Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke

VELIKE UŠTEDE NA GODIŠNJOJ RAZINI: u Poreč stižu 1082 nove svjetiljke javne rasvjete, uštede do 76%

VELIKE UŠTEDE NA GODIŠNJOJ RAZINI: u Poreč stižu 1082 nove svjetiljke javne rasvjete, uštede do 76% VELIKE UŠTEDE NA GODIŠNJOJ RAZINI: u Poreč stižu 1082 nove svjetiljke javne rasvjete, uštede do 76%

Poreč, 17.07.2020. – Poreč nastavlja s projektom modernizacije javne rasvjete, sukladno novom Zakonu o svjetlosnom onečišćenju. Naime, u ovoj fazi projekta, na nekima od najfrekventnijih gradskih prometnica te u gradskim naseljima postojeće živine svjetiljke, koje su ujedno i najveći potrošači na glavnim gradskim pravcima, zamijenit će se s ukupno 1082 nove svjetiljke LED javne rasvjete.

Ususret početku radova, gradonačelnik Poreča Loris Peršurić potpisao je ugovor s izvođačima – Darkom Balunom iz tvrtke LIPAPROMET d.o.o. iz Zagreba i Anjom Katalinić iz ELEKTRO-ENERGETIKE d.o.o. iz Zagreba. Ukupna vrijednost ugovora je 3,1 milijun kuna + PDV, financiran kreditom Hrvatske banke za obnovu i razvoj.

- Ovaj projekt će se, ustvari, financirati kroz jako velike uštede koje ćemo ostvariti s novom javnom rasvjetom u narednom razdoblju. Očekujemo da će na godišnjoj razini, umjesto blizu milijun kWh, nova potrošnja biti 247 tisuća kWh, što je ušteda od preko 76%. Dodatno, emisije CO2 smanjit će se s postojećih 221,24 tCO2 godišnje na 58,00 tCO2. Ukupno gledajući, očekujemo smanjenja i uštede u iznosu do čak 76%., rekao je gradonačelnik.

Nova javna rasvjeta postavit će se u idućim zonama: ulaz sjever – D75, Veli Maj, Mali Maj, Materada, Gornji, Srednji i Donji Špadići, Finida, Čimižin (uključujući ul. Mate Vlašića), ulaz Varvari D302, Školska zona te južni dio D75.

Grad Poreč-Parenzo već duže razdoblje u svim naseljima prilikom izvođenja radova na javnoj rasvjeti, umjesto starijih modela postavlja LED javnu rasvjetu, a tako će nastaviti i u budućnosti, sukladno planu Upravnog odjela za komunalni sustav.

IN ITALIANO...