Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke
Prijavom na javni natječaj FZOEU-a Grad Poreč osigurao sredstva za energetsku obnovu područne škole Veli Maj

Prijavom na javni natječaj FZOEU-a Grad Poreč osigurao sredstva za energetsku obnovu područne škole Veli Maj

Prijava Grada Poreča – Parenzo na Javni natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) krajem ožujka ove godine bila je uspješna, te je na taj način osiguran dio sredstava za energetsku obnovu objekta područne osnovne škole Veli Maj.

Fond sufinancira obnovu sa 107 tisuća kuna

Ukupna vrijednost investicije procjenjuje se na iznos od 270 tisuća kuna, od čega će se sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirati 107 tisuća kuna ili 40 % iznosa, osiguranih uspješnom prijavom na Javni natječaj. Preostalih 60% troškova osigurat će se kroz proračunska sredstva Grada Poreča – Parenzo.    

U sklopu radova energetske obnove izvršit će se kompletna sanacija vanjskih zidova grijanih dijelova zgrade prema vanjskom prostoru, te toplinska zaštita stropa prema negrijanom tavanu, kao i zamjena postojeće stolarije energetski efikasnijom. Izvedbom toplinske kontaktne fasade s toplinskom izolacijom, te toplinskom izolacijom stropa prema negrijanom tavanu postići će se najveće uštede, te se smanjiti toplinski gubici zgrade, dok će se ugradnjom energetski efikasnije stolarije uvelike smanjiti koeficijent toplinske provodljivosti i ventilacijski gubici. Izvedba izolacije u podnožju zida rezultirati će smanjenjem linijskih gubitaka poda na tlu.  

Kompletna energetska obnova objekta, ušteda 12 tisuća kuna godišnje

Obnovom ovojnice se, osim smanjenja toplinskih gubitaka zgrade i zaštite od vanjskih utjecaja, dobiva i veća kvaliteta i udobnost boravka uz produljenje životnog vijeka zgrade. Predloženim mjerama energetske učinkovitosti postići će se najviše uštede u potrošnji energenata za grijanje, te time osigurati najkraći period povrata investicije.  

S obzirom da je riječ o kompletnoj energetskoj obnovi objekta, projektnom dokumentacijom predviđa se da će očekivane uštede na utrošku energenta nadmašiti 60% u odnosu na trenutnu potrošnju, što će rezultirati uštedama u iznosu od 12 tisuća kuna na godišnjoj razini. Također, direktna posljedica smanjenog utroška osnovnog energenta bit će i više no značajno smanjenje emisija CO2, za koje se procjenjuje da će iznositi 8,75 tCO2 godišnje.    

Uz radove na prenamjeni kotlovnice matičnog objekta OŠ Poreč, ovo je drugi objekt za koji je Grad Poreč-Parenzo svojim angažmanom osigurao bespovratna sredstva. Osim svih navedenih poboljšanja za korisnike ovoga objekata, investicija će na kraju rezultirati smanjenjem troškova objekta, te osloboditi sredstva za druge investicije. Grad Poreč-Parenzo će se i dalje javljati na natječaje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, te kandidirati prvenstveno objekte u kojim sjedište imaju predškolske i školske ustanove.