Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke
Dodjela nagrada literarnog natječaja Mailing list Histria

Dodjela nagrada literarnog natječaja Mailing list Histria

Dodjela nagrada literarnog natječaja Mailing list Histria Dodjela nagrada literarnog natječaja Mailing list Histria Dodjela nagrada literarnog natječaja Mailing list Histria Dodjela nagrada literarnog natječaja Mailing list Histria
U subotu 13. lipnja 2015., u punoj kazališnoj dvorani održan je petnaesti sastanak Mailing list „Histria“, te su tim povodom nagrađeni pobjednici istoimenog 13. literarnog natječaja. Uz to, dodijeljena je i Specijalna nagrada „Istarske županije – Regione Istriana“, koja na taj način promiče multikulturalnost i zavičajnost Istarske županije. Fondacija Mailing list Histria osnovana je u cilju očuvanja i zaštite talijanskog kulturnog identiteta Istre, Rijeke, Kvarnera i Dalmacije.

Trajnom suradnjom s institucijama i zavodima, kao i medijima koje djeluju na području današnje Italije, Slovenije, Hrvatske i Crne Gore, te provođenjem literarnog natječaja, sustavno se radi na prepoznatljivosti i specifičnosti talijanske zajednice istočnog Jadrana. Literarni natječaj Mailing list Histria ove je godine, po trinaesti put okupio individualne i grupne radove učenika osnovnih i srednjih škola Istre, Rijeke i Dalmacije na talijanskom jeziku, a podjelom nagrada u porečkom kazalištu proslavljena je i 15. obljetnica postojanja Fundacije Mailing list Histria.

Okupljenima se na otvaranju u ime istarskog župana obratila dožupanica Viviana Benussi.

- Ovo je 13. godišnjica natječaja Mailing list i ujedno druga godina dodjele posebne nagrade Istarske županije koja se dodjeljuje ne samo učenicima talijanskih nego i hrvatskih škola. Jer je talijanski jezik je jedan važan dio našeg teritorija, čija je talijanska zajednica jedna važna komponenta. Ovim natječajem zajedno sa sudjelovanjem Istarske županije želimo vrednovati, njegovati i čuvati identitet ovog područja koji ga čini tako posebnim i kojim se ponosimo. Nadam se da će ovaj natječaj, a i nagrada postati sve brojniji, te čestitam svim učenicima i njihovim profesorima koji su njemu sudjelovali, kazala je Benussi.

Čestitke je, pismom podrške, uputio i talijanski senator Pietro Grasso. „Izuzetno cijenim inicijative koje čini vaše društvo kako bi promoviralo, na jedan virtualni način, povezanost sa različitim talijanskim zajednicama koje žive na obalama istočnog Jadrana i koje obilježavaju svaka svoj identitet čuvajući vrijednu baštinu istarske, primorske i dalmatinske kulture. Cijenim težnje ka usmjeravanju novih generacija pluralizmu ideja i poštivanju različitosti te poznavanju svojih tradicija i mudrosti. To su znakovi velike kulture koja pomaže vrednovati prošlost u ime pravde, mira i istine koje moramo uvijek čuvati“ poručio je Grasso.

Okupljenima se, u ime domaćina, obratila porečka dogradonačelnica Nadia Štifanić Dobrilović, koja je izrazila zadovoljstvo što se ova svečanost održava upravo u našem gradu, a pritom je pohvalila i rad i trud članova dramske grupe Zajednice Talijana Poreč, te najavile njihove nastupe. Plesom, performansima i tradicionalnim igrama djeca članovi porečke ZT uveličala su ovu svečanost podjele nagrada i slavljenja talijanske kulture. 

Imena nagrađenih i nagrade možete pogledati na linku http://www.adriaticounisce.it/