Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke
Ministar dijaspore Kosova i veleposlanica Kosova u Republici Hrvatskoj posjetili Poreč

Ministar dijaspore Kosova i veleposlanica Kosova u Republici Hrvatskoj posjetili Poreč

Ministar dijaspore Kosova i veleposlanica Kosova u Republici Hrvatskoj posjetili Poreč Ministar dijaspore Kosova i veleposlanica Kosova u Republici Hrvatskoj posjetili Poreč

Gradonačelnik Grada Poreča-Parenzo Edi Štifanić je u srijedu, 24. veljače 2016., primio  izaslanstvo Republike Kosovo - ministra dijaspore Valona Muratija i veleposlanicu u Republici Hrvatskoj, Nj.E. Shkëndije Geci –Sherifi. Povod susreta bilo je obilježavanje osme godišnjice neovisnosti Kosova, kao i održavanje prvog festivala kosovskog filma u Poreču, kojeg je financijski poduprla i kosovska vlada.

Ministar Murati ocijenio je suradnju s Republikom Hrvatskom, Istarskom županijom ali i Gradom Porečom kao izvrsnu. – Zahvaljujem se Gradu Poreču na stalnoj podršci albanskoj zajednici, koja za Kosovo predstavlja vrlo važnu dijasporu, a čije je očuvanje identiteta i jezika jedno od ciljeva ministarstva dijaspore, kazao je ministar.  Veleposlanica Geci –Sherifi pohvalila je suradnju na lokalnoj razini, prepoznavši prisustvo albanske zajednice u Poreču kao dodatno bogatstvo za cijelu sredinu.

Gradonačelnik je naglasio kako je Poreč, kao i cijela Istra, oduvijek bio multietnička i multikulturalna sredina, u kojoj nacionalne manjine predstavljaju vrlo važne članove zajednice, a posebno je pohvalio veliki trud i rad koji članovi albanske zajednice kao poduzetnici ulažu u ovaj grad.

Uz ministra i veleposlanicu, na prijemu u Maloj vijećnici sudjelovali su i članovi albanske zajednice u Istarskoj županiji i Poreču, predsjednik organizacijskog odbora - predsjednik Udruge Albanaca Grada Poreča Abdurahman Đelili, predsjednik zajednice Albanaca Istarske Županije Frok Lekaj, dopredsjednik zajednice Albanaca Istarske Županije Idris Sulejmani, potpredsjednik vijeća Albanske nacionalne manjine grada Poreča Eroll Musliu te direktor Kosovofilma Gani Mehmetaj, redatelj Ilir Gjocaj i voditeljica projekta Izabella Gjoni.

Istog je dana u porečkom kinu otvoren i prvi Kosovo Film Festival, a kosovskoj delegaciji na otvorenju se, uz dožupanicu Istarske županije Giuseppinu Rajko, zamjenike gradonačelnika Grada Poreča-Parenzo Nadiu Štifanić Dobrilović i Lorisa Peršurića te ravnateljicu pulskog filmskog festivala Gordanu Restović, pridružila i saborska zastupnica albanske nacionalne manjine Ermina Lekaj Prljaskaj.

Organizator festivala je Društvo albanskih umjetnika Hrvatske, dok su suorganizatori Zajednica Albanaca Grada Poreča i Zajednica Albanaca Istarske županije, a prikazan je nagrađivani film Babai (Otac).