Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke
Na tribini s dr. Sakomanom - sakoman 005 Na tribini s dr. Sakomanom - sakoman 006

Na tribini s dr. Sakomanom

U okviru programa Mjeseca borbe protiv ovisnosti dr. Slavko Sakoman dugogodišnji je gost na tribinama s učenicima i građanima našeg grada. Ovih se dana susreo sa porečkim osmašima i mnogobrojnim roditeljima.

Tribine za učenike OŠ Poreč

Naš najveći autoritet iz oblasti prevencije i liječenja ovisnosti o drogama već prvom rečenicom uspio je vezati pozornost sto pedeset učenika osmih razreda uz sadržaj svog predavanja, a zadržao ga je do kraja.

Kao što se tijekom predavanja izravno obraćao učenicima govoreći im o opasnostima odrastanja, tako nije izostavio ni pohvalu. Od 800 škola u Republici Hrvatskoj, unatoč velikom interesu, uspijem godišnje posjetiti dvije-tri. Zašto se pozivu vaše škole odazivam već osmu godinu zaredom? zapitao je dr. Sakoman i odmah odgovorio: Vaša škola i vaš grad osiguravaju izrazitu visoku kvalitetu brige za svoje učenike i ja želim doprinijeti njihovom ulaganju u vaše zdravo odrastanje. Tijekom jednosatnog predavanja učenici su slušali o procesu donošenja odluka u rizičnim situacijama, te mogućim ponašanjima. Na primjeru „dječaka Đure“ u trenutku kada mu je u društvu ponuđena droga, vrlo je plastično mladima prenio poruku kako je moguće odgovorno postupiti, dati prednost vlastitom zdravom razvoju i izbjeći kobne posljedice ulaska u svijet droga. Njegova poruka mladima bila je:

Neka svatko sam donese odluku. Postoje dvije mogućnosti, jedna od njih je igra po žici, druga kontrola nad vlastitim životom. Zauzmite čvrst stav i preuzmite odgovornost za svoj izbor. Isplati se živjeti zdravo i odgovorno!

Tribina za građane

U prostoru Zdravog grada dr. Sakoman se susreo sa velikim brojem roditelja. Grupi od osamdesetak roditelja obrazlagao je važnost obiteljskih veza, podučavao ih „načinima i tehnikama“ za njihovu kompetentnu ulogu u rizicima današnjice, te upućivao na važnost dobrih odnosa koji jačaju dijete na putu odrastanja. Ukazao je na izuzetnu važnost roditeljske podrške razvojnoj separaciji djeteta tijekom odrastanja, te naglasio kako roditelji sukladno dječjem razvoju, sazrijevanju i kronološkoj dobi trebaju dopuštati primjerenu razinu slobode uz postavljanje jasnih granica i slanje jasnih poruka koje granice dijete ne smije prekršiti. Najveća zaštita od ovisnosti tijekom odrastanja, naglasio je doktor Sakoman, su skladni odnosi u obitelji, razumijevanje i poštivanje osobnosti djeteta, mirna, sigurna i podržavajuća obiteljska atmosfera , odnosi u kojima dijete prepoznaje radost i životnu energiju svojih roditelja, osjeća i zna da ga vole, odnosi u kojoj dijete doživljava nježnosti od strane roditelja te jasne granice koje se ne smiju prekršiti . Nasuprot tome, djeca i mladi bježe iz obitelji u kojima doživljavaju poniženja, izrugivanja, nepoštovanje, nepovjerenje, nasilje, svađe roditelja, gdje ih ne vole dovoljno, ne poštuju i ne ostvaruju s njima blizak i nježan odnos, gdje nema zaštite…. Prema riječima dr. Sakomana takva djeca vrlo brzo bježe na ulicu gdje pronalaze vršnjake sa sličnim životnim pričama te započinju živjeti život ulice bez nadzora roditelja, bez jasnih pravila. Njihov je rizik za ulazak u svijet ovisnosti izuzetno velik. Prihvatit će razne loše sadržaje iz života ulice, pa tako i drogu, samo da bi imali osjećaj prihvaćenosti i pripadanja nekoj grupi.

Na kraju je dr. Sakoman zaključio kako nikome pa ni svojoj djeci ne možemo dati ono što sami ne posjedujemo kao roditelji. Tako, ukoliko ne posjedujemo kapacitet za podršku ne možemo dijete podržati, ukoliko ne znamo komunicirati teško ćemo razviti podržavajuću komunikaciju, ukoliko pušimo ili pijemo teško ćemo im objasniti da to oni ne bi trebali činiti … No, naglasio je i ohrabrio roditelje porukom: Nismo savršeni i teško da to možemo biti. No, kao osobe imamo izuzetan kapacitet za promjene i učenje te možemo raditi na unaprjeđenju vlastitih osobina kako bismo ih s novom kvalitetom pružili svoj djeci.

Završna poruka dr. Sakomana roditeljima Poreča glasi: Ono što našu djecu čuva od ulaska u svijet ovisnosti jesu dobri, podržavajući obiteljski odnosi i kvalitetna komunikacija u krugu obitelji! U takvim odnosima, djece nas slijede, razvijaju svoje samopouzdanje i savjest koja ih kroz život štiti od ulaska u rizične odnose i situacije.