Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke

Sa sjednice Gradskog vijeća

Tijekom glasovanja o Prijedlogu i konceptu Ugovora o suorganizaciji Svjetskog prvenstva u rukometu, gradski vijećnici su ga nazvali neprihvatljivim te ga jednoglasno odbacili.

Nisam optimist da će se utakmice Svjetskog prvenstva igrati u Poreču, a smatram da neće biti smak svijeta ako na kraju ne budemo domaćini 21. Svjetskog rukometnog prvenstva, rekao je gradonačelnik Grad Poreča Edi Štifanic na jučerašnjoj sjednici.Predloženo je da se zaključi Prijedloga u kojima stoji da za Grad Poreč nije prihvatljiv Prijedlog i koncept Ugovora o suorganizaciji 21. Svjetskog prvenstva u rukometu za muške, Hrvatska 2009. koji je dostavio Hrvatski rukometni savez - Zagreb. Grad je spreman snositi dio realnih troškova specificiranih i ugovorenih po vrstama i to do maksimalnih 50 posto troškova, ali isključivo i samo realnih. Na 32. sjednici Gradskog vijeća je prihvaćen i zaključak u kojem stoji kako Grad Poreč predlaže pod hitno zajednički sastanak svih gradova suorganizatora 21. Svjetskog prvenstva u rukometu za muške, Hrvatska 2009. sa Izvršnim odborom Svjetskog rukometnog prvenstva, radi razmatranja novo nastalih okolnosti vezanih za sufinanciranje istog prvenstva. Predsjednik Gradskog vijeća Eđidio Kodan je na kraju predložio da se ovi zaključci pošalju na znanje Vladi, gradonačelnicima drugih gradova domaćina i istarskom županu. Da zaključke treba proslijediti i članu izvršnog odbora Svjetskog rukometnog prvenstva, Darku Požariću, dodao je gradonačelnik Štifanic.

Gradonačelnik je u svom izlaganju kronološki izvijestio o koracima i obvezama grada domaćina koje su se u posljednje vrijeme rapidno mijenjale i povećavale. Do prije samo nekoliko tjedana naglašavalo se da je obaveza gradova domaćina izgraditi dvorane i dati ih HRS-u na besplatno korištenje. Nikada se nisu spominjali drugi troškovi osim osiguranja volontera i organiziranja popratnih manifestacija u gradu Poreču. Stoga je Grad Poreč za navedene sadržaje u Proračunu predvidio 300.000 kuna.

Vijećnik dr. Nino Basanić je izvijestio kao u nekim novinama izlaze članci u kojima se prikazuju slike gradova domaćina Svjetskog rukometnog prvenstva , među kojima POreča nema. Nekolicina je vijećnika stoga predložila da se gradovi domaćini udruže i naprave tzv. blok prema HRS-u te da se tako izbore za plaćanje iznosa koji si mogu gradovi mogu priuštiti. Podsjećamo da u Ugovoru stoji kako bi grad trebao HRS-u platiti 3.5 milijuna kuna za participaciju u troškovima organizacije SP-a.

Proračunom Grada Poreča za 2009. godinu koji je planiran u iznosu od 389 milijuna 28 tisuće kuna zadržava se postojeći društveni standard Grada Poreča koji je među najvećim u Hrvatskoj. Sa 13 glasova za i 4 suzdržana prihvaćen je Prijedlog Proračuna za 2009.godinu. Proračun je dobro izbalansiran, a zbog financijske krize i neizvjesnosti štedi se na proračunskim stavkama zbog kojih se neće narušiti standard građana, kazao je gradski vijećnik Duško Kišberi.

Proračun je ambiciozan, mi ne tražimo alibi za neuspjeh dodao je gradonačelnik Štifanic. Vijećnica Dunja Benčić mišljenja je da je bolje postaviti više ciljeve pa se, u nemogućnosti ostvarivanja istih, odreći nečega, nego već u startu biti bez planova. Ovo je plan i on treba biti optimističan, a ja ću glasati za takav Proračun, kazala je vijećnica Benčić.

U prvom će se kvartalu iduće godine započeti graditi osnovna škola na Finidi, te će se svakom djetetu u omogućiti pohađanje nastave u prvoj smjeni. U Proračunu Grada Poreča za 2009.godinu je osigurati svim vanjskim mjesnim odborima podjednake uvjete življenja kao u našoj urbanoj sredini. Daljnjim kapitalnim investicijama i ulaganjima poticati će rast gospodarstva i zaposlenosti u našem gradu, zaključeno je na sjednici Gradskog vijeća.