Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke

Predavanja u Mjesecu borbe protiv ovisnosti

Povjerenstvo „Zajedno protiv ovisnosti“ Grada Poreča i „Zdravi grad“ Poreč u Mjesecu borbe protiv ovisnosti, organiziraju program PLUS za zdravlje djece i mladih Grada Poreča.

U sklopu programa usmjeravanja ka prevenciji ovisnosti i rizičnih ponašanja djece i mladih Poreča, u SŠ Mate Balote i TUŠ A. Štifanić, 25.studenog., doc.dr.sc. Zoran Zoričić održao je predavanje na temu: Rano pijenje mladih- Alkohol i mladi. Povodom Mjeseca borbe protiv ovisnosti dr. Zoričić ukazao je roditeljima učenika prvih razreda porečkih srednjih škola na problem alkoholizma, te poveznicu alkohola s drugim sredstvima ovisnosti.

Alkohol je prva ovisnost s kojom se mladi susreću, potom polako gaze u svijet većih , ali ne i težih ovisnosti.

Prema posljednjim istraživanjima, iz 2006. godine, pijenje mladih i to u sve ranijoj dobi povećava se iz dana u dan. Prva pijanstva dešavaju se već pri završnim razredima osnovne škole, oko trinaeste godine. Hrvatska je po količini konzumiranja alkohola s oko 12,8 l po stanovniku, u samom vrhu Europe. Brojna istraživanja pokazuju da su alkohol i cigarete jedni od najčešćih uzročnika smrti hrvatskih muškaraca; da žene piju daleko više s obzirom na prijašnje godine, te da je za veliki broj prometnih nesreća krivac upravo alkohol, odnosno njegov utjecaj u organizmu.

Srednjoškolci danas lako dolaze u dodir s psihoaktivnim tvarima: legalnim ( alkoholom i cigaretama) kao i ilegalnim ( lakim i teškim drogama). Svaki treći srednjoškolac konzumira neke od tih tvari te automatski postaje potencijalni ovisnik. Eksperimentiranje mladih nužno ne dovodi do ovisnosti, no svako njihovo pijenje zasigurno dovodi do rizičnog ponašanja. Pijenje je uzrok 60-postotnom broju samoubojstava. Nadalje, dr. Zoričić smatra da je spoj alkohola i seksa jednak učinku spoja alkohola i ilegalnih droga jer je ponašanje mladih u oba slučaja nekritično. Stoga je alkohol uzrok mnogobrojnim maloljetničkim, neželjenim trudnoćama, pod njegovim utjecajem 90% cura je neplanirano stupilo u spolne odnose. A koliki je samo broj nesreća kada su mladi pijani sudjelovali u prometu?! Bez obzira što je mladima danas pijenje izgubilo odlike nečeg opasnog, zabranjenog i štetnog ono je itekako problem naše zajednice. Problem alkoholizma postaje problem obitelji. Dakle, problem u našoj zemlji i u našoj zajednici postoji i to problem s mladim ljudima i djecom koja prekomjerno piju te problem obitelji i šireg društvenog konteksta koji ima tolerantan stav prema pijenju. Rješavanje problema mora polaziti od obitelji. Roditelji su uzor, a kakav uzor roditelj koji pije i puši daje djetetu ? Uzalud onda pokušaji preusmjeravanja djece od opasnosti i rizičnih ponašanja koja se provode u zajednici jer djeca ipak najviše vjeruju svojim roditeljima dok žive zajedničke, povezane živote te doživljavaju da poruke koje im roditelji šalju, kao osobe koje ih najviše vole i o njima brinu, ne mogu, za njih, biti „jako„ štetne.

Društvo ne treba isključivo zabranjivati pijenje i pušenje, jer samim zabranama možemo doći do kontraefekta, ono treba samo kontrolirati njihovu konzumaciju.

Alkohol je najveći problem današnjice, on vodi k drugim oblicima ovisnosti i čitavom nizu zdravstvenih teškoća, povećava smrtnost stanovništva, stradavanje mladih, povećava nasilje u obitelji i zajednici te mnoga druga neprihvatljiva ponašanja.

Dr. Zoričić je svoje predavanje roditeljima završio porukom: „Smanjimo ovisnost u našoj zajednici, krenuvši od sebe i svojih obitelji“.

Mija Matasović

Učenica SŠ M. Balote Poreč