Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke

POREČ: Izgradnja pročistača otpadnih voda pri kraju, uskoro kreće i probni rad

POREČ: Izgradnja pročistača otpadnih voda pri kraju, uskoro kreće i probni rad POREČ: Izgradnja pročistača otpadnih voda pri kraju, uskoro kreće i probni rad POREČ: Izgradnja pročistača otpadnih voda pri kraju, uskoro kreće i probni rad POREČ: Izgradnja pročistača otpadnih voda pri kraju, uskoro kreće i probni rad

U srijedu, 3. veljače 2021., gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, pročelnik gradskog Upravnog odjela za komunalni sustav Marino Poropat, direktor Odvodnje Poreč Milan Laković sa suradnicima, predstavnici stručnog nadzora i izvođača, te ostali sudionici u provedbi EU projekta „Sustav odvodnje s uređajima za pročišćavanje otpadnih voda grada Poreča“ obišli su gradilišta uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Lanterna i Poreč – sjever (Saladinka), koji će koristiti bio-membransku tehnologiju za obradu otpadnih voda u svrhu njene ponovne uporabe.

Realizacija EU projekta Poreč financira se kroz Europske strukturne i investicijske fondove, točnije kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija, čija ukupna vrijednost prelazi 500 milijuna kuna. Radovi na navedenim gradilištima provode se u sklopu Ugovora za izgradnju četiri uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i postrojenja za solarno sušenje i kompostiranje mulja, vrijednog 291 milijuna kuna koji je sklopljen sa konzorcijem izvođača SUEZ International, Francuska i STRABAG AG, Austrija. U provedbi projekta je dosad ukupno realizirano preko 351 milijuna kuna.

Uređaji za pročišćavanje otpadnih voda koji se grade u sklopu navedenog ugovora u visokom su stupnju dovršenosti, osobito posjećeni uređaj na lokaciji Lanterna, kapaciteta obrade od 30.000 ekvivalent stanovnika, na kojem se vrše aktivnosti prije puštanja u probni rad. Sukladno vremenskom planu izvođača, do sredine ove godine predviđeno je dovršenje izgradnje svih postrojenja i puštanje istih u probni rad. Probni rad vrši se u trajanju od godine dana, pri čemu se vrše ispitivanja ugrađene tehnologije, uspostavlja se biologija obrade otpadnih voda, te provode dnevne analize i prate rezultati rada postrojenja. Izvođač je odgovoran za upravljanje postrojenjima i osiguranje traženih rezultata pročišćavanja otpadnih voda tijekom probnog rada.

Uz gradilište Lanterna, posjećen je i uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Poreč – sjever na lokaciji Saladinka, koji je specifičan po tome što uz uređaj kapaciteta obrade od 37.000 ekvivalent stanovnika, sadrži i postrojenje za solarno sušenje mulja. Navedeno postrojenje prihvaćat će 60% količine komunalnog mulja nastalog u procesu pročišćavanja otpadne vode na svim uređajima, te solarnom dehidracijom proizvoditi sirovinu koja će se koristiti kao gorivo u procesu spaljivanja, odnosno za proizvodnju energije, za sanaciju oštećenih dijelova zemljišta i prekrivanje odlagališta otpada ili miješanjem s drugim materijalima u građevinarstvu.

Tehnologija membranskog bioreaktora, koja povrh biološkog uklanjanja otpadnih čestica iz komunalnih voda koristi i proces membranske ultrafiltracije, omogućava da se pročišćena voda ponovno koristi za navodnjavanje zelenih površina, pranje javnih površina i u protupožarne svrhe.

Osim posjećenih uređaja, u izgradnji su još i uređaji za pročišćavanje vode Poreč – jug, na lokaciji Mornarica (kapaciteta obrade 48.000 ekvivalent stanovnika) i Vrsar (Petalon; kapaciteta obrade 22.500 ekvivalent stanovnika), te postrojenje za kompostiranje komunalnog mulja na lokaciji odlagališta komunalnog otpada Košambra, na kojem će se obrađivati 40% mulja. Kompostiranje mulja podrazumijeva obradu mulja nastalog na uređajima zajedno sa zelenim bio-otpadom.  Na taj se način dobiva kvalitetan proizvod koji se može koristiti u poljoprivredi, parkovima i na drugim zelenim površinama.

Dodatne informacije u vezi provedbe EU projekta Poreč možete saznati putem web stranice www.odvodnjaporec.hr ili pozivom na broj telefona 052 431 003.

IN ITALIANO...