Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke

Poreču prvo mjesto za novi EU projekt okrenut transformaciji javnih površina za druženje građana

Poreču prvo mjesto za novi EU projekt okrenut transformaciji javnih površina za druženje građana Poreču prvo mjesto za novi EU projekt okrenut transformaciji javnih površina za druženje građana Poreču prvo mjesto za novi EU projekt okrenut transformaciji javnih površina za druženje građana

Poreč, 28.07.2020. – Poreču su proteklog tjedna odobrena sredstva za još jedan EU projekt – Living streets. Kroz projekt se želi, u suradnji s građanima, sustavnim i dugoročnim mikro transformacijama gradskih ulica i prostora koji su često zagušeni prometom i automobilima, pogotovo tijekom ljetnih mjeseci, ukazati na važnost javnog prostora u urbanim sredinama, te poticati smanjenje upotrebe osobnih vozila, čime će se direktno utjecati na smanjenje negativnih utjecaja po zdravlje ljudi, smanjenje emisije kako stakleničkih, tako i ostalih plinova, a što će imati značajan utjecaj na povećanje kvalitete života u našem gradu.

Grad Poreč-Parenzo prijavio je ovaj projekt, u suradnji s gradskim poduzećem Parentium d.o.o., te udrugom Zona za poboljšanje kvalitete življenja, na Javni poziv u sklopu EU projekta EUKI (Europska Klimatska Inicijativa) Living streets koji je okupio zajednicu europskih gradova u energetskoj tranziciji Energy Cities, te tri različite organizacije: Terra Hub iz Hrvatske, Oeste Sustentavel iz Portugala, te Sustainable City Network iz Grčke. Za projekt je odobreno 22.100,00 €, uz stopu sufinanciranja u iznosu nešto većem od 90 %.

Projektu ''Poreč Living streets'' u evaluacijskom postupku dodijeljeno je visoka 73 boda, te je na prvom mjestu, dok se na drugom mjestu nalazi Grad Križevci sa 61 bodom, a trećem Grad Labin s 51.

- U Poreču već neko vrijeme radimo na „zelenim“ projektima – od sudjelovanja u nacionalnoj akciji „Zasadi drvo – ne budi panj“ kad smo, skupa sa sugrađanima, zasadili više od 500 sadnica stabala, do čak osam punionica za električne automobile, naše komunalno i prometno redarstvo koristi vozila na električni pogon, za što smo ostvarili sufinanciranje od Fonda za zaštitu okoliša, a kroz još jedan EU projekt u procesu smo nabavke mini autobusa na električni pogon za razvijanje pilot-projekta javnog prijevoza…. Puno se toga radi, ali smo istovremeno svjedoci kako su gradske ulice i trgovi puno više od tranzitnih područja. Oni su prvenstveno prostori koji mogu i moraju obogatiti zajednicu - socijalno, društveno i gospodarski. Kako bi se to postiglo, potrebno je «aktivirati» ulice, olakšati pristup za pješake i bicikliste i provesti programe koji potiču participativno djelovanje naših građana, rekao je povodom odobrenja projekta gradonačelnik Poreča Loris Peršurić

Gordana Lalić, direktorica gradskog poduzeća Parentium d.o.o., koordinatora u provedbi ovog projekta, napominje kako posljednjih nekoliko desetljeća, zbog sve većih globalnih pritisaka kao što su urbanizacija, porast broja stanovnika, te klimatske promjene, sve se više pažnje pridaje održivom razvoju, a posebno njegovom multidisciplinarnom pristupu.

- Danas na cestama diljem svijeta ima gotovo 800 milijuna vozila, a ta brojka mogla bi se udvostručiti do 2030. godine. Istovremeno, sukladno podacima iz Akcijskog plana energetski održivog razvoja Grada Poreča – Parenzo (SEAP), odnosno iz Akcijskog plana energetski i klimatski održivog razvoja Grada Poreča – Parenzo za period do 2030. godine (SECAP), u ukupnoj potrošnji energije (2017. godina) sektor prometa sudjeluje s 46,61%, odnosno isti je odgovoran za 58,87%, odnosno više od polovine sveukupnih emisija CO2 na području Grada Poreča – Parenzo. Održiva mobilnost ovime postaje jednom od ključnih tema održivih politika, zaključuje.

Projekt „Poreč Living Streets“ i aktivnosti u sklopu transformacije javnih površina za druženje građana uskoro će biti predstavljene široj javnosti.

IN ITALIANO...