Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke

Valentinovo u TUŠ Antona Štifanića

U Turističko-ugostiteljskoj školi Antona Štifanića tradicionalno se već godinama obilježava Valentinovo- dan zaljubljenih. Tako su u petak, 13. veljače organizirane mnogobrojne aktivnosti pod vodstvom šk. psihologinje Vilme Bednar koja je okupila grupu kreativnih učenika.

Osmislili su i realizirali sljedeće aktivnosti tijekom dana:

Paparazzi u akciji- učenici pronalaze i fotografiraju ljubavne parove u školi, te na panoima objavljuju fotografije zaljubljenih

Ljubavni kuriri- učenici poštari obilazeći razrede prikupljaju ljubavne poruke

Slavljenje Luperkalija- učenici odjeveni u antičke odjevne predmete- tuniku i stolu obilazili su razrede s vrčom u kojem su bila imena učenica, a dečki su izvlačili potencijalnu dragu. Možda desi se ljubav, tko zna…Radi se o rimskom običaju koji se održavao sredinom veljače u čast boga Luperkusa- lovca na vukove. Te dane nazivali su Luperkalijama i posebno im se veselila mladež jer je to bila jedinstvena prigoda za mjesecima iščekivano udvaranje. U noći prije svetkovine u vrč bi stavili papiriće s imenima mladih Rimljanki, nakon čega mladići izvlače papiriće i tako nastaju parovi. Takve „slučajne veze“ ponekad su završavale i brakom. Replike antičke odjeće posudio je Muzej grada Umaga i to sa svojeg međunarodnog festivala antike „Sepomaia viva“, te je ujedno bio i sponzor naših događanja povodom Valentinova.

Pored tih aktivnosti, učenici su uredili školske panoe ljubavnim stihovima, legendama, aforizmima o ljubavi. Vrhunac slavljenja ljubavi zbio se u 13:15 ispred Škole kada su nastupili školski bendovi i učenici koji su recitirali ljubavnu poeziju najpoznatijeg školskog pjesnika Zorana Antičevića koji je 2008. objavio svoju prvu knjigu Ljubav iz davnine.  Tada se održao i srednjovjekovni britanski običaj s jabukom. Djevojka vrti peteljku jabuke i pritom izgovara redom imena mladića, u trenutku kada peteljka pukne i pada jabuka to ime je izabrano. Imena djevojaka su unaprijed određena. Tako odabrani parovi bit će nagrađeni večerom u pizzeriji Nono koja će ujedno biti ukrašena ljubavnim čestitkama što su ih izradili naši učenici. Prostor ispred škole bio je prigodno ukrašen ljubavnim zastavama, a svim učenicima poručeno je Sve više volite, svakog dana, svakog jutra. Danas više nego jučer, a mnogo manje nego sutra!