Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke
Radovi na kanalizacijskom sustavu u uvali Sveti Martin

Radovi na kanalizacijskom sustavu u uvali Sveti Martin

U tijeku su radovi na iskopu rova za novu crpnu stanicu Sv. Martin. Radi o jednoj od strateški važnih crpnih stanica za cijeli kanalizacijski sustav, velike snage i protoka, jama je tlocrtnih dimenzija 9 x 10 metara, a dubine 6 metara. Prema uočenom na gradilištu, postoji nekoliko podzemnih izvora vode koji ometaju radove. Kako se iskop vrši na koti do 3,5 metra ispod razine mora, neizbježno je da u iskopanu jamu penetrira more. Da bi se radovi na iskopu mogli izvesti kvalitetno, izvođač crpi morsku vodu koja je prodrla u građevinsku jamu i odvodi je cijevima natrag u more.

Kao posljedica iskopa, sa morskom vodom u more se ispumpava i pritom nastali mulj. Naglašavamo kako se ne radi o materijalima koji na bilo koji način onečišćuju uvalu, već se radi o trenutačnoj pojavi koja će nakon prestanka radova, koje se očekuje nekoliko dana iza Uskrsa, vrlo brzo i vizualno nestati, a sitne čestice zemlje koje plutaju u vodi potonuti će na dno. Slična se situacija u uvali pojavljuje i kao posljedica većih oborina i podzemnih izvora na toj lokaciji koji more u uvali mogu zamutiti i na više dana.

Razumijemo reakcije građana i zabrinutost oko trenutačnog izgleda mora u uvali, međutim ističemo kako radove na EU projektu provodimo upravo zbog zaštite i očuvanja okoliša, odnosno kako bi se eliminirala onečišćenja koja nastaju otpadnim vodama, povećale rekreacijske vrijednosti priobalja kao i higijenski uvjeti u priobalnim vodama. Kao rezultat radova očekujemo kristalno čisto more koje povećava atraktivnost priobalja i mogućnosti razvoja turizma, ali i omogućava svima nama koji živimo i radimo u Poreču ugodne trenutke odmora i rekreacije uz naše more.

Uz sve navedeno, treba napomenuti kako se pri odvijanju radova strogo vodi računa o zadovoljavanju svih pozitivnih propisa u Republici Hrvatskoj. EU projekt Poreč vrlo je složen, zahtjevan i dinamičan za provedbu, kako tehnički i operativno, tako i administrativno. Ovako zahtjevan projekt uzrokuje brojne tehnički zahtjevne situacije i prepreke koje se mogu prevladati jedino brzim i efikasnim odlučivanjem, u kojem sudjeluju brojni eksperti u području gradnje, uz koordinaciju dobro organiziranog tima Odvodnje Poreč.

Koristimo priliku da zahvalimo svim stanovnicima našega grada na razumijevanju i strpljenju, kao i podršci koju nam iskazuju dok traje realizacija ovog projekta čijim dovršetkom ćemo podignuti razinu standarda i kvalitete života u našem gradu.

Odvodnja Poreč d.o.o.

In Italiano...