Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke
Završen drugi Porečki povijesni festival - giostra t1 Završen drugi Porečki povijesni festival - giostra t2 Završen drugi Porečki povijesni festival - giostra t3

Završen drugi Porečki povijesni festival

Srednjovjekovna fešta, Giostra održana je u Poreču od 11.do 13 rujna. To je povratak u neka davna vremena kada su gospoda i dame hodali porečkim ulicama, a svi uživali u višednevnom veselju.

Prema podacima iz 17. stoljeća, Poreč je na dan Sv. Mihovila, 8. svibnja, bio u znaku pučke fešte Fiera franca triduana. Sudionici su se natjecali u samostrelu, plesovima i pučkim igrama, a centralni događaj fešte bila je popularna konjska utrka Giostra.

Kako se nekada živjelo, radilo, družilo i zabavljalo u Poreču, te kako je u nekim davno zaboravljenim vremenima izgledao Poreč?

Potaknuti upravo tim pitanjima, organizatori su odlučili pokušati vratiti djelić povijesti i organizirati ovaj festival s kojim će se ponovno oživjeti davna 1672. godina.

Cijeli je grad tijekom festivala oživio, ulicama Poreča šetali su zabavljači, žongleri, zastavničari, dame i gospoda obučeni u svečane oprave iz onog vremena. Povorku je pratila glazba i plesni koraci iz 17. stoljeća. U četvrtak, 11.rujna je svečano otvoren Povijesni festival na Trgu slobode koji je prigodno bio okićen, a turisti i svi znatiželjnici nisu prestajali slikati tu čarobnu atmosferu koja je vladala u gradu.

Vrijeme nažalost u petak nije izdržalo. Na Trgu slobode, na kojem su samostreličari trebali pokazati svu svoju vještinu, uspjeli su tek ispucati prve strelice jer je zbog vremenskih neprilika prekinut program.

Slično je vrijeme obilježilo i posljednji dan festivala. Unatoč kiši koja je neprestano padala, nije uspjela spriječiti najhrabrije dame i gospodu da prošeću gradskom rivom i ulicom Decumanus. Došavši do Trga slobode, sudionici Giostre su otišli na zajedničku večeru i ples. Bilo je zanimljivo vidjeti kako dame tako i gospodu kako plešu u raskošnim odorama.

Budući da se nadovezuje na feštu propisanu Statutom grada Poreča iz 1364. godine, a prema njegovim odrednicama fešta se mora održavati i u sva buduća vremena, nadamo se da će doista postati tradicionalna.

Na ovoj starinskoj fešti koje sudjelovali su između ostalih: Viteška udruženja, Rapski samostreličari, Udruga gubavaca, Federazione Balestrieri Sammarinesi, Republica San Marino i mnogi drugi gosti.

Please Note: You may have disabled JavaScript and/or CSS. Although this news content will be accessible, certain functionality is unavailable.
Završen drugi Porečki povijesni festival
Završen drugi Porečki povijesni festival
Završen drugi Porečki povijesni festival
Završen drugi Porečki povijesni festival
Završen drugi Porečki povijesni festival
Završen drugi Porečki povijesni festival