegacija policije iz Hannovera

U Poreču delegacija policije iz Hannovera

Zdravi grad Poreč i Policijska postaja Poreč, u prostorima Zdravog grada ugostili su visoku delegaciju policije Hannovera u utorak, 24.svibnja 2016. Delegaciju je predvodio načelnik policijske postaje Hannover g. Volker Kluwer s još petero suradnika  hannoverske policije: od voditelja poslova s mladima,  voditelja operativnih poslova  policije te policijskih službenika Hannovera zaduženih za osmišljavanje strategije i međunarodnu suradnju njemačke policije.

Delegacija je posjetila Istru i Poreč, a u Poreč ih je dopratila predstavnica Policijske uprave istarske Alica Jakupović, voditeljica preventivnih poslova istarske policije. Visoke goste u Poreču su dočekali koordinatorica Zdravog grada Poreč i predsjednica Vijeća za komunalnu prevenciju Grada Poreča- Parenzo, Nataša Basanić Čuš  s načelnikom Policijske postaje  Poreč Ivicom Kešinovićem.  

Policija Hannovera godinama održava dobre odnose i suradnju s istarskom policijom pri čemu radni posjeti, razmjena iskustva i predstavljanje lokalnih programa najbolje preventivne prakse, u oba grada, rezultiraju obostranom korišću, međusobnim učenjem te prijenosom znanja i iskustava.

Susret u Poreču imao je stručni i radni karakter, pri čemu su psihologinja Nataša Basanić Čuš i načelnik Ivica Kešinović zajedno predstavili blisku međusobnu timsku suradnju porečkih timova s ciljem prevencije rizika i zaštite svih građana, s naglaskom na mlade.  Govorili su o povezanom i koordiniranom djelovanju projekta Zdravi grad Poreč, Vijeća za komunalnu prevenciju Grada Poreča-Parenzo i PP Poreč.

Gosti su upoznati s porečkim projektom Zdravi grad koji je u našoj zajednici stvorio bazične preduvjete za društvenu odgovornost i brigu o zdravlju, o mogućnostima projekta Zdravi grad te o načinima na koje je ovaj projekt unaprijedio kvalitetu života građana Poreča nudeći usluge, programe i zaštitu Porečanima koju stanovnici većine gardova Istre i hrvatske nemaju.  Od koordinatorice Zdravog grada i načelnika Kešinovića doznali su o načinima lokalnog povezivanja ključnih ljudi u zajednici, stručnjaka i građana u cilju suzbijanju  rizika kao što su: različiti pojavni oblici nasilja , prevencija ovisnosti (o drogi, alkoholu, kocki i video medijima), nadzor rizičnih okupljališta mladih,  zaštita škola, zaštita sigurnosti prometa i unapređenje prometne kulture. Prikazan im je put i metodologija  kojom Poreč gradi svoj društveni i gospodarski razvoj vodeći računa o ravnoteži između napretka/razvoja i sigurnosti zajednice.

Gosti  su odobravanjem podržali načine povezivanja porečkih timova s međunarodnim udruženjem policajaca IPA.  S velikim su interesom podržali načine na koje se porečka policija s psiholozima, školama i drugim stručnjacima uključuje u edukaciju djece i mladih te način na koji se djeci i mladima policija približava kako bi ih unaprijed upoznala s posljedicama loših izbora u ponašanju (asocijalna ponašanja, delikvencija, alkoholiziranost u prometu..). Porečki i njemački stručni tim sa zanimanjem su analizirali razlike u zakonskoj regulativi dviju zemalja. U opširnoj diskusiji moglo se čuti o trendu smanjenja broja ovisnika o teškim drogama u Poreču do smanjenja  trenda pijenja i opijanja mladih u Njemačkoj, o pitanjima i stavovima dviju zemalja po pitanju legalizacije lakih droga, do toga da projekti zdravih gradova i vijeća za komunalnu prevenciju  u zajednicama EU predstavljaju odličan odgovor i zaštitu na rizike u modernih društava. 

Jednoglasan zaključak skupa je  bio da samo međusobno povezivanje stručnjaka različitih profila, među kojima i predstavnika policije, zajednicama Europe mogu osigurati zaštitu , sigurnost  i zdrav život svih građana.  Veoma zadovoljan stručni tim Hannovera pozvao je stručne timove Poreča u svoj grad u cilju nastavka međusobne suradnje, povezivanja i učenja iz najboljih iskustava u zajednici.

Zdravi grad Poreč

In Italiano...