Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke
Otvorena obnovljena školska zgrada u Baderni

Otvorena obnovljena školska zgrada u Baderni

Mještani Baderne dugo će pamtiti nedjelju , 22.veljače 2009.godine kada je točno u 12.30 sati svečano otvorena obnovljena školska zgrada.

Župan Istarske županije Ivan Jakovčić i gradonačelnik Grada Poreča Edi Štifanic simboličnim su rezanjem vrpce, otvorili obnovljenu zgradu u Baderni.

Prisutnima se na svečanom otvorenju prigodnim govorom obratio i predsjednik Mjesnog odbora Baderrna, Petar Banko istaknuvši kako je za mještane Baderne ovo veoma važan trenutak jer će u potpuno opremljenim novim prostorijama graditi svoju zajedničku budućnost.  Zahvalio se istarskom županu Ivanu Jakovčiću i porečkom gradonačelniku Ediju Štifaniću na potpori.

Župan Ivan Jakovčić kazao je tijekom svog prigodnog govora kako je ovo zaista jedan odličan primjer obnove stare školske zgrade te dodao da takvih primjera u Istri postoji još mnogo. Čestitavši Gradu Poreču na još jednom malom uspjehu, veoma značajnom za Badernu, župan je zaključio kako će se doći i do ostalih školskih zgrada u Istri i učiniti isto.

Gradonačelnik Grada Poreča Edi Štifanić pohađao je školu u Baderni sa posljednjom generacijom, i to 1973. godine kada je bilo je svega 14 učenika. Gotovo tri desetljeća ova je škola bila zaboravljena, sve dok u srpnju prošle godine nije započela njena obnova. Gradonačelnik Edi Štifanic  poručio je sugrađanima da želi obnoviti sve škole na području grada Poreča, i to u Varvarima, Žbandaju, Dračevcu i Fuškulinu,  za neke već postoji projektna dokumentacija, dok će za druge biti raspisan natječaj.

Nakon što je velečasni Stjepan Bošnjak blagoslovio prekrasnu obnovljenu zgradu i zahvalnicu uručio predsjedniku Mjesnog odbora Baderna, Petru Banku, za donaciju kipa Gospe Lurdske, koji je prošloga tjedna postavljen u novoj kapelici susjednih Bonaca, uslijedilo je zajedničko razgledavanje građevine.  Obnovljena zgrada je locirana u centru naselja Baderna i zajedno sa parkom i okolnim zidom čini prepoznatljivu arhitektonsko – urbanističku cjelinu. Izgrađena je 1929 godine i dugi je niz godina bila zaboravljena.

Građena je materijalom tipičnim za ondašnje građevine ovog podneblja: nosivi zidovi od kamena i djelomično od opeke, međukatna i krovna drvena konstrukcija, krovni pokrov od kanalice. Postojeći objekt ima 436,30 m2 bruto razvijene površine.

Novoobnovljena zgrada u prizemlju ima polivalentnu dvoranu, dva ureda, čajnu kuhinju, sanitarije i spremište. Njima će se koristiti mjesni odbor i građani za sastanke i dogovore, a u dvorani se održavati druženja i tjelovježba. Prvi se kat sastoji od 4 ureda, sanitarija, otvorene terase i lođe, a prostori će se dati u zakup.

Sveukupno novo rekonstruirani objekt ima neto površinu od 362,96 m2. Na dvorišnom prostoru je montiran kombinirani sustav dječjih igrala (kućica sa toboganom, ljuljačka i penjalica ) proizvođača CENOZA d.o.o. Rupa te četiri klupe.

Troškovi rekonstrukcije i prenamjene zgrade iznosili su 2,6 milijuna kn, a novac je osiguran u porečkom gradskom proračunu. Radovi su počeli u srpnju prošle godine, a izvodio ih je tvrtka Mipcro iz Ivaneca, dok je projekt izradila zagrebačka tvrtka Kostrenčić i Krebel-Arhitekti.