Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke
Okrugli stol o 70. godišnjici oslobođenja i pobjede nad fašizmom u Poreču i na Poreštini

Okrugli stol o 70. godišnjici oslobođenja i pobjede nad fašizmom u Poreču i na Poreštini

Okrugli stol o 70. godišnjici oslobođenja i pobjede nad fašizmom u Poreču i na Poreštini Okrugli stol o 70. godišnjici oslobođenja i pobjede nad fašizmom u Poreču i na Poreštini Okrugli stol o 70. godišnjici oslobođenja i pobjede nad fašizmom u Poreču i na Poreštini Okrugli stol o 70. godišnjici oslobođenja i pobjede nad fašizmom u Poreču i na Poreštini Okrugli stol o 70. godišnjici oslobođenja i pobjede nad fašizmom u Poreču i na Poreštini
Okrugli stol povodom 70. godišnjice oslobođenja i pobjede nad fašizmom na području Poreča i Poreštine održan je danas, 29. svibnja 2015. godine, u Istarskoj sabornici.

Publiku koja je do zadnjeg mjesta ispunila Sabornicu na otvaranju pozdravila je porečka dogradonačelnica Nadia Štifanić Dobrilović, koja je izrazila veliko zadovoljstvo što su se u Sabornici okupili učenici SŠ Mate Balote, škole koja predstavlja nešto doista važno za Poreč, te da ovdje zajedno, kroz tuđa iskustva i događaje, mogu doznati koliko je doista važna pobjeda nad fašizmom. 

–Mislim da je vrlo važno da vi mladi saznate neke informacije s ružne stranice koja je obilježila naš grad kroz povijest i vjerujem da će vam naši uvaženi sugovornici u tome pomoći i sve vam približiti, poručila je dogradonačelnica.

Nakon nje, okupljenima se obratio i pročelnik Upravnog odjela za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica, koji je naglasio da će Županija uvijek poticati ovakve događaje i suradnju škola i institucija, prije svega jer je antifašizam temelj čitavog života u Istri. 

– Antifašizam ne predstavlja samo borbu protiv svega onoga što je zlo, antifašizam prije svega znači biti tolerantan, čuti drugoga, razmišljati i onda donijeti odluku koja govori o samome sebi. Danas, u ova teška vremena, kad ima različitih stavova, nije lako biti antifašist, a mlade generacije s time nisu ni upoznate. Ključno je da mislite svojom glavom, cijenite drugoga i da, po mogućnosti, gdje možete uvijek činite dobro – to je temelj antifašizma, zaključio je Torbica.

Uz njih, okupljene je pozdravio i ravnatelj SŠ Mate Balote Krešimir Bronić, nakon čega je i započelo izlaganje gostiju: Bojana Horvata, borca Zlatana Šerga, prof. dr. sc. Milana Radoševića, Igora Jovanovića i prof. Ivana Žagara, koji su na Okruglom stolu problematizirali završetak Drugoga svjetskoga rata na području Poreča i Poreštine. Okupljene se upoznalo sa završnim ratnim operacijama oko njegova oslobođenja, o čemu je, iz prve ruke, najviše rekao sudionik borbi, tada 22 –godišnji gospodin Šergo, koji je među prvima ušao u Poreč 1945.

Uz njega, prof. dr.sc. Radošević predstavio je rezultate ankete o poimanju antifašizma među porečkim srednjoškolcima, provedene prošle godine iz koje se zaključuje da se o temi antifašizma nedovoljno radi u školama i da mladi nisu u potpunosti upoznati s pojmom i važnošću antifašizma.

Igor Jovanović govorio je o civilima s ovoga područja koji su prošli kroz njemačke koncentracijske logore i  njihovim iskustvima, koja su mu prepričali i time okupljenima, kroz fotografije i predmete, približio osobna iskustva i veličinu tragedije kroz koju su ljudi iz Istre prošli u Drugom svjetskom ratu. Dvosatni okrugli stol završio je pozdravom Bože Štifanića, predsjednika Udruge antifašističkih boraca i antifašista Poreštine.

Organizatori Okruglog stola su Srednja škola Mate Balote Poreč, Istarsko povijesno društvo, Grad Poreč – Parenzo i Zavičajni muzej Poreštine.