Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke

JOŠ JEDAN PROJEKT: Odobrena sredstva za projektnu dokumentaciju povećanja energetske učinkovitosti gradske palače u Poreču

JOŠ JEDAN PROJEKT: Odobrena sredstva za projektnu dokumentaciju povećanja energetske učinkovitosti gradske palače u Poreču

Poreč, 14.06.2021. Prijavom objekta porečke gradske palače na Javni poziv za financiranje izrade tehničke dokumentacije i studije izvodljivosti ugradnje dizalice topline morska voda/voda putem EU projekta COASTENERGY za projekte povećanja energetske učinkovitosti javnih zgrada koje su klasificirane kao kulturna dobra, koji je krajem mjeseca svibnja objavila Istarska regionalna energetska agencija (IRENA), Grad Poreč je ostvario pravo na 100%- tno financiranje izrade tehničke dokumentacije i studije izvodljivosti za projekte povećanja energetske učinkovitosti.  

Javni poziv raspisan je u sklopu projekta COASTENERGY iz programa INTERREG V-A Italija-Hrvatska na kojem je IRENA glavni partner i organizator. Projekt se bavi analizom, procjenom i promocijom energetskog potencijala i infrastrukture u lukama i obalnim urbanim područjima na Mediteranu. U projektu, uz IRENA-u, sudjeluje još 7 partnera iz Italije i Hrvatske. Projekt se provodi u trajanju od 36 mjeseci, ukupna vrijednost iznosi 1.827.670,00 €, a budžet IRENA-e iznosi 207.610,00 €, uz stopu sufinanciranja od 85%.

Podsjetimo se, u suradnji s IRENA-om, u sklopu EU projekta ENERJ uspješno je izrađena projektno tehnička dokumentacija konstrukcijsko energetske sanacije objekta dječjeg vrtića Radost II, slijedom koje je Grad Poreč, prijavom na Javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, osigurao maksimalna sredstva sufinanciranja u iznosu od 1.000.000,00 kn.

U području urbane transformacije, tema energetske učinkovitosti u povijesnim zgradama predstavlja iznimno složen izazov. Značajan broj javnih zgrada zaštićene su povijesne građevine, najčešće energetski neučinkovite. Za mnoge od njih evidentirana je potreba energetske obnove koja, s obzirom na činjenicu da su navedene zgrade pod zaštitom konzervatorskog odjela, zahtijeva kompleksne procedure na razini planiranja i implementacije.  Kompleksnost procedura, tehnoloških pristupa obnovi, financijska zahtjevnost i dugi rok povrata investicije, te nedostatak tehničkog iskustva na razini regionalne/lokalne samouprave uzrokuju blokadu obnove zaštićenih objekata i, posljedično, njihovo propadanje.

S obzirom na svoj položaj neposredno uz morsku obalu, te svoj status zaštićenosti kao dio kulturno-povijesne cjeline Grada Poreča, zgrada gradske palače idealan je kandidat za izradu projektno tehničke dokumentacije ugradnje obnovljivog izvora energije, dizalice topline morska voda/voda. Ovim projektom, Grad Poreč, u suradnji s IRENA-om nastavlja graditi suradnju, unaprjeđivati  kvalitetan i konstruktivan dijalog s predstavnicima konzervatorske struke, te ovoga puta uz pomoć uporabe energije mora, tzv. ''Plave energije'' nastoji povećati razinu energetske učinkovitosti u zgradama kulturne baštine.

- Kulturna baština ostavljena nam je u naslijeđe i naša je zadaća brinuti se o njoj. Uz Gornji vrtić, ovo je drugi objekt za koji ćemo, s predstavnicima konzervatorske struke definirati zajedničke ciljeve koji će dovesti do potpune valorizacije ovog, za Poreč vrlo vrijednog povijesnog objekta., rekao je gradonačelnik Loris Peršurić.

- Korištenje ''Plave energije'' nema poseban tretman u hrvatskom zakonodavstvu, tako da možemo reći da provedba ovakvog pilot projekta predstavlja svojevrstan izazov u iskorištavanju energije mora kao obnovljivog izvora za grijanje/hlađenje zgrade. U doba klimatskih promjena i borbe sa zalihama fosilnih goriva krajnji cilj treba biti smanjenje emisija CO2 i povećanje korištenja obnovljivih izvora energije, a posebno postizanje energetske neovisnosti što navedeni sustavi omogućuju., rekla je Gordana Lalić, direktorica gradskog poduzeća Parentium d.o.o., a koje ima ulogu koordinatora u provedbi ovog projekta.

IN ITALIANO...