Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke
Mozaik Đanina Božića za Općinski sud u Poreču

Mozaik Đanina Božića za Općinski sud u Poreču

Društvo za skrb i promicanje održivog korištenja kulturne baštine Poreč nastavlja sa darivanjem mozaika nastalih u sklopu ljetne umjetničke kolonije javnim ustanovama u našem gradu. Prije nekoliko dana još je jedan mozaik, rad poznatog istarskog umjetnika Đanina Božića, svoje mjesto našao u zgradi Općinskog suda u Poreču. Mozaik je predsjedniku suda Alenu Barbiću uručio predsjednik Društva Dean Jovičević, a primopredaji prisustvovala je i zamjenica gradonačelnika Nadia Štifanić Dobrilović.

Društvo za skrb i promicanje održivog korištenja kulturne baštine, jedna od najmlađih i vrlo aktivnih udruga Poreča kojoj je cilj promicanje kulturne baštine ovoga grada, a posebno oživljavanje mozaika kao njegova povijesnog obilježja. Društvo održava ljetne kolonije u kojima sudjeluju eminentni domaći i strani umjetnici, a također uključuje građane i djecu u radionice izrade mozaika tijekom čitave godine, te promovira i približava ovu antičku tehniku svim građanima. 

Društvo realizira vlastitu ideju vodilju sadržanu u nastojanju da se mozaik učini bliskim, prepoznatljivim simbolom Poreča za sve građane i posjetitelje. Ovo vrijedno nastojanje Društva rezultiralo je prvim radovima instaliranim na prostoru grada u vidu klupa izrađenih u mozaiku, obilježja grada na kružnom toku u Kukcima, a mozaici će krasiti i ključne ustanove Poreča. Grad Poreč svjestan je važnosti ove inicijative i podržava rad Društva.

Osim  navedenog mozaika na Općinskom sudu, nedavno je Društvo mozaike darovalo i Zdravom gradu Poreč, Institutu za poljoprivredu i turizam, te Pučkom otvorenom učilištu, a ovih dana pripremaju donacije i za druge ustanove.