Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke

Predstavnici Instituta i Grada Poreča-Parenzo na konferenciji MITOMED+ u Bruxellesu

Predstavnici Instituta i Grada Poreča-Parenzo na konferenciji MITOMED+ u Bruxellesu Predstavnici Instituta i Grada Poreča-Parenzo na konferenciji MITOMED+ u Bruxellesu
U Bruxellesu je 7. listopada 20199,u okviru projekta MITOMED+, održana konferencija pod nazivom „Towards Improved Governance and Management for Sustainable Maritime and Coastal Tourism“ u organizaciji CRPM - Conference of Peripheral Maritime Regions of Europe (Francuska), partnera projekta MITOMED+.

Ovaj događaj imao je za cilj predstaviti glavne rezultate projekta, uglavnom kroz prezentaciju MED M&C modela upravljanja turizmom i razmjenu iskustva s dionicima koji su implementirali  projekt MITOMED+, iz pilot destinacija i šire. Događaj je bio namijenjen kreatorima politika EU, upraviteljima odredišta, profesionalcima u turističkom sektoru te, između ostalih, kreatorima regionalnih i lokalnih politika. Također, razgovaralo se o provedbi zajedničkog modela upravljanja sredozemnim pomorskim i obalnim turizmom i politikama regionalnih vlasti u području održivog turizma i programa EU.

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici Europskog parlamenta, Europske komisije, zajednice Održivog turizma u okviru Interreg MED programa, predstavnici partnera u projektu MITOMED+ te predstavnici projekata CIVITAS DESTINATIONS, CO-EVOLVE,  ALTER ECO, DESTIMED i drugi. Kao zaključci konferencije upućene su preporuke EU politika onima koji kreiraju lokalne i regionalne politike, i obrnuto, kako bi što bolje definirali zajednički okvir za održivi razvoj turizma.

Kao predstavnik destinacije Poreč, u radu konferencije sudjelovao je dr. sc. Damir Hrvatin, a Institut su predstavljale dr. sc. Kristina Brščić, dr. sc. Danijela Poljuha i Katarina Lovrečić. Dr. sc. Hrvatin u okviru panel rasprave istaknuo je kako je svijest o održivosti bila glavni razlog pristupanju projektu MITOMED+ te je dao osvrt na iskustva stečena tijekom sudjelovanja u projektu budući da su aktivnosti projekta u velikoj mjeri realizirane, jer projekt završava krajem siječnja 2020. godine.

Tijekom drugog dana partneri u projektu odredili su oblik Memoranduma o razumijevanju koji predstavlja dobrovoljnu obvezu destinacija na implementaciju MED M&C modela upravljanja pomorskim i obalnim turizmom.  

Institut za poljoprivredu i turizam iz Poreča, jedini partner iz Hrvatske, sudjelovao je u kreiranju i testiranju alata u projektu MITOMED+, Otvorenu platformu za turističke pokazatelje i Model zelene plaže, na području tri pilot destinacije, gradova Poreča, Novigrada i Labina.

Završna konferencija projekta održat će se 2. i 3. prosinca 2019. godine u Livornu (Toskana). Također, očekuje se da će se alati kreirani u okviru projekta i dalje promovirati kao dio novih projekata financiranih od Interreg Med programa.

IN ITALIANO...