Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke
Postavljanje 60 novih setova eko-otoka

Postavljanje 60 novih setova eko-otoka

Tijekom mjeseca travnja djelatnici komunalnog poduzeća Usluga Poreč d.o.o. postavit će na području Grada Poreča-Parenzo te općina Vrsar, Tar - Vabriga, Vižinada, Višnjan, Sv. Lovreč i Kaštelir - Labinci ukupno 60 setova eko otoka za selektivno prikupljanje otpada. Uz već postojeći broj postavljenih eko otoka, s novim setovima ukupno će ih biti postavljeno 170,  čime Usluga Poreč d.o.o. nastavlja s aktivnostima uspostave sustava selektivnog prikupljanja otpada.

Novi setovi eko otoka nabavljeni su uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, zapremine su 1,1 m3, a koristit će se, kao i postojeći, za sakupljanje papira, plastične i staklene ambalaže.

Kako odlagati?

 ·         PLASTIKA se odlaže u žute kontejnere, i to: ambalaža od pića, mlijeka, jestivog ulja, octa, deterdženta, omekšivača, šampona, kozmetičkih proizvoda, PVC folija, plastične vrećice i slična plastična ambalaža, MET ambalaža (limenke), tetrapak.            

Ne odlaže se ambalaža motornih ulja, pesticida, herbicida, insekticida i sl. Tu vrstu ambalaže potrebno je odložiti u spremnike u reciklažnom dvorištu.       

·         STAKLO se odlaže u zelene kontejnere, i to: staklene boce (od vina, alkoholnih pića, sokova i sl.), staklene boce od zimnice, staklene čaše i slična staklena ambalaža.            

Ne odlaže se prozorsko, medicinsko i automobilsko staklo, kristal, ogledala, keramika, porculan, žarulje, ambalaža kemikalija i zapaljivih tvari.  

·         PAPIR se odlaže plave kontejnere, i to: novinski i uredski papir, časopisi, katalozi, prospekti, bilježnice, papirnata i kartonska ambalaža, knjige i sl.            

Ne odlaže se tetrapak ambalaža, plastificirani papir, metalizirani papir.  

Vrste otpada koje se ne mogu odložiti na eko otocima, privatne osobe mogu besplatno odložiti u reciklažnom dvorištu „Košambra“. Vrste koje se mogu odlagati su sljedeće:  

-       ELEKTRIČNI  I  ELEKTRONIČKI OTPAD (hladnjaci, štednjaci, perilice, tosteri, aparati za kavu, usisavači, televizori, radio uređaji, video kamere, osobna i laptop računala, pisači, mobiteli, faks uređaji, i sl.);

-       BIORAZGRADIVI  OTPAD (otpad iz vrtova i parkova); PAPIR I KARTON (novine, časopisi, uredski papir, knjige, kartonske kutije, reklamni leci,plakati  i sl.);

-       METALNI  OTPAD ( proizvodi od aluminija, čelika, bakra, željeza, raznih legura i sl.);

-       STAKLENI  OTPAD (prozorska stakla, stakleno posuđe, ogledala  i sl.);

-       BATERIJE I AKUMULATORI;

 -       FLUORESCENTNE  CIJEVI (neonke i sl.);

-       MOTORNA ULJA;

-       JESTIVA  ULJA;

-       AMBALAŽA OD BOJA I LAKOVA;

-       AMBALAŽA  POD  TLAKOM (sprejevi i sl.);

-       PLASTČNA AMBALAŽA KOJA SADRŽI OPASNE TVARI (ambalaža od pesticida, ambalaža od deterdženata)

-       TEKSTIL (stara i iznošena odjeća i obuća, platnene krpe, kućni tekstil, ručnici, deke, plahte i sl.);

-       AMBALAŽNO  STAKLO;

-       AMBALAŽNA  PLASTIKA;

-       OTPADNA  PLASTIKA;

-       AMBALAŽA  OD  METALA;

-       AMBALAŽA  OD  DRVETA;

-       OTPADNO  DRVO;

-       GLOMAZNI  OTPAD;

-       GRAĐEVINSKI OTPAD (ograničena količina).         

Reciklažno dvorište otvoreno je od 7.00 do 19.00 sati tijekom ljetnih mjeseci, a tijekom zimskih od 7.00 do 17.00 sati. 

Svrha odvojenog sakupljanja komunalnog otpada po vrstama na izvoru nastanka je smanjivanje količina otpada koji će se trajno odložiti na odlagalište te izdvajanje iz otpada onih kategorija koje se mogu materijalno i energetski iskoristiti.  Također, smanjujemo onečišćenje vode, zraka i tla, odnosno, čuvamo okoliš i ljudsko zdravlje.

Usluga Poreč d.o.o.

In Italiano...