Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke
Za energetsku obnovu višestambenih zgrada više od 1,5 milijuna kuna, od čega FZOEU sufinancira pola - 6110 Za energetsku obnovu višestambenih zgrada više od 1,5 milijuna kuna, od čega FZOEU sufinancira pola - harmonikaši

Za energetsku obnovu višestambenih zgrada više od 1,5 milijuna kuna, od čega FZOEU sufinancira pola

Za energetsku obnovu višestambenih zgrada više od 1,5 milijuna kuna, od čega FZOEU sufinancira pola

Gradsko poduzeće Stan d.o.o. za upravljanje nekretninama redovno se prijavljuje na Program energetske obnove višestambenih zgrada, kojeg provodi Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a koji nudi mogućnost sufinanciranja energetskih pregleda i certificiranja, izradu projektne dokumentacije za projekt obnove, te sufinancira mjere povećanja energetske učinkovitosti, odnosno energetsku obnovu zgrade.

Na natječaje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dosad je iz Poreča, za sufinanciranje energetskih pregleda, izradu certifikata i projektne dokumentacije te energetsku obnovu višestambenih zgrada prijavljeno ukupno radova u vrijednosti 1.564.750 kuna, od čega već je, ili će FZOEU sufinancirati 780.891 kuna.

Dvije su zgrade u Poreču, na adresama Massa Lombarda 2 i Vladimira Gortana 10, do sad prijavile sve mogućnosti sufinanciranja za energetsku obnovu zgrada, prilikom čega je zgradi u ulici V.Gortana sveukupno odobreno 275.484 kuna sufinanciranja, a zgradi u ulici M. Lombarde 244.502 kuna. 

Ove godine se na izradu projektne dokumentacije za izradu energetski učinkovite ovojnice prijavilo 8 zgrada, a za energetske certifikate i preglede 16 zgrada.

Sveukupna vrijednost izrade projektne dokumentacije za osam zgrada na adresama Ive Lole Ribara 22, Trg kneza Branimira br. 1, 5 i 6, Kaštelir 18, Mate Balote 18 i Massa Lombarda 16 je 160.216 kuna, a FZOEU bi izradu projektne dokumentacije sufinancirao s 158.466 kuna. Za zgradu na adresi Pionirska 3, čija je vrijednost izrade projektne dokumentacije 37.500 kuna, još uvijek se čeka odluka Fonda.

Za sufinanciranje izrade energetskog pregleda i energetskog certifikata prijavilo se 16 zgrada, i to s adresa: Pionirska 3, Vjekoslava Spinčića 3, Trg kneza Branimira 1,5 i 6, Mate Balota 2 i 18, Massa Lombarda 16 i 22, Ive Lole Ribara 22, Ročka 21, Poreč, te Dalmatinska ulica br. 54 i 56 u Vrsaru i Kaštelir 18 u Općini Kaštelir-Labinci. Sveukupna vrijednost izrade energetskog pregleda i energetskog certifikata za navedene zgrade je 105.070 kuna, od čega bi 41.978 kuna sufinancirao FZOEU.

Zgrade na adresi Ive Lole Ribara 22, Trg kneza Branimira 1, 5 i 6, Mate Balote 18, Massa Lombarda 16, Pionirska 3, Poreč te Kaštelir 18, do 28. svibnja 2015. prijavile su se i dobile sredstva za energetski pregled, certifikat i projektnu dokumentaciju.

Energetskim pregledom zgrade i izradom energetskog certifikata utvrđuje se početno stanje, tj. energetski razred zgrade, te se sastavlja prijedlog mjera povećanja energetske učinkovitosti s procijenjenim smanjenjem potrošnje energije. Izradom projektne dokumentacije naglasak se stavlja na mjeru povećanja energetske učinkovitosti, odnosno povećanje toplinske zaštite vanjske ovojnice. Konačno, energetskom obnovom višestambenih zgrada sufinanciraju se radovi i stručni nadzor njihove provedbe, te se provode radovi kroz nekoliko grupa: toplinska zaštita elemenata vanjske ovojnice, centralni sustavi grijanja i potrošnja tople vode, sustav fotonaponskih kolektora, te unutrašnja rasvjeta zajedničkih prostora koja mora biti barem 20% učinkovitija.

Procjenjuje se, da se primjenom mjera povećanja energetske učinkovitosti, potrošnja toplinske energije za grijanje može peterostruko smanjiti, čime se povećava sama ugoda stanovanja, potrošnja i režijski troškovi, stoga će Stan d.o.o i dalje nastaviti s prijavom višestambenih zgrada u Program energetske obnove.