Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke
Otvoren sajam "Kupujmo hrvatsko - hrvatski proizvod za hrvatski turizam"

Otvoren sajam "Kupujmo hrvatsko - hrvatski proizvod za hrvatski turizam"

Otvoren sajam "Kupujmo hrvatsko - hrvatski proizvod za hrvatski turizam" Otvoren sajam "Kupujmo hrvatsko - hrvatski proizvod za hrvatski turizam" Otvoren sajam "Kupujmo hrvatsko - hrvatski proizvod za hrvatski turizam" Otvoren sajam "Kupujmo hrvatsko - hrvatski proizvod za hrvatski turizam"

U porečkoj je dvorani Žatika danas, 21. travnja 2016., otvoren sajam u sklopu specijaliziranog projekta „Kupujmo hrvatsko – hrvatski proizvod za hrvatski turizam“, kojeg organizira Hrvatska gospodarska komora, a u Poreču se održava drugu godinu zaredom.

Sajam su svečano otvorili ministar turizma Anton Kliman, ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat, savjetnik Predsjednice Republike Hrvatske za europske fondove, poljoprivredu i ribarstvo Mladen Pavić, zamjenica župana Istarske županije Viviana Benussi, gradonačelnik Grada Poreča-Parenzo Edi Štifanić te predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović, koji je izrazio zadovoljstvo što je akcija „Kupujmo hrvatsko“ postala prepoznatljiv brend i dio hrvatske kulture.

- Ovaj sajam održava se s ciljem povećanja hrvatskog proizvoda u turističkoj ponudi i namijenjen je prvenstveno gospodarstvenicima i turizmu, a na njemu izlaže stotinu najeminentnijih hrvatskih tvrtki, sve najveće hotelske lance, financijske institucije kao i ostale proizvođače koji su zainteresirani za ovu akciju, rekao je Burilović, dodavši da kupnjom hrvatskih proizvoda čuvamo radna mjesta i stvaramo nova.

- Grad Poreč, kao domaćin ove manifestacije, zauzima deveto mjesto po broju poduzetnika u Hrvatskoj, te s 13,4 posto sudjeluje u broju poduzetnika u Istarskoj županiji, a porečki poduzetnici zapošljavaju 7000 djelatnika – 15,2 ukupno zaposlenih u Istarskoj županiji, okupljenim gospodarstvenicima u svom je govoru rekao gradonačelnik Edi Štifanić, napomenuvši kako Grad Poreč kroz stalno ulaganje u infrastrukturu i kroz poticajne mjere, ali i Strategiju gospodarstva Grada Poreča pomaže razvitku poduzetništva u gradu.

- Želim vam da tijekom trajanja ovog Sajma, koji polako postaje tradicionalan, ostvarite brojne kontakte i sklopite dobre suradnje, pogotovo jer se nalazite na Poreštini, koja ostvaruje deset posto hrvatskoga turizma i u kojoj djeluju najjače hrvatske turističke kompanije, kao i brojni poduzetnici koji svojim proizvodima već sada sudjeluju u hrvatskom turizmu, zaključio je Štifanić.

Danas i sutra u dvorani Žatika domaći će proizvođači predstaviti svoje proizvode i usluge kroz nekoliko tematskih područja definiranih prema potrebama hotela, ugostitelja te ostalih pružatelja smještaja i drugih usluga u turizmu.

Ciljevi projekta Kupujmo hrvatsko – Hrvatski proizvodi za hrvatski turizam kroz izravno umrežavanje proizvođača i krajnjih kupaca – nuditelja usluga u turizmu kroz izložbu hrvatskih proizvoda u sajamskom ozračju i kroz B2B susrete, identificiranje prepreka i pronalaženje rješenja za bolju suradnju domaćih proizvođača i pružatelja usluga u turizmu kroz panele i prezentacije te educiranje najmlađih naraštaja i građanstva o postojanju kvalitetnih hrvatskih proizvoda.

Ministar turizma Anton Kliman sajam u Poreču uzeo je za primjer spajanja zelene i plave Hrvatske, u kojoj sinergija proizvoda i infrastrukture predstavlja odličnu inicijativu za očuvanje hrvatskih proizvoda.

-Hrvatski proizvod možda nije konkurentan mas-proizvodnji, ali ih kvalitetom svakako nadilazi sve ponuđeno na našem tržištu. Vjerujem da će radna grupa koju su oformila ministarstva turizma i poljoprivrede pomoći pri stvaranju nove inicijative, u kojoj će se hrvatski proizvodi trošiti u hrvatskom turizmu, zaključio je ministar.

 Na otvorenju sajma potpisan je i ugovor o poslovnoj suradnji između Hrvatske gospodarske komore, Ekonomskog fakulteta u Rijeci i Ministarstva poduzetništva i obrta, a tom je prilikom ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat naglasio kako je povezivanje akademske zajednice i realnog sektora ono što Hrvatskoj treba.

- Molim za pomoć, rekao je ministar Horvat, pozvavši sve one koji zapošljavaju i rade u realnom sektoru da svojim iskustvom pomognu ministarstvu pri realizaciji projekta kroz koji će se profilirati visokoobrazovani profesionalci za koje će na tržištu rada moći pronaći posao.

Osim potpisivanja ugovora, održana su i dva okrugla stola: „Hrvatski proizvod za hrvatski turizam“ i „Domaći proizvod – ključ prepoznatljivosti“, na kojima su, uz ministre i zamjenike ministara, te predstavnike Hrvatske gospodarske komore, raspravljali predstavnici velikih proizvođačkih i turističkih kompanija.

Sutra od 10 do 18 sati posjetitelji će moći besplatno pogledati izložene hrvatske proizvode, opipati, degustirati, ali i kupiti te poslušati brojne promotivne i edukativne prezentacije u  sportskoj dvorani Žatika.

In italiano...