Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Uredi podatke
Višenamjenska dvorana Žatika - sportski centar zatika dvorana 004 Višenamjenska dvorana Žatika - sportski centar zatika dvorana 004a Višenamjenska dvorana Žatika - sportski centar zatika dvorana 004b Višenamjenska dvorana Žatika - sportski centar zatika dvorana 005 Višenamjenska dvorana Žatika - sportski centar zatika dvorana 006 Višenamjenska dvorana Žatika - sportski centar zatika dvorana 006a Višenamjenska dvorana Žatika - sportski centar zatika dvorana 008

Višenamjenska dvorana Žatika

Grad Poreč, kao i cijela Istra višenamjenskom dvoranom na Žatiki dobila je dragulja arhitekture, sporta, zabave, kulture i ekonomije što će utjecati na rast i razvoj Grada Poreča u gospodarskom smislu. Smještena je tik uz prometnicu na samom izlazu iz Poreča prema Puli i Istarskom ipsilonu, te uz županijsku prometnicu Vrsar-Novigrad.

Dvorana, najveća gradska investicija, s uređenjem okoliša i opremanjem, vrijedna je oko 117 milijuna kuna, izgrađena je u svega godinu dana.

Ovo velebno sportsko zdanje izgrađeno je prema projektu profesorice Sonje Jurković s Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, izvođač radova bio zagrebački Kamgrad, dok je stručni nadzor radova obavila tvrtka Rex. Ulogu nositelja projekta izgradnje sportske dvorane Grad Poreč povjerio je „svom“ poduzeću, trgovačkom društvu Parentium. Gradnja ovog objekta omogućena je i velikim razumijevanjem Vlade RH koja je, bez naknade, Gradu Poreču ustupila zemljište u uslužno-servisnoj zoni grada.

Vrijedno je zapamtiti nekoliko brojki: u svega godinu dana iznikla je naša porečka ljepotica veličine dva rukometna igrališta, brutto razvijene površine od 14.000 m2, koja za sportske priredbe može primiti 3700 gledatelja.

Sama dvorana sastoji se od velike dvorane s gledalištem u koju se spušta iz ulaznog ophodnog hodnika. Fiksno gledalište smješteno je s tri strane sportskih terena – s južne, zapadne i istočne strane. Za potrebe velikih manifestacija tu će biti i teleskopske tribine smještene na južnoj strani ispod fiksnih tribina te montažne tribine postavljene uz sjevernu fasadu. Iznad južnih fiksnih tribina nadvit će se gledalište balkona. Građevina je ukupne bruto površine cca 14 tisuća četvornih metara.

Ukupni kapacitet fiksnih tribina iznosi 1.898 mjesta i 46 mjesta za VIP posjetitelje, te 46 invalidskih mjesta. Teleskopske tribine imaju 432 mjesta, odnosno 348 mjesta za vrijeme velikih natjecanja, kad se dio istočnih teleskopskih tribina može „spremiti“ i taj dio prostora koristiti za npr. režiju. Tu su i montažne tribine s 1.260 mjesta, što ukupno čini 3.626 odnosno u maksimalnoj varijanti 3.710 mjesta. Dodajmo i kako su sjedalice u crvenoj i sivoj boji, službenim bojama Grada Poreča.

Građevina dvorane je smještena tako da prati prirodnu kosinu terena. Dužim i nižim pročeljem, potpuno ostakljenim, dvorana je orijentirana prema sjeveru, a bočnim punim stranama prema istoku odnosno zapadu. Na južnom dijelu je položena paralelno s obilaznicom Žatika.

Osim glavne velike dvorane tu je i mala dvorana površine 213 četvornih metara, te fitness dvorana površine 86 „kvadrata“, na istom nivou s glavnim igralištima. Uz glavne i prateće sadržaje u višenamjenskoj dvorani nalaze se i dodatni prostori za ugostiteljske i klupske potrebe, kao i niz povremenih i fleksibilnih (de)montažnih prostora za priredbe i sajmove.

Ova je dvorana tek dio velikih planova za izgradnju sportskog parka Žatika koji, između ostalog, obuhvaća još i izgradnju bazena i novog nogometnog stadiona.

Impresivno zdanje porečke ljepotice postalo je mjesto sportskih, kulturnih i zabavnih aktivnosti jer je tako i koncipirano, ali i mjesto međusobnog druženja.
U dvorani, koja je svečano otvorena 21.studenog 2008.godine, već su se održale izrazito kvalitetne sportske priredbe, poput Svjetskog rukometnog prvenstva za muškarce, Davis cup susret Hrvatska – Čile. Naravno, već je poznato da će Grad Poreč biti domaćin polufinala Davis cupa u srpnju, kada će svoje snage odmjeriti Hrvatska i SAD.

Bilo je i biće  niz drugih važnih sportskih – i ne samo sportskih - manifestacija. Dvorana je naime višenamjenska, polivalentna, pa je u njoj uspješno održana ovogodišnja 16.Vinistra, sajam cvijeća - Cvjetni vikend, Svjetsko prvenstvo u plesu, očekuje nas potom Europsko prvenstvo veterana u stolnom tenisu, košarkaški susret Hrvatske i Slovenije u kolovozu, zatim sajam namještaja i elektrotehnike, igre mladih jugoistočne Europe itd…

Namjena prostora:
zona društvene namjene - u skladu sa PPUG-om i GUP-om

Područje obuhvata:

• veličina obuhvata - 30 ha
• područje - osnovne škole Poreč, SRC Velog Jože i Žatike
• dio naselja Poreč, dio MO Joakim Rakovac
• dio k.o. Poreč i dio građevinskog područja naselja Poreč
• zaštitno obalno područje

Procedura donošenja 

Prethodna rasprava:
27. listopada 2006. godine

Javna rasprava:
Poglavarstvo Grada Poreča - 28. studenog. 2006. godine
Trajanje - 07. prosinca 2006.- 08. siječnja 2007. godine