Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke

Istriana za najličnosti Istarske županije

U Istarskoj sabornici u Poreču u petak je održan prvi izbor za najistaknutije ličnosti Istarske županije koje su se birale u pet kategorija.

U sportskoj kategoriji trijumfirala je mlada jedriličarka Mateja Petronijević, dok je Istrianu u kategoriji zdravstva dobio kirurg dr. Nadomir Gusić, rukovoditelj pulske kirurgije. Na glazbenom polju najbolja je etno kantautorica Tamara Obrovac, dok je Istrianu za kulturu dobila Magdalena Vodopija, utemeljiteljica Sajma knjige u Istri. Najboljim gospodarstvenikom proglašen je Karlo Radolović, član Uprave Uljanika,

Organizaciju izbora potpisuju Radio Pula i Istarska županija uz medijsko pokroviteljstvo Glasa Istre. O pobjednicima koji su dobili statue akademskog kipara Erosa Čakića, odlučili su slušatelji Radio Pule, te novinari, gradonačelnici, načelnici, predsjednici uprava najvećih gospodarskih subjekata u Istri, kao i čelnici kulturnih i sportskih ustanova.

Za zabavni dio programa bili su zaduženi dalmatinski kantautor Tedi Spalato i pulska sopranistica Mila Soldatić uz klavirsku pratnju Tee Silađi.

Osnovu statue čini stilizirano glagoljičko slovo »I« na koje su dodani elementi istarskog folklora. S jedne strane to je uzorak narodne nošnje, a s druge volta. Na vrh slova dodana je i ulika, a budući da je statua dobila oblik ženske figure, Eros Čakić odlučio ju je nazvati Istriana. Izrađena je od sintetičke bronce s postoljem u maslinovom drvetu.

Uzvanike u Istarskoj sabornici pozdravila je Silva Celebrini, urednica Radio Pule, te župan Ivan Jakovčić.