Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke
Završnica Mjeseca borbe protiv ovisnosti - poštuje li se zakon i prava mladih na odrastanje bez alkohola?

Završnica Mjeseca borbe protiv ovisnosti - poštuje li se zakon i prava mladih na odrastanje bez alkohola?

Završnica Mjeseca borbe protiv ovisnosti - poštuje li se zakon i prava mladih na odrastanje bez alkohola? Završnica Mjeseca borbe protiv ovisnosti - poštuje li se zakon i prava mladih na odrastanje bez alkohola? Završnica Mjeseca borbe protiv ovisnosti - poštuje li se zakon i prava mladih na odrastanje bez alkohola? Završnica Mjeseca borbe protiv ovisnosti - poštuje li se zakon i prava mladih na odrastanje bez alkohola?
Aktivnostima porečkih osnovnoškolaca, učenika od 5. do 8. razreda, uspješno su završene aktivnosti u Mjesecu borbe protiv ovisnosti, koji su organizirali: Povjerenstvo “Zajedno protiv ovisnosti” Grada Poreča i Zdravi Grad Poreč.  Čak 600 osnovnoškolaca odazvalo se aktivnosti čiji je cilj bio potaknuti učenike da razmišljaju o problemima i posljedicama pijenja alkoholnih pića i opijanja kod mladih s ciljem da donesu odluke o zdravim životnim izborima.

Učenici su kroz razgovor i suradnju došli do zajedničkih ideja o posljedicama jednog opijanja, o pomoći koju mladi mogu pružiti jedni drugima te roditelji, učitelji i odrasli uopće prilikom sprječavanja problema pijenja i opijanja. Upravo zato, u završnom dijelu radionica, osnovnoškolci su svoje ideje i poruke ispisali na dopisnice i uputili 1000 dopisnicima na 1000 adresa. Njima su pozvali važne institucije, trgovine, kafiće i restorane grada Poreča da poštuju Zakon i njihova prava na odrastanje bez alkohola.

Jeste li i vi dobili njihovu poruku? Da li vas je poruka mladih potakla da im i pomognete u zdravom odrastanju? Naime, alkohol je jedno od prvih sredstava ovisnosti koje mladi probaju i s kojim se najčešće susretnu u svojoj okolini, a period rane adolescencije, odnosno razdoblje prije 14. godine, smatra se najkritičnijim. Kritični čimbenici toga su doba: unutarnje promjene kroz koje adolescenti prolaze, kao i važnost odnosa “okolina i ja”. Sukobljavanje s različitim težnjama i očekivanjima okoline, kao i želja za dokazivanjem i samopotvrđivanjem redovito utječu na odluku mladih da eksperimentiraju s alkoholom.

Upravo su zbog toga provedene aktivnosti važan dio edukacije mladih o štetnosti utjecaja alkohola i njihovim pravima prilikom odrastanja, kao dio preventivnih programa Poreča usmjerenih na podizanje razine znanja i svijest o prisutnosti ovog problema među mladima.  

Ove je godine u Mjesecu borbe protiv ovisnosti posebna pozornost bila posvećena mladima i borbi protiv ovisnosti u ovoj najosjetljivijoj skupini. Kroz mnoge edukacije, radionice, okrugle stolove angažiran je veliki broj mladih Poreštine i stručnjaka, te su aktivnosti obilježavanja Mjeseca uspješno zaključene. No, preventivni programi nastavit će se, kako je to u Poreču  uobičajeno, tijekom čitave godie, a Zdravi grad želi zahvaliti svim suradnicima, suradničkim organizacijama, građanima i posebice mladima koji su na bilo koji način sudjelovali u obilježavanju Mjeseca borbe protiv ovisnosti.

Zdravi grad Poreč