Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke

Svečana sjednica - govor gradonačelnika Edija Štifanića

Povodom proslave dana oslobođenja grada Poreča, 30.travnja, na svečanoj sjednici Gradskog vijeća, gradonačelnik Edi Štifanić se uvaženom skupu obratio prigodnim govorom koji donosimo u cjelosti.

Gospodine predsjedniče Gradskog vijeća, gospođe i gospodo vijećnici

Gospodo saborski zastupnici

Uvaženi župane Istarski

Oče biskupe Porečko-pulski

Štovane delegacije prijateljskih gradova  Siofoka, Massa Lombarde, Segratea, Crikvenice, Zaboka, Koprivnice, Virovitice i Monselice

Gospodo gradonačelnici i načelnici iz naše županije

Gospodo dobitnici nagrade Grada Poreča

Drugarice i drugovi borci

Poštovani gosti i izaslanici

Drage sugrađanke i sugrađani

              Okupljeni danas, na Dan oslobođenja Grada Poreča, nadahnuti tradicijom i ponosom što pripadamo svome Gradu, njegovoj tisućljetnoj kulturi, njegovim slavnim antifašističkim tekovinama, njegovom skladnom suživotu i multietničnosti imamo velikog razloga za slavlje. Jer ovogodišnji Dan Grada slavimo u još ljepšem, ugodnijem i naprednijem Poreču. Svima Vama čestitam Dan oslobođenja našeg Grada.

         Ali, slavlje i ponos nameću prije svega obaveze koje ova gradska uprava nastoji ostvariti pa je posve logično da se sačini svojevrsna bilanca proteklog razdoblja, da se nabroji barem dio onog što je učinjeno, što se čini ili se misli učiniti služeći našim građanima. Ovo je prilika da se obratimo javnosti te da se ukratko osvrnemo na sve što je učinjeno u protekle četiri godine za napredak našeg Grada.

          Predlažem da zajedno prošetamo Gradom kako bismo se prisjetili.

          Prije svega željeli smo se odužiti našim najstarijim sugrađanima koji su zaslužni za sve dobro koje danas uživamo i koji zaslužuju da svoje umirovljeničke dane provedu živeći u skladu s velikim ulaganjima tijekom svog radnog vijeka. Stoga smo izgradili Dom za starije i nemoćne u kojem je trenutno 81 korisnik, a jučer smo na gradskom poglavarstvu donijeli odluku o odabiru najpovoljnijeg ponuđača za izvođenje radova za Klub umirovljenika na prostoru bivše Galije kako bi ono postalo omiljeno okupljalište naših građana treće životne dobi.

          Naš najveći i kronični problem je promet; do Grada, u Gradu kao i parkiranje. Usuđujem se reći da ono što je po značaju za Hrvatsku izgradnja auto cesta to je za nas izgradnja porečke zaobilaznice, objekta vrijednog oko 50 milijuna kuna čija je sjeverna faza upravo danas otvorena. Uz to, u ovom smo mandatu izgradili cestu Poreč-Kukci s rotorom u Gornjim Špadićima, Poreč-Dračevac, prometnice oko gradskog parkirališta, Centar V, u sportskoj zoni Žatika, uslužno-servisnoj te poduzetničkoj zoni Buići - Žbandaj. Naš je grad danas uzor mnogim gradovima u Istri i Hrvatskoj po pitanju rješavanja prometne problematike. Naši rotori ne služe samo sigurnijem i bržem prometovanju, već su i prepoznatljiv ukras Grada. Poreč je dobio još jedno veliko gradsko parkiralište s gotovo 500 novih parkirnih mjesta. U komunalnom smo sustavu u proteklom mandatu ukupno uložili 345,9 milijuna kuna. Izvedeno je 1686 novih rasvjetnih mjesta javne rasvjete što uz rekonstrukciju postojećih tijela proizlazi da je osvijetljeno oko 45 kilometara novih i postojećih trasa, a sva je oprema u potpunosti usklađena s europskim normama koje se odnose na svjetlosno zagađenje. U protekle četiri godine asfaltirano je 89.173 metra kvadratna nerazvrstanih cesta, nogostupa i manjih parkirališta, odnosno oko 19,5 kilometara. Ukupno smo u ceste, nogostupe i putove uložili  112 milijuna kuna. Izgrađeno je i 10 novih rotora,te 10 novih polivalentnih igrališta. Na 45 lokacija u gradu i okolici postavljena su nova igrala za dječja igrališta u što je uloženo 4,2 milijuna kuna. Izgrađeno je 6 novih boćališta, uredili smo šetališta Antuna Šonje i dijelom gradskog kupališta, park ispod La rive, proširili park Olge Ban.

          Poreč nastoji graditi svoju budućnost u duhu bogate tradicije, a istovremeno odgovoriti svim zahtjevima modernog doba. Uvjereni smo da to dobro činimo na zadovoljstvo naših sugrađana, a u pogledu prilagodbe Grada izazovima budućnosti, težište stavljamo na podizanje društvenog standarda i uređivanje Grada, rješavanje prometnih problema, očuvanje kulturne baštine, održivi razvoj i naravno zaštitu okoliša. Jedan smo od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji ima sanirano odlagalište komunalnog otpada sukladno svim europskim ekološkim normama u čiju smo realizaciju uložili preko 20 milijuna kuna, a čiji završetak radova svečano obilježavamo prekosutra u 12 sati. Koristim priliku pozvati Vas da prisustvujete tom velikom događaju. Isto tako, valja podsjetiti da smo među prvima u Hrvatskoj izgradili i uređaj za pročišćavanje otpadnih voda iz septičkih jama. Ubrzano gradimo i novu kanalizacijsku mrežu do naših prigradskih naselja, a u protekle četiri godine izgrađeno je 18,6 kilometara nove kanalizacijske mreže. Imamo idejna rješenja za zbrinjavanje otpadnih voda za sva naša mjesta u zaleđu Poreštine koji imaju više od 50 stanovnika. Upravo je izgradnja kanalizacijskih mreža u našem zaleđu jedan od temeljnih zadataka u idućem razdoblju.

          U proteklom je periodu Grad dobio još jednu važnu točku svoje identifikacije, porečku ljepoticu, višenamjensku dvoranu Žatika kao početak budućeg sportskog parka. U našoj magičnoj dvorani imali smo tu čast i privilegiju biti dio Svjetskog rukometnog prvenstva, organizirali smo Davis cup susret Hrvatska - Čile. Vjerojatno još nismo u potpunosti svjesni koliko puno za promociju Poreča znači predstojeći dvoboj Hrvatske i SAD-a. U ovom smo mandatu izgradili atletsku tartan stazu i malonogometno igralište s umjetnom travom najnovije generacije na nogometnom stadionu, modernu kuglanu u sklopu Doma obrtnika, čak 10 polivalentnih igrališta u Gradu i vanjskim mjesnim odborima, četiri nova boćališta, natkriven je bazen hotela Pical za naše plivače, vaterpoliste i sugrađane. U svojim planovima razvoja sporta nismo odustali ni od bazena niti od nogometnog igrališta. Vjerojatno smo grad koji s obzirom na broj stanovnika i veličinu proračuna najviše izdvaja za sport. Samo za rad sportske zajednice, odnosno potrebe klubova izdvajamo oko 8 milijuna kuna. Veseli nas svaki sportski uspjeh naših klubova ili pojedinaca koji dostojno promiču ime svoga Grada.

          Naš Grad treba biti blizak svakom svom sugrađaninu te vrijedno i neponovljivo iskustvo svakom našem dragom gostu. Mijenjajući ga, nastojimo da njegov identitet i tradicija ostanu netaknuti. Živimo u UNESCO-vom gradu, gradu bogatog kulturnog nasljeđa i tradicije. A to obvezuje. Stoga je briga za obnovu starog grada posve normalna. Tako se iz godine u godinu sanira naša starogradska jezgra čija je šesta faza upravo u tijeku. Završena su arheološka istraživanja na prostoru oko sjeveroistočne gradske kule, a posjedujemo i izvedbenu dokumentaciju za rekonstrukciju vinarskog podruma istarske sabornice pa je realno za očekivati i skori početak radova nakon turističke sezone. S uzbuđenjem iščekujemo otkrivanje Trga Marafor  za kojeg imamo idejno rješenje uređenja trga s obnovom antičke hodne površine foruma. Pri kraju je obnova bivšeg hotela Riviera na našoj obali, kao i villa Polesini. Zahvaljujem se investitorima na ovim vrijednim poduhvatima. Grad je izdao i potvrdu glavnog projekta za rekonstrukciju hotela Neptun, depandanse Parentino i Jadran. Obnovom ovih objekata, naša će riva dobiti dodatan šarm i ljepotu.

          Intenzivno se radi i na nekoliko kapitalnih projekata iz područja kulturne infrastrukture. U punom je sjaju zablistalo naše obnovljeno kazalište i kino dvorana, a kupnjom Stainway klavira stvorene su pretpostavke za velike pijanističke predstave. Uskoro završavamo radove na proširenju Osnovne glazbene škole, u tijeku je izrada idejnog rješenja za stalni postav Zavičajnog muzeja, a iduće godine očekujemo projektnu dokumentaciju za obnovu palače Sinčić.

          Nekoliko je temeljnih stupova na kojima počiva razvoj i budućnost našeg Grada; kultura, poljoprivreda, malo i srednje poduzetništvo i turizam. U sferi poduzetništva napravljeni su iznimni iskoraci: donijet je DPU radne zone Kukci, DPU uslužno-servisne zone 1 i 2 Grada, UPU poduzetničke zone Buići-Žbandaj. Naravno, nije se stalo samo na pripremi i donošenju prostorno-planske dokumentacije. U gradskoj uslužno-servisnoj zoni već rade 2 trgovačka centra koji su u bitnome podigli standard življenja u Gradu, ubrzo započinje izgradnja prvog shopping mall-a u Istri, komunalno je opremljena zona Čimižin, Grad je na svojem zemljištu omogućio izgradnju Doma obrtnika. Ipak, po mom osobnom sudu, sutra, na Praznik rada,  otvaramo ono najvrednije; u potpunosti komunalno opremljenu poduzetničku zonu Buići-Žbandaj u čiju je realizaciju utrošeno oko 50 milijuna kuna. Ovime su stvoreni uvjeti da se u bitnom smanji nezaposlenost na području Poreča na prihvatljivu mjeru, te zapošljavanje gotovo svog radno aktivnog stanovništva. U suradnji sa Županijom izrađen je i projekt navodnjavanja poljoprivrednih površina Poreštine kao preduvjet za modernu poljoprivrednu proizvodnju.

U turizmu imamo golemi razvojni potencijal; od sačuvane obale, preko snažne sportske infrastrukture do naše bogate povijesti, kulturno povijesnih lokaliteta, jedinstvene Eufrazijane. Naš cilj je postati destinacija kvalitete pa nas raduje što smo u posljednje dvije godine dobili tri obnovljena hotela s četiri zvjezdice.

          Pri svemu tome nismo zaboravili niti naše vanjske mjesne odbore; jedna od naših temeljnih odrednica bila je i ostala jednaka kvaliteta života u urbanoj sredini i prigradskim naseljima. Gotovo u svakom našem naselju postavljena su nova igrališta za djecu. U MO Nova Vas rekonstruirana je zgrada za potrebe Mjesnog odbora, prošireno je mjesno groblje i obnovljena mrtvačnica, izgrađena su polivalentna igrališta u Antoncima, Kosinožićima i Cancinima, dovršava se boćalište u Kukcima, kupljen je teren za buduće društvene aktivnosti, izgrađen je trg u centru mjesta. U Baderni smo nedavno otvorili adaptiranu školsku zgradu, novu mrtvačnicu, uredili našu Kapelicu, trenutno proširujemo groblje, asfaltirali smo nekoliko putova do naših zaselaka. U MO Fuškulin izgradili smo cestu Žatika -Dračevac, gradi se Fuškulin-Funtana. Rekonstruirano je igralište u Dračevcu, napravljeno novo u Muntižani, društvene prostorije u Jasenovici, boćalište u Dračevcu. Imamo projektu dokumentaciju za adaptaciju škole u Varvarima, izgrađeno je boćalište u Musaležu, rješava se postojeći ulaz u Varvare, posjedujemo idejno rješenje za još jedan prometni ulaz čime će biti riješen njihov najveći problem, raspisan je natječaj za izradu UPU-a Varvari, imamo kompletnu projektnu dokumentaciju za izgradnju kanalizacijske mreže u naselju. Posjedujemo dokumentaciju za rekonstrukciju škole u Žbandaju, asfaltirali smo glavnu prometnicu u naselju, sanirali polivalentno igralište u Kadumima, postavili javnu rasvjetu na ulazu i raskrižje u naselje, kreće izgradnja igrališta u Buićima. U Červaru smo izgradili pravi mali sportski centar s novim  boćalištem, polivalentnim igralištem, novim igralima. Červar-Porat bogatiji je za polivalentno i novo dječje igralište, uskoro dobiva prostor za rad Mjesnog odbora i čitaonicu, uvodi se autobusna linija, adaptira se javna rasvjeta, radi se detaljan plan uređenja za naselje.  

          Poštovani, kao što je naš Predsjednik Gradskog vijeća istaknuo pokrenuta je svojevrsna renesansa našeg Grada kako bi u njemu uživali naši građani, oni koji to žele postati i naši turisti. Naš Grad je osuđen na kapitalno intenzivan razvoj što obuhvaća velike investicije na svim područjima; od društvenih do komunalnih.

           Naša sadašnjost i budućnost određene su globalnim izazovima. Odgovor na njih je postojanje vlastite vizije jer onaj tko nema vlastite vizije svog razvoja postaje predmetom tuđih želja i interesa. Mi želimo imati aktivnu ulogu u gospodarskom razvoju, ali želimo biti i čimbenik koji koordinira, stvara uvjete za privatne poduzetničke aktivnosti koje moraju biti u ravnoteži s društvenim odnosno javnim potrebama.

          Naš Grad, temeljem donesenih planova, doživljava velike promjene. Činimo  ga modernim tamo gdje je to moguće i gdje se to smije, a čuvamo našu tradiciju i nasljeđe tamo gdje je to naša obveza. Rijetko se koji grad u našoj državi može pohvaliti činjenicom da se gotovo 5% proračuna troši u prostorno-plansku i projektnu dokumentaciju. U protekle smo 4 godine donijeli četiri nova UPU-a, 9 Detaljnih planova uređenja, dvije izmjene Urbanističkih planova uređenja, sedam planova usklađenja. Istovremeno, provedeno je šest urbanističko-arhitektonskih natječaja ( škola, vrtić, riva, staro nogometno igralište, centralno gradsko parkiralište, škola Žbandaj ). Podatak da trenutno imamo 25 važećih planova svih nivoa te da ih je još desetak u izradi dokaz je da  Grad ne razvijamo stihijski već naprotiv; strateški, promišljeno i odgovorno. Mi imamo jasne ciljeve i viziju naše budućnosti, političku snagu i volju za njihovo ostvarenje.

          Međutim, osuvremenjivanje nije samo izgradnja novih cesta, zgrada, parkirališta. Ono je i snaženje ljudskog duha, a to ćemo ponajprije ostvariti realizacijom projekta naše nove osnovne škole i vrtića na Finidi koji je prioritet svih prioriteta te Srednje glazbene škole i općenito jačanjem našeg školstva. 

          Naš grad je po mnogo čemu jedinstven pa tako i po ulaganjima u društveni standard i socijalu. 

          Naša gradska uprava nastoji graditi demokratski, sa svijetom povezan, socijalno osjetljivi Grad u kojem je razvoj grada, ali istovremeno svaki problem ili teškoća naših sugrađana naša zajednička briga. Našim sugrađanima kojima je pomoć potrebna i koji se nerijetko suočavaju sa životnim problemima namijenili smo gradski Socijalni program. Svake ga godine proširujemo i nadopunjavamo novim oblicima pomoći; od onih namijenjenih djeci i obitelji, osoba s posebnim potrebama do, naravno, naših 3100 umirovljenika za koje smo namijenili božićnicu te dodatak na mirovinu za 296 umirovljenika čija mjesečna primanja ne prelaze 1.600 kuna. U ove programe izdvajamo oko 2.000.000 kn. Također, sufinanciramo smještaj za 47 korisnika u Domu za starije i nemoćne u iznosu od 1.344.000 kn, te s 291.000 kn poludnevni boravak za 19 osoba, a Grad skrbi i o 70 obitelji čiji su članovi teško bolesni.  Organiziramo i medicinsku rekreaciju za starije, većinom žene, koja se provodi u 6 mjesnih odbora, s uključenih 130 osoba. Za 150 obitelji podmirujemo dio troškova stanovanja, sa 120.000 kn financiramo topli obrok za naše sugrađane. U ovogodišnjem smo proračunu predvidjeli i 400.000 kn za naše stanovnike koji u 2009. god. ostanu bez zaposlenja te 300.000 kn za subvenciju kamata za kupnju prvog stana.

Naravno da vodimo računa i o mladima; od programa subvencioniranja prijevoza učenika srednjih škola koji putuju u druge gradove gdje izdvajamo 568.000 kn, preko 127 učeničkih i studentskih stipendija  ( 1.515.000 kn ). Sa 3.240.000 kuna financiramo naše programe u osnovnim školama iznad državnog propisanog standarda pri čemu je posebno dobro prihvaćen produženi boravak djece. Za srednje škole izdvajamo dodatnih 333.000 kuna. Ovako velika ulaganja u školstvo zlatom nam se vraćaju; naših 110 učenika uspješno je sudjelovalo na županijskim i državnim takmičenjima, učenici naše Osnovne glazbene škole redovito osvajaju prva mjesta gdje god se pojave. Ovo je prilika da se zahvalim našim učiteljima koji tako dobro odgajaju našu mladu generaciju. 

U ovom smo mandatu nastavili s programom poticane stanogradnje pa se tako lanjske godine trideset mladih porečkih obitelji uselilo u nove stanove.  

Posebnu brigu vodimo o zdravlju naših sugrađana. Ponosni smo što je Grad svojim projektom Zdravi grad prepoznat kao zajednica koja kontinuirano i sustavno ulaže u zdravlje svojih građana te smo proglašeni prvacima hrvatskih Zdravih gradova.

U ovom smo mandatu pokrenuli nekoliko programa za naše porečanke kao što je rano otkrivanje raka dojke te prevencija vrata grlića maternice. Za ove programe izdvajamo 550.000 kn. Isto tako, Grad je donirao suvremenu ginekološku opremu s ultrazvučnim kolor doplerom za ginekološku ordinaciju našem Domu zdravlja. Sa 100.000 kn financiramo program prevencije kardiovaskularnih bolesti, s 250.000 kn našu Službu hitne pomoći.

Grad sufinancira i rad 32 razne udruge u iznosu od 911.000 kn, s 456.000 kn rad Crvenog križa.       

        

Pri samom kraju ovog podužeg izlaganja, ipak ću istaći da se čuje od dežurnih gradskih pesimista, a ponekad i od naoko ozbiljnih ljudi da se u Poreču nije napravilo ništa ili vrlo malo. Poštovani skupe, prosudite sami.

Poštovane dame i gospodo,

Mi nastojimo mijenjati naš grad sa željom da njegov identitet i tradicija ostanu isti. Jer, identitet Poreča zapravo je identitet Porečana.

Već sam lani istakao da je ova je gradska vlast i uprava svjesna činjenice da ne trčimo sprint već maraton i da sportskim rječnikom rečeno  imamo odlično prolazno vrijeme. Danas, na cilju, mogu reći da smo osvojili Zlatnu ligu.

Naš konačan cilj je jasno izražen; stvaranje materijalnih dobara u korist naših stanovnika u okviru održivog razvoja, bez uništavanja našeg povijesnog nasljeđa, bez gašenja naše tradicije, bez narušavanja našeg prirodnog i ekološkog okruženja. Mi stvaramo Grad s najvišim društvenim standardom i kvalitetom života u Republici Hrvatskoj.

Mnogo je toga učinjeno ili započeto u ovom mandatu. Rukovodili smo se geslom da svaka generacija mora svoje zadatke riješiti, a ne ostavljati slijedećim generacijama. Vjerujem da smo u tome uspjeli. Ponosni smo i zahvalni svima koji pridonose našem razvoju, ponajprije našim građanima koji su nam to omogućili i zbog kojih smo ovdje, zahvaljujem se našem Gradskom vijeću, poglavarstvu, svim gradskim poduzećima i ustanovama, te suradnicima na njihovom zalaganju i rezultatima, a sve u korist boljitka grada i njegovih građana.       

Ovom se prilikom želim zahvaliti i privatnom sektoru na njihovom doprinosu razvoju Grada te ih ujedno pozivam da se još jače uključe u buduće kvalitativne promjene.      

Želim se s ovog mjesta zahvaliti centralnoj vlasti na njihovoj dosadašnjoj potpori i razumijevanju naročito oko zemljišta na Facinki kojeg smo dobili bez naknade; i zato, hvala Vladi. Zahvaljujem se i našem županu Ivanu Jakovčiću koji ulaže maksimalne napore u pomoći svom rodnom gradu. Mi nismo niti želimo biti izolirani otok i naravno da sve naše planove razvoja nastojimo uskladiti sa županijskim.

Ovo je dan kada Grad svojim sugrađanima daje do znanja da cijeni njihov trud i napor za boljitak svog Grada, kako ga prepoznaje i nagrađuje. Stoga upućujem čestitke današnjim laureatima.        

Svjesni činjenice da se nikada nećemo moći odužiti Gradu koji nam je dao svoju pripadnost, danas i uvijek imamo razloge za slavlje i ponos što mu pripadamo.

I na kraju;

ZAISTA TREBA BITI SRETAN ONAJ KOJI JE ROĐEN ILI IMA PRILIKU ŽIVJETI U OVOM GRADU.

Hvala Vam lijepo.